$
בארץ

עסקת לווייתן־וודסייד: רשות המסים נערכת לקרב על תשלום המס

רכישת 25% ממאגר לווייתן על ידי וודסייד האוסטרלית צפויה להניב בשלב ראשון תשלום מס של כ־720 מיליון דולר; ברשות המסים הקימו צוות ייעודי להתמודדות מול בעלות השליטה בלווייתן, שעשויות לטעון כי לא מדובר בשלב זה באירוע מס

ליאור גוטמן 06:5509.02.14

וודסייד האוסטרלית נכנסת להשקעה בשותפות הגז לווייתן, קצת יותר משנה לאחר שחתמה על מזכר הבנות בנושא. בסוף השבוע חתמה ענקית הגז האוסטרלית על מזכר הבנות מעודכן עם שותפות לווייתן הנוכחיות - נובל אנרג'י, דלק קידוחיםו רציו - לרכישה של 25% מהמאגר תמורת כ־2.7 מיליארד דולר שישולמו בכמה פעימות. חלקן של השותפות הנוכחיות ידולל, ומתווה התשלומים יכלול מנגנון התייקרות אוטומטי אם יימצא עוד גז במאגר. הצדדים מתחייבים להשלים את המו"מ עד לסוף מרץ הקרוב.

 

החוזה שודרג

 

מזכר ההבנות שנחתם בין הצדדים ביום חמישי בלילה נחשף בדצמבר האחרון ב"כלכליסט", ומהווה שיפור משמעותי לעומת זה שנחתם בסוף 2012. האוסטרלים משלמים יותר, 2.7 מיליארד דולר עכשיו לעומת כ־2.5 מיליארד דולר אז, ומקבלים רק 25% מהמאגר, לעומת 30% אז. הסיבה הבולטת להורדת האחזקות היא שהצורך להקים מתקן יצוא גז ימי גדול אינו רלבנטי, והשותפות ינסו לנצל את הביקוש המקומי מצד ירדן, טורקיה ומצרים כדי לסגור עסקאות בטווח זמנים קצר יחסית של אספקה (בין 12 ל־36 חודש) והובלת הגז בצנרת. עדיין מתוכננת הקמת מתקן יצוא ימי אבל בהיקף קטן יחסית, שיהיה בעל יכולת יצוא של 5–7 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה.

 

ההסכם הנוכחי כולל גם תשלום של כ־1.3 מיליארד דולר שתלוי בהפקה של הגז ולא במכירה שלו ללקוח הסופי כפי שהוגדר בהסכם המקורי, כמו גם תשלום של 2.5% תמלוגים מכל מכירת נפט ותוספת תשלום אם וכאשר בדיקות נוספות יגלו שהמאגר גדל.

 

וודסייד היא אחת מחברות הגז והנפט הגדולות באוסטרליה. החברה נוסדה ב־1954, מעסיקה כ־3,000 איש ונסחרת בבורסה האוסטרלית לפי שווי שוק של כ־28 מיליארד דולר. מבחינת וודסייד, ההשקעה בישראל היא אסטרטגית, כזו שיכולה למצב אותה כאחת מספקיות הגז הבולטות במזרח התיכון. שותפות לווייתן חתמה לפני כחודש על חוזה לייצוא גז אל הרשות הפלסטינית, מנהלת מגעים מתקדמים עם מצרים, טורקיה וירדן, ויש גם התעניינות של חברות פרטיות וממשלתיות מצד איטליה, יוון וקפריסין.

 

יצחק תשובה, מבעלי השליטה בלווייתן, אמר כי "ישראל נכנסה באופן רשמי למגרש שחקני האנרגיה הבינלאומיים. מדובר בתעודת כבוד לענף האנרגיה של ישראל ולמדינה". את העסקה מצד דלק הובילו מנכ"ל הקבוצה אסי ברטפלד יחד עם מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו ומנכ"ל אבנר גדעון תדמור. במו"מ השתתפו גם סמנכ"ל רגולציה בדלק קידוחים יהודה סבן וסמנכ"ל אסטרטגיה באבנר יניב פרידמן.

 

יצחק תשובה. מוותר על נתח קטן יותר יצחק תשובה. מוותר על נתח קטן יותר צילום: נימרוד גליקמן

 

 

אירוע מס? זו רק השבחה

 

אחת הסוגיות הבוערות שילוו את העסקה בין שותפות לווייתן לוודסייד היא סוגיית המיסוי - התשלום בגין מס רווחי ההון שהחברות אמורות להעביר למדינה ותשלום המס עבור מכירת הגז.

