$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עובדי הניקיון במלונות הוחרגו מהסכם תנאי ההעסקה החדש

ביום רביעי, שנתיים לאחר החתימה על הסכם העקרונות, צפוי להיחתם הסכם בין ההסתדרות וארגוני המעסיקים לשיפור תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן בתחום הניקיון במגזר הפרטי. ההסכם ייכנס לתוקף בחודש הבא, כאשר לגבי עובדי המלונות מתנהל משא ומתן נפרד

מיקי פלד 07:4403.02.14

לאחר שנתיים של המתנה, ביום רביעי צפוי להיחתם סופית ההסכם בין ההסתדרות לבין ארגוני המעסיקים, שיגדיל את שכרם של כ־70 אלף עובדי הקבלן בתחום הניקיון במגזר הפרטי מהחודש הבא. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת ההסכם יוחרגו עובדי הניקיון המועסקים בבית המלון כך שינוהל לגביהם משא ומתן נפרד. זאת בעקבות הסכמה בין ההסתדרות לבעלי המלונות להכניס בהדרגה את שיפור התנאים.

 

אבי ניסנקורן אבי ניסנקורן צילום: אוראל כהן

 

ההסכם יכלול הגדרה כי שכר המינימום בענף הניקיון יעמוד על 4,646 שקל לחודש ברוטו או 24.98 שקל לשעה, במקום 4,300 שקל לחודש כיום. כמו כן יושוו תנאי העבודה - שי לחג, ארוחות מסובסדות וכדומה - לאלו של עובדים מן המניין, בעלי תפקיד ודרגה דומים ככל הניתן. בנוסף, יחויבו מזמיני שירות הניקיון להפקיד כספים לקרנות השתלמות של עובדי הניקיון המועסקים אצלם.

 

הסכם העקרונות בין ההסתדרות לארגוני המעסיקים נחתם כבר לפני שנתיים. במקביל נחתם הסכם דומה בין ההסתדרות לבין המדינה לגבי עובדי הקבלן במגזר הציבורי.

 

אחד הסעיפים המרכזיים שעלו במסגרת המשא ומתן ולא נכללו בהסכם הסופי הוא סעיף שמחייב העסקה ישירה של עובדי הקבלן בתנאים מסוימים.

 

עובדי ניקיון. אילוסטרציה עובדי ניקיון. אילוסטרציה צילום: טל שחר

 

שלוש מחלוקות נותרו פתוחות

 

בענף המלונאות מועסקים כ־1,500 עובדי ניקיון בלבד, שכן כ־85% מהמלונות מעסיקים את עובדי הניקיון בהעסקה ישירה. המלונאים חוששים שהעלאת השכר ותנאי ההעסקה לעובדי הניקיון תגרור העלאות שכר לכל עובדי המלונות, ובהתאם גם לעליית מחירי החדרים ומכאן לירידה בהכנסות בתי המלון. הפתרון שעליו הוסכם הוא שתינתן דחייה של ארבעה חודשים ביישום ההסכם במלונות, ובמקביל יתנהל משא ומתן בין הצדדים שיתוחם בזמן. אם לאחר מכן לא תהיה הסכמה, אז ההסכם הכללי יחול גם על בתי המלון.

 

מלבד המלונאים, שתי מחלוקות נותרו בין יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות אבי ניסנקורן, מנכ"ל נשיאות ארגוני המעסיקים אמיר חייק, ויו"ר ארגון חברות הניקיון אילן שמעוני. הראשונה היא על מועד הכניסה לתוקף של החובה של מזמיני שירותי הניקיון לממן את ההפרשה לקרנות השתלמות לעובדי הניקיון. על פי הצעה של שר הכלכלה נפתלי בנט, מדובר בתקופה של חצי שנה מרגע החתימה על ההסכם, אולם חייק מעוניין בעוד כמה חודשים כדי להקל את הלחץ הכלכלי על המעסיקים.

 

מחלוקת נוספת היא ההתנגדות העקרונית של חייק וראש ארגוני המעסיקים צביקה אורן, לכך שייחתם הסכם בין ניסנקורן לשמעוני מאחר שהארגון של האחרון לא חבר בנשיאות הארגונים העסקיים. זאת בעוד הארגון המתחרה, האיגוד הארצי של חברות הניקיון, כן חבר בנשיאות. האפשרות הנשקלת היא שארגונו של שמעוני ייכנס לנשיאות הארגונים, ובמהלך חצי שנה ייערך בירור בשאלה מיהו הארגון היציג של חברות שירות הניקיון.

 

הצלע הרביעית בנוגע להסכם עובדי הניקיון היא בנט, שחתימתו נדרשת על צו הרחבה כדי להחיל את ההסכם על כל חברות הניקיון ומזמיני השירות שאינם חברים באחד מהארגונים.

 

הבאים בתור: עובדי השמירה

 

מי שגם צפויים לשמוע בשורות טובות בקרוב הם עובדי חברות השמירה במגזר הפרטי, שגם לגביהם מתנהל משא ומתן בשלביו האחרונים. השבוע אמורים ניסנקורן ומנכ"ל ארגון חברות השמירה, פיני שיף, להמשיך את המשא ומתן ביניהם. השאיפה היא שמ־1 בינואר יחלו כ־30 אלף עובדי השמירה במגזר הפרטי לקבל העלאות שכר בדומה לאלו של עמיתיהם המועסקים במגזר הציבורי.

 

בניגוד להסכם של עובדי השמירה במגזר הציבורי, שמשווה את התנאים הסוציאליים שלהם עם אלו של עובדים מן המניין, במקרה של עובדי המגזר הפרטי מעוניין שיף בהעלאת שכר בלבד. לדבריו, "אני רוצה לצמצם לכדי מינימום אפשרי את ייקור רכישת שירותי האבטחה במגזר הפרטי, כי אם הרף יהיה גבוה לא יהיה הסכם או שההסכם לא ימולא וזה לא יעזור לאף אחד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x