$
בארץ

למרות הקשיים הדואר משלם מאות אלפי שקלים ליועצים

יועץ ליחסי ממשל, יועץ להסכמים קיבוציים, יועץ לבדיקת חשבוניות חשמל ותקציב גדול ליועצים משפטיים - דואר ישראל מתקשה להבטיח תשלומי חוב של 350 מיליון שקל לנושים ומבקש לפטר 100 עובדים, אבל מסרב לקיצוץ דרמטי בתקציב היועצים

אופיר דור 07:1604.02.14

יועץ להסכמים קיבוציים ב־600 אלף שקל, ייעוץ משפטי חיצוני ב־2.83 מיליון שקל, יועץ לבדיקת חשבוניות חשמל ב־300 אלף שקל, יחסי ציבור ב־217 אלף שקל ופרזנטורים ב־650 אלף שקל. אלו רק חלק מהוצאות דואר ישראל - חברה ממשלתית על סף חדלות פרעון - הנחשפות מסיכומי ישיבות על תקציב 2014.  

סיכומי הישיבות הוגשו אתמול לבית הדין לעבודה בחיפה כחלק מבקשה למתן צו מניעה זמני שהגישו ועד עובדי דואר ישראל וההסתדרות נגד הנהלת הדואר. הוועד וההסתדרות דורשים למנוע מההנהלה מלנקוט בצעדים חד־צדדיים הכוללים פיטורי כ־100 עובדים ארעיים והפחתת היקף השעות הנוספות.

 

"ההנהלה בחרה לנהוג בחוסר תום לב"

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", מנכ"ל הדואר חיים אלמוזלינו הורה על הצעדים בסוף השבוע האחרון כחלק מיישום תוכנית החירום בארגון. במסגרת התוכנית נדרשת ההנהלה לקצץ 113 מיליון שקל בתקציב 2014, מתוכם כ־53 מיליון שקל קשורים להוצאות על כוח אדם.

ועד העובדים טוען בבקשה שהוגשה לבית הדין לעבודה כי הצעדים המדוברים עומדים בניגוד להתחייבות הנהלת הדואר לבית הדין שלא לבצע שינויים ארגוניים כל עוד הצדדים מנהלים משא ומתן ולכן מהווים ביזיון בית משפט.

 

הצעדים המדוברים כוללים ביטול שעות נוספות בהיקף של כ־25 מיליון שקל, ביטול העסקת ילדי עובדים בקיץ בכ־2.2 מיליון שקל, אי־קליטת עובדים לחברה (2.4 מיליון שקל), קיצוץ כ־100 משרות ארעיות (10 מיליון שקל) והפסקת היסעים לעובדים (3.5 מיליון שקל).

 

המחלוקת העיקרית בין הוועד להנהלה היא בנוגע לקיצוץ בשעות הנוספות לעובדים, שיביא לטענת הוועד להפחתה של 20%-50% בהכנסה החודשית הקבועה של העובדים בארגון.

 

הוועד מציין כי לאורך המו"מ הוא הביע הסכמה עקרונית להפחתות בתנאי העובדים בהיקף של 18.5 מיליון שקל, כולל קיצוץ ב־100 עובדים ארעיים. עוד מציין הוועד כי העובדים הבכירים יספגו קיצוץ של 400 אלף שקל בלבד בדרך של הקפאת שכר במסגרת צעדי החירום.

 

על אף ההסכמות העקרוניות, טוען הוועד כי ההנהלה בחרה לנהוג "בחוסר תום לב" ולנקוט בצעדים חד־צדדיים.

 

יוסי קוציק יוסי קוציק צילום: אוראל כהן

 

"משרד יחסי הציבור שלנו הוא כמו רני רהב"

 

ועד העובדים מצרף כאמור לבקשת צו המניעה את סיכום הדיונים שהתנהלו בין יו"ר הוועד שמעון פרג'ון ונציגי העובדים לבין נציגי ההנהלה מ"מ המנכ"ל הרצל בר־מג וסמנכ"ל משאבי האנוש שלמה קוגן (המנכ"ל אלמוזלינו אינו משתתף במשא ומתן עם הוועד). הדיונים תועדו בכתב בידי הוועד ולא אושרו בידי ההנהלה.

