$
בארץ

הח"כים נגד מכירת תנובה לזרים: "ואם במשבר עולמי הסינים לא יהיו לצידנו?"

נציגי תנובה לא הגיעו לדיון בנושא מכירת החברה בוועדת הכלכלה והקולות היחידים שנשמעו הביעו התנגדות למהלך ואף קראו לציבור הרחב להתנגד לו: "הדרך היחידה לעצור את המהלך זה לחץ של הציבור"

רוני זינגר 10:5525.02.14

"אם לא נתעורר בדקה האחרונה נמצא את עצמנו במצב שונה לגמרי. אני חושב שחשוב שמדינת ישראל צריכה להתארגן ולהגן על הנכסים המרכזיים שלה ולהבטיח ניהול מדיניות חוץ וביטחון בדרך הנכונה", כך אמר הבוקר (ג') ראש המוסד לשעבר, אפריים הלוי, בדיון שמתקיים בוועדת הכלכלה בנושא מכירת חברות ישראליות לידיים זרות.

 

הדיון מתקיים בעקבות המגעים למכירת תנובה לידיים סיניות. נציגי תנובה לא הגיעו לדיון וחברי הכנסת, כמו גם יתר המשתתפים שהגיעו, קיימו דיון שבו עלתה התנגדות עזה למכירת החברה.

 

"המדיניות הישראלית היא של קח את הכסף וברח. של מכירת נכסים אסטרטגיים ממנה תתעשר קבוצה קטנה ויתר העם ימשיכו להיות חוטבי עצים ושואבי מים", אמר יו״ר הוועדה ח״כ אבישי ברוורמן.

 

אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר. "פוד סקיוריטי זה נושא משמעותי" אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר. "פוד סקיוריטי זה נושא משמעותי" צילום: עמית שעל

 

הלוי נעץ את הבעיה במכירת תנובה לידיים סיניות, בעיקר בהיבטים גיאו-פוליטיים: "פוד סקיוריטי זה נושא משמעותי, מדינות צריכות להבטיח אספקת מזון לאזרחיהם. זה לא מובן מאליו כי לפי הצפי במאה הזו תגדל אוכלוסיית העולם בעוד מיליארד נפש ונכון לעכשיו אין עוד מקורות מזון לכולם״. הלוי התייחס לעובדה שסין מבצעת רכישות בינלאומיות בתחום המזון: "זה אומר מבחינתנו שהשליטה בטכנולוגיה של ייצור המזון יהיו בידיים סיניות".

 

ח״כ שלי יחימוביץ (עבודה) התייחסה גם היא לכך ואמרה: "כמו במכירה של מכתשים, שם החברה הסינית לא התעניינה בתעשיה אלא רצתה את הפטנטים. גם בתנובה הרוכשים הפוטנציאליים לא מתעניינים ברפתן או בצרכנים הישראליים אלא בהמצאות ובטכנולוגיה של תנובה שפותחה כאן".

 

יחימוביץ'. "הרוכשים הפוטנציאליים לא מתעניינים ברפתן או בצרכנים הישראליים " יחימוביץ'. "הרוכשים הפוטנציאליים לא מתעניינים ברפתן או בצרכנים הישראליים " צילום: אי פי איי

 

חבר הכנסת מיקי רוזנטל העלה את השאלה "מה יקרה במקרה של משבר עולמי כשהסינים לא יהיו לצד שלנו?" והמשיך: "אנחנו לא יכולים להפקיר את הביטחון שלנו בידיים זרות ורק ממשלה לא אחראית תאשר דבר כזה".

 

עם זאת, לדברי רוזנטל המצב עשוי להשתנות. "אני אופטימי. במקרה של מכירת כיל הלחץ הציבורי הצליח", אמר וקרא למאבק ציבורי נגד המכירה.

 

רוזנטל הוא לא היה היחיד. שורה של דוברים תלו את תקוותם במחאת האזרחים כנגד המכירה. "ההתעוררות בדעת הקהל עשתה משהו כשעלה המחיר של הקוטג׳, וזה צריך לקרות גם עכשיו. רוה"מ תומך בסחר נרחב עם סין והם בעד אישור העסקה. זו הדרך היחידה לעצור את המהלך זה לחץ של הציבור", אמר אבשלום וילן מזכ״ל התאחדות החקלאים.

 

רזי יעל, נציג מזכירות התנועה הקיבוצית מסר כי: "התנועה הקיבוצית רואה בתנובה את אחת מאבני היסוד לביטחונם התזונתי של ישראל לכן תשמור את האחיזה בחלקה הקיים בבעלות על החברה. מכירת תנובה לחברה זרה הינה תרחיש אותו אנו לומדים בימים אלה. תנובה לא תוכל להתקיים בלי חלקם של הקיבוצים ומתוך כך אנחנו נלווה את המו"מ למכירה מקרוב ונדרוש מהממשלה לשמור על האינטרסים הלאומיים". חברי הכנסת התרעמו על כך שלא ברור מכך מה עמדת התנועה הקיבוצית. מיד לאחר אמר אבשלום וילן כי מזכ"ל התנועה הקיבוצית איתן ברושי מסר דרכו כי "התנועה הקיבוצית מתנגדת למכירה לסינית".

 

איציק בדר, מנכ״ל ״גרנות״ חברת האחזקות של הקיבוצים והמושבים היה היחיד בדיון שהשמיע את העמדה התומכת במכירת תנובה לסינים ואמר כי "יש כאלה שרואים בכל דבר איומים אני משתדל לראות את ההזדמנויות. אנחנו לא מסכימים לכל תנאי, עומדים על כך שתנובה תישאר חברה ישראלית, שההסכמים בין החקלאים לתנובה יהיו שרירים".

 

בדר התייחס לדבריו של ברוורמן שקרא להנפיק את תנובה בבורסה כך שישקיעו בה ״ישראלים״ ואמר: ״אני חושב שתנובה לא מתאימה להיות חברה ציבורית״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x