$
בארץ

הצמרת העסקית לנתניהו: "כשהדולר יירד מתחת לקו מסוים, נתחיל לפרפר"

ראש הממשלה אסף את מיטב בכירי המשק הישראלי כדי שייעצו לו לקראת נסיעתו לפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בשבוע הבא, אך אלה רצו לדבר בעיקר על עודף הרגולציה ועל שער הדולר, ופחות על יוקר המחיה. ומי לא הוזמן לפגישה? שר האוצר לפיד

גולן חזני, רוני זינגר ורחלי בינדמן 07:0415.01.14

שורה של דמויות בכירות במשק הישראלי הוזמנה אתמול (ג') בבוקר בחשאיות למפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לסייע לו להיערך לוועידת דאבוס שתתקיים בשבוע הבא. בפגישה לקחו חלק יצחק תשובה, ארז ויגודמן, גיל שוויד, דן פרופר, מיכאל שטראוס, צבי אורן, אמיר אלשטיין, סמדר ברבר־צדיק, אלי גליקמן, ישי דווידי, סטלה הנדלר, יוסי ורדי, רמי לוי, אריה מינטקביץ, שלמה נחמה, צבי סטפק, מיכאל פדרמן, מקסין פסברג, אלדד פרשר, יוסי רוזן, רקפת רוסק־עמינח ועימאד תלחמי.

המוזמנים נבחרו בהתאם לנושאים שבהם מתכוון ראש הממשלה לדון בפגישותיו בדאבוס, בדגש על תעשייה, פיננסים, הייטק ואנרגיה. כל הבכירים שהוזמנו והיו בארץ הגיעו לפגישה שנערכה בלשכת ראש הממשלה בירושלים. הבכירים שנכחו בה טענו שהיא הוגדרה מראש כ"הכנת מסרים לוועידת דאבוס" וציפו כי היא תימשך לכל היותר שעה, אך הופתעו לגלות שהפגישה נמשכה יותר משעתיים וחצי.

 

נתניהו בישיבה עם בכירי המשק. "מוכן לסייע לכם, אבל אתם צריכים להתנהל מול הרגולטורים בלי לחשוש מהם" נתניהו בישיבה עם בכירי המשק. "מוכן לסייע לכם, אבל אתם צריכים להתנהל מול הרגולטורים בלי לחשוש מהם"

 

חסרונו של שר האוצר יאיר לפיד בפגישה היה בולט. זה שבועות קיים רושם שנתניהו החליט להתנתק מלפיד בנושאים הכלכליים, והעובדה שלפיד לא נוסע לוועידה הכלכלית בדאבוס הייתה נדבך נוסף בנושא. לא מעטים מבכירי המגזר העיסקי חשים שלפיד קצת מרוחק מהם ושחלק מהחלטות אנשי האוצר, כמו זו של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר בנוגע להגבלת היכולת של חברות הביטוח לתת לזרים לנהל בדמי ניהול מעל תקרה מסוימת, לא ממש תואמת את המציאות והצרכים בשטח.

 

לצד נושאים שהועלו על ידי המשתתפים דנו המוזמנים עם נתניהו על הנושאים שבהם הוא מתכוון להתמקד במפגשיו בוועידה ובנאומו בפני המליאה הכללית של הכנס. במרכז דבריו של נתניהו כפי שיעלו בכנס יושם לדבריו דגש על "היתרון הטכנולוגי שיש במדינת ישראל ומחויבות הממשלה לסביבה עסקית שתומכת במגזר הפרטי". עוד דובר בפגישה על היציבות עליה שמרה כלכלת ישראל בתקופה של טלטלה אזורית ומשבר עולמי ונתניהו דיבר על כך שזו זווית שיש להציגה בפני משקיעים פוטנציאליים. "אנחנו פרו־שוק ופרו־פעילות עסקית ואגיד את זה בדאבוס בכל העוצמה", אמר ראש הממשלה.

 

שר האוצר יאיר לפיד. בשבועות האחרונים יש רושם שנתניהו בחר להתנתק ממנו בנושאים הכלכליים שר האוצר יאיר לפיד. בשבועות האחרונים יש רושם שנתניהו בחר להתנתק ממנו בנושאים הכלכליים צילום: עמית שעל

 

תלונות על השקל והרגולציה

 

נתניהו ישב בפגישה לצד יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל ובמהלכה רשם את הנקודות המרכזיות שהועלו על גבי לוח מחיק. שני המסרים הבולטים שחזרו כחוט השני מצד בכירי המשק המקומי נגעו בשתי סוגיות - בעיית השקל החזק עבור היצואנים ובעיית הרגולציה החזקה בכל התחומים. הבכירים אף הלינו על העליהום התקשורתי והציבורי כנגדם.