 

במהלך הדיונים מעלה הוועד הצעות חלופיות רבות לקיצוץ בתקציב המאירות באופן מעניין את ההתנהלות התקציבית של דואר ישראל. בחלק מהסעיפים התקציביים מסכימה ההנהלה לקצץ, אך ברבים אחרים ההנהלה שוללת את דרישת הוועד לבחינה מחדש.

 

כך למשל מסכימה ההנהלה לקצץ הוצאה של 300 אלף שקל ליועץ שירות באגף השיווק וביועץ מרכזיית מחשוב (בסכום לא ידוע). את תקציב הייעוץ לבניית תוכנית אסטרטגית מחליטה ההנהלה לקצץ מ־2 מיליון שקל ל־1.5 מיליון בלבד. אולם בנוגע להוצאות כמו יועץ תוכנית אב למחשוב או בייעוץ בנושא פיצול בנק הדואר מהדואר בעלות של 800 אלף שקל, מחליטה ההנהלה לא להיענות לבקשות הוועד.

 

בחלק מהמקרים מספקת ההנהלה תשובות מעניינות לבקשות הוועד לקיצוץ בתקציב היועצים: כאשר נציגי הוועד טוענים כי תשלום של 600 אלף שקל ליועץ להסכמים קיבוציים הוא מוגזם, עונה בר־מג כי "נבחר לכך יוסי קוציק שהיה ממונה על השכר באוצר. יש לו ניסיון רב והוא עשוי לתרום רבות".

 

בנוגע להוצאה הכבדה על יועצים משפטיים (2.83 מיליון שקל), שואל פרג'ון האם לא ניתן לקצץ 20% ממנה. תשובת בר־מג היא כי "בעת האחרונה יש המון תביעות נגד חברת הדואר, כולל חשש לתביעות יצוגיות, לכן התקציב חייב להיות כך".

 

לגבי תקציב יחסי הציבור (217 אלף שקל) משיבה ההנהלה כי "זה משרד יח"צ כמו רני רהב שמסייע להכנסת נושאים שלנו במדיה". הדואר מעסיק נכון להיום את משרד קמיר בכר.

 

גם לגבי ההוצאה על יועץ יחסי ממשל מסרבת ההנהלה לוותר. בר־מג עונה כי "זה בתקציב מוצדק, אני מפעיל אותם בלקדם עניינים שלנו בכנסת כמו הסרת פיקוח בנושא תעריפי מברקים, זו עבודה של לוביסטים".

 

ויכוח ארוך במיוחד מתנהל סביב הסכם ההתקשרות עם הפרזנטורים של הדואר, אלי פיניש ומריאנו אידלמן, שעלותו כ־650 אלף שקל בהתקשרות לשלוש שנים. הוועד שב ודורש לראות את ההסכם עם השניים. בר־מג עונה בתגובה כי לא ניתן להעביר את החוזה לעיון הוועד ללא הסכמת צמד הפרזנטורים. על האפשרות לסיים את העסקתם עונה בר־מג כי "בדקנו, אבל העלות כבדה כי כמקובל נצטרך להסיר את דמותם מכל הפרסומים והעלונים שלנו".

 

דואר ישראל נמצא, כזכור, במצב פיננסי עגום. הארגון חייב 350 מיליון שקל לגופים מוסדיים שרכשו אג"ח שלו, ועל פי הערכות בקצב הנוכחי הוא לא יוכל לעמוד בתשלומים כבר בסוף 2014 או תחילת 2015. במקביל לדיונים על תקציב החירום ל־2014 שהנהיג הדירקטוריון, מגבשת הנהלת הדואר ביחד עם האוצר ומשרד התקשורת תוכנית הבראה שעלולה לכלול פיטורים של כ־2,000 עובדים.

 

הסכומים המפתיעים בתקציב דואר ישראל 2014

 

  • 2.8 מיליון שקל ייעוץ משפטי
  • 2 מיליון שקל ייעוץ לבניית תוכנית אסטרטגית (ההנהלה הסכימה לקצץ ל־1.5 מיליון שקל)
  • 800 אלף שקל ייעוץ בנושא פיצול בנק הדואר מהדואר
  • 650 אלף שקל חוזה הפרסום עם אלי פיניש ומריאנו אידלמן
  • 700 אלף שקל ייעוץ לביקורת פנימית
  • 600 אלף שקל ליועץ להסכמים קיבוציים
  • 217 אלף שקל יחסי ציבור
  • חובות הארגון: 350 מיליון שקל 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x