 

על פי פקודת המסים, חתימת העסקה הסופית שמתוכננת לסוף מרץ הקרוב משמעותה השלמת העסקה לכל דבר ועניין, ולכן החברות אמורות לשלם מס רווחי הון בשיעור של 26.5% מעלות העסקה, כלומר כ־720 מיליון דולר.

 

אפשרות שנייה שעומדת בפני החברות היא לשלם את מס רווחי ההון בצמוד למועד העברת הכסף בפועל, שמחציתו תועבר בחצי השנה הקרובה והיתרה לאחר השלמת אבן דרך של יצוא לפחות 2 טריליון רגל מעוקב (TCF). מדובר בדרישה חריגה, כיוון שכמות כזו מהווה כ־10.5% מהנפח הכולל של המאגר. לתפיסת רשות המסים, כדי לוודא ש"העסק עובד", אפשר היה לחכות למכסת יצוא נמוכה בחצי ואפילו פחות מכך, ולכן מתייחסים לסעיף הזה כאל אפשרות לדחיית תשלום מס.

המדינה מסכימה למתווה הזה, אולם החוק קובע שבמקרה כזה החברות ישלמו ריבית על מרווחי הזמן שבין התשלומים בשיעור של הצמדה למדד + 4% לכל שנה. מדובר בסכום שעשוי להצטבר עד למיליארד דולר מס, ועל פי ההערכות, הוא ירד מהשולחן.

 

שותפות הגז נתלית בפרשנות שלפיה הכניסה של וודסייד למאגר רק השביחה את הנכס, אולם כלל העסקה אינה מהווה אירוע מס, בדומה לבעלי חברה שהחליטו להכניס שותף חדש. הכסף נכנס לקופה ושווי החברה עלה, אבל תשלום המס יתבצע רק לאחר שאחד השותפים יממש את נכסיו.

 

מנכ"ל וודסייד פיטר קולמן. השקעה אסטרטגית מנכ"ל וודסייד פיטר קולמן. השקעה אסטרטגית צילום: בלומברג

 

צוות מיוחד יטפל במיסוי

 

ברשות המסים לא המתינו לפנייה משותפות לווייתן והקימו צוות ייעודי להתמודד עם תשובה ובעלי רציו שמורכב מארבעה חברים - סמנכ"ל רשות המסים ערן יעקב, סמנכ"ל רשות המסים אהרון אליהו, מנהל המחלקה המקצועית מס הכנסה עופרי שלו ואליהם יצטרף פקיד שומה עם התמחות באנרגיה.

 

הבכירים הללו כבר קיבלו שורת בקשות משותפות לווייתן, עוד בטרם היציאה לאוסטרליה לחתימה על מזכר ההבנות, שכוללות אפשרות לדחות את מועד אירוע המס כיוון שהוא כולל סעיפים שלא ברור כיצד יתגלגלו (למשל, בונוס על עלייה בהיקף המאגר או על מכירה עתידית של נפט).

 

גורמים ברשות אמרו שהם לא מבינים למה יש ניסיון לקבל הקלות מס, כאשר ברור שמכירת הגז תניב מיליארדי דולרים לכל השותפות.

 

ההחלטה על יצוא הגז התקבלה בממשלה ביוני ונושא המיסוי היה אמור להיסגר עד אוקטובר, אבל עדיין לא טופל. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המדינה לא מסוגלת לקבוע האם מכירת גז לרשות הפלסטינית מוגדרת כיצוא. חוזה יצוא מול מצרים, טורקיה או ירדן הוא רק עניין של זמן, כך שהיזמים עלולים לחתום על חוזי ענק בטרם המדינה תחליט כמה כסף לגבות מהם.

 

ההסכם נשאר ברמה של מזכר הבנות כיוון שהשותפות עדיין לא קיבלו את אישורו הסופי של הממונה על הנפט להעברת הזכויות, והממונה על הגבלים עסקיים עוד לא העביר אישור סופי לפטור מהסדר כובל, אף שכל הסימנים וההתבטאויות שלו מעידים שהוא בדרך לסגירת הנושא.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", איש העסקים בני שטיינמץ כבר ערך סבב פגישות עם דלק כדי לבחון אפשרות רכישה של מאגרי הגז הקטנים יחסית כריש ותנין, ובימים האחרונים נודע ששחקן חדש הצטרף למירוץ הרכישה - צחי סולטן, מבעלי מודיעין, שנפגש אף הוא עם אנשי דלק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x