$
בארץ

עובדי כיל מאיימים בהשבתה של המפעלים: לא ניתן ידנו לפיטורים

היום אמורים להיפגש ראשי ועד עובדי כיל עם הנהלת החברה שתציג להם תוכנית קיצוצים שכוללת איחוד מטות ופיטורים במפעלי ים המלח ורותם אמפרט, בגלל ירידה ברווחים והכנות למסקנות ועדת ששינסקי 2. העובדים מוכנים לפרישה מוקדמת מרצון בלבד

מיקי פלד 08:3109.03.14

סכסוך העבודה בכיל צפוי להגיע השבוע לשיא חדש, ואף להשבתה, כחלק מניסיון העובדים להיאבק כנגד תוכנית הקיצוץ שמתכננת הנהלת הקבוצה, שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר.

 

היום אמורה להתקיים ישיבה של ועד העובדים עם ההנהלה שבה תוצג תוכנית הקיצוצים באופן מפורט. במקביל, צפוי הוועד המשותף של עובדי כיל להודיע על שורת צעדים ארגוניים שיחלו בשיבושים של העבודה ועשויים להחריף עד לכדי סגירת שערי המפעלים השונים.

 

בנובמבר האחרון הודיעה כיל לעובדים כי היא מתכננת תוכנית קיצוצים שהמפעל הראשון שבו תופעל הוא רותם אמפרט, שם רצתה החברה להוציא לפרישה מוקדמת כ־100 עובדים ולפטר כ־30 נוספים. לאחר משא ומתן, שכלל גם עיצומים, היה נראה כי הצדדים קרובים לסיכום על פרישה לפנסיה מוקדמת של 115 עובדים, אך המשא ומתן התפוצץ. עתה מתכוונים במפעל לפטר 24 עובדים, צעד שלו הוועד מתנגד.

 

מפעל של כיל מפעל של כיל צילום: גיא אסייאג

 

במקביל, תוכנית קיצוצים הוצגה גם למפעלי ים המלח, שם, להערכת העובדים, מדובר בפרישה מרצון ופיטורים של כ־200 עובדים מתוך 1,200. על פי התוכנית של כיל, פרישה מוקדמת של עובד תזכה אותו במענק של 800 אלף שקל באופן חד־פעמי ומענק חודשי של כ־18 אלף שקל ברוטו בחודש עד הגעה לגיל פרישה. מדובר בסכומים גבוהים גם לדעת העובדים, אך כאלו שלא שונים מתכניות פרישה קיימות.

 

התנגדות העובדים היא לפיטורים, גם מתוך עמדה עקרונית אך גם משום שבפיטורים הזכויות הכספיות של העובדים קטנות יותר מבפרישה מוקדמת. גל הפיטורים הגדול שממנו הם חוששים עשוי להגיע, לדעתם, מתוכנית של ההנהלה לאיחוד המטות של מפעלי ברום, ים המלח ורותם אמפרט, שעשויים להוביל לפיטורים של מאות עובדים, אם בשל יצירת כפל תפקידים שמייתר עובדים ואם בשל הוצאה של תפקידים אל מטות כיל באירופה. חשש נוסף הוא מפיטורי עובדי מערכות מידע שמועסקים היום בכיל, אם בהעסקה ישירה ואם דרך מיקור־חוץ, אם כי עד כה כיל לא הודיעה שבכוונתה לצאת למהלך כזה.

 

לדברי אבנר בן סניור, יו"ר הוועד המשותף של עובדי כיל, "אנחנו מתנגדים לכל ניסיון פיטורים. אין סיבה לפטר בחברה שעדיין מרוויחה יפה, גם בשנה קשה. אם רוצים להתייעל, נשמח להיכנס למשא ומתן ולסכם על התייעלות ופרישה מוקדמת".

 

הסיבה הרשמית של כיל לצורך בקיצוצים הוא הורדת מחירי המוצרים שלה בעולם. למרות הירידה בהכנסות כיל, סיימה את 2013 עם רווח של 820 מיליון דולר, אם כי זו ירידה משמעותית לעומת 1.3 מיליארד דולר בשנה לפני כן. אבל הירידה ברווחיות היא לא הסיבה היחידה. לכך אפשר להוסיף את ועדת ששינסקי השנייה לבחינת התמלוגים שהמדינה מקבלת, בהם גם על הפוספטים שכיל כורה. בנייר עמדה שהגישה כיל לוועדה בנובמבר כתבה החברה כי העלאת התמלוגים תהיה בבחינת הפרה של הסכם החכירה בינה למדינה.

 

מכיל נמסר ל"כלכליסט" כי "אנו מאמינים כי הוועדים מחויבים להצלחת החברה וינהגו באחריות ובשיתוף פעולה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x