$
בארץ

נחשף בכלכליסט

שותפות תמר חתמה על הסכם למכירת גז טבעי למפעלי פוטאש בירדן

העסקה כוללת מכירה של 1.8 מיליארד מ"ק גז טבעי ל-15 שנה תמורת 700-500 מיליון דולר. הקמת תשתית ההובלה למפעלים בירדן צפויה להימשך כחצי שנה

ליאור גוטמן 13:3719.02.14

השמועות על החרם האזורי על ישראל התגלו כמוקדמות מדי: שותפות הגז הטבעי תמר חתמה היום (ד') על הסכם ראשון למכירת גז למפעלי פוטאש בירדן. המידע הראשוני על החתימה היום פורסם בסוכנות הידיעות בלומברג.

דבר המגעים וההסכם בין שותפות תמר לפוטאש הירדנית, שנחשף בדצמבר בכלכליסט, יהפוך את ישראל ליצואנית גז אזורית. כזכור, בתחילת 2014 חתמה שותפות לוויתן על הסכם מכירת גז לרשות הפלסטינית. אולם לאחרונה "נתקעו" בכירי האוצר בשאלה האם מכירה לרשות מהווה חוזה ייצוא או לא כיוון שמדובר בחוזה מול גוף שטרם הוכר רשמית כמדינה.

 

אסדת קידוח במאגר תמר אסדת קידוח במאגר תמר צילום: אלבטרוס

 

העסקה עם ירדן עשויה להגיע להיקף של 1.8 מיליארד מ"ק (BCM) לתקופה של 15 שנה ובהיקף כספי שנאמד בכ-500 עד 700 מיליון דולר. המכירה היא למפעלי פוטאש ולמפעלי הברום.

 

הובלת הגז לירדן עשויה להגיע באחת משתי הדרכים - באמצעות מתיחת צנרת גז על ידי שותפות תמר לרוחבה של מדינת ישראל עד למפעלי פוטאש בירדן או שימוש במערכת ההולכה הלאומית של ישראל, המתוחזקת ומוקמת על ידי החברה הממשלתית נתג"ז (נתיבי גז) עד לאזור סדום, ומשם השלמת צנרת על ידי נובל אנרג'י עד לגבול ובתוך ירדן על ידי הלקוחות עצמם. אם תיבחר האפשרות השנייה, תרוויח נתג"ז תמלוגים מהעברת הגז בצנרת שלה. הקמת מקטע בין הגבול למפעלי פוטאש צפויה להימשך עד כחצי שנה.

 

לוסון פרימן, סגן נשיא נובל אנרג'י, מזרח ים תיכון, מסר בתגובה: "העסקה, שהיא עסקת היצוא הראשונה מתמר, היא אירוע מרגש עבור נובל אנרג'י. עסקה זו תסלול את הדרך לפרויקטי יצוא נוספים, אשר יאפשרו את חיזוק שיתוף הפעולה האזורי, ויגדילו ויבטיחו אספקה שוטפת של גז טבעי לשוק המקומי, באמצעות פיתוחם של מאגרים נוספים ותשתיות תומכות. ברצוננו להודות למשרד החוץ האמריקאי על התפקיד שמילא בקידום הזדמנות עצומה זו".

 

את השותפות במאגר תמר ייצגו עורכי הדין דן הכהן ואדי אשכנזי ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x