 

ביחס לשקל לא היו לנתניהו תשובות חד משמעיות והוא הבהיר כי בעיית המט"ח היא בעיה עולמית שלא בטוח שיש לה פיתרון קסם. הוא וקנדל הסכימו, עם זאת, שהצהרות דומות לאלו של הבנק המרכזי בשוויץ או בצ'כיה כי יקנו דולר בשער מינימום של 3.5 שקלים ובכך יקבעו שער רצפה לדולר אינן עומדות על הפרק. הבכירים מצידם הבהירו כי אם שער הדולר ימשיך לצנוח עד לרמה של 3.2 שקלים העסקים יעברו לחו"ל והציבור יאבד מקומות עבודה. מייסד ומנכ"ל קרן פימי ישי דוידי ציין כי "יש רף שאם שער הדולר יירד מתחתיו אנחנו נתחיל לפרפר ולא נדע להתמודד עמו".

 

מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח. "לאג"ח את תקבולי הגז העתידיים" מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח. "לאג"ח את תקבולי הגז העתידיים" צילום: אריאל שרוסטר

 

בנושא הרגולציה גיבה נתניהו את טענות הבכירים ולטענתם התבטא בחריפות כנגד עודף הרגולציה. נתניהו ידוע כחסיד של שוק חופשי שאביו הרוחני הוא מילטון פרידמן. ראש הממשלה אמר לבכירים בתגובה: "אני מוכן לסייע לכם אבל אתם צריכים לעשות את העבודה ולהתנהל מול הרגולטורים ולא לחשוש מהם".

 

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מנכ"לית בזקסטלה הנדלר ציינה למשל כי "80% מהזמן אני עוסקת ברגולציה. רק ביתר הזמן אני יכולה לעסוק בדברים אחרים כמו פיתוח עסקי ותפעול החברה. המדינה צריכה לעודד יותר השקעה של המגזר העסקי בתשתיות כדי לקדם את הכלכלה". אחרים ציינו כי הם חוששים להתעמת עם הרגולטורים באופן פומבי. על כך השיב נתניהו: "אני אתן לכם גיבוי אבל אתם צריכים להוביל את המאבק". נתניהו הדגיש כי בעוד שסוגיית הדולר היא בעיה כלל עולמית סוגיית הרגולציה לגמרי ניתנת לטיפול.

 

מודאגים מהחרם הבינלאומי

 

חלק מהנוכחים הופתעו מהתבטאויותיו של בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה במהלך הדיון וציינו כי הוא הציג בעיקר את בעיותיו הפרטיות בעוד הדיון נסב בעיקר על בעיות משקיות. "המדינה חייבת לאפשר לנו לבנות צינור נוסף להולכת הגז", אמר תשובה והמשיך לדבר בעיקר על נושא הגז, על כך שאין לו נקודת קליטה, שהתהליכים מתארכים ועל כך שהעובדה שיש רק צינור גז אחד בעייתית מאד כי אם חס וחלילה משהו יקרה לו לא יהיה חשמל.

 

בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה. "המדינה חייבת לאפשר לנו לבנות צינור נוסף להולכת גז" בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה. "המדינה חייבת לאפשר לנו לבנות צינור נוסף להולכת גז" צילום: נימרוד גליקמן

 

היחיד שהציג גישה שונה למול האחרים היה משקיע ההייטק הסדרתי יוסי ורדי, שאמר שהוא בכלל לא מבין על מה הם מדברים. "אני הולך לחרב לכם את הקיטורים", אמר והוסיף כי "צריך לדאוג שהמצב בהייטק יחלחל לסקטורים אחרים במשק וצריך לדאוג שהדברים הטובים שקורים בהייטק יורדים לכל העסקים במשק הישראלי". האחרים ציינו בפניו בתגובה כי הוא חי בעולם אקס־טריטוריאלי של הייטק שלא כפוף לרגולציה חריפה כמו זו שחלה על הבנקים והקונצרנים הגדולים.

 

חלק מהנוכחים דיברו על המצב הגיאופוליטי של ישראל שפוגע בעסקים. "מערכת היחסים עם המדינות השכנות מאוד חשובה בתהליכים הכלכליים. כשאתה מסתכל על כלכלה אתה חייב לקחת בחשבון גם את השכונה שאתה חי בה", אמרו לנתניהו.

 

מנכ"ל רשת שיווק השקמה, רמי לוי. "הבירוקרטיה קשה מדי לעסקים קטנים" מנכ"ל רשת שיווק השקמה, רמי לוי. "הבירוקרטיה קשה מדי לעסקים קטנים" צילום: אוראל כהן

 

מנכ"לית הבנק הבינלאומי סמדר ברבר־צדיק אמרה כי "קרן ההשקעות הגדולה בהולנד הודיעה שלא תשקיע בישראל בגלל היחס לפלסטינים, וזו בעיה". נתניהו השיב לה כי "פעם כל מדינה במזרח התיכון היתה מראה בכל הזדמנות כמה הפלסטינים חשובים לה כדי להסיט את תשומת הלב מהבעיות שלה. היום אתה מסתכל מסביב ורואה שהשכנים עסוקים בבעיות שלהם. סוריה ומצרים עסוקות במה שקורה אצלן. ההשפעה של אירופה בנושא הזה מוגבלת. חוץ מזה, תבדקי כמה ההולנדים השקיעו קודם".

 

"המיסוי בארץ גבוה מאוד"

 

נתניהו דיבר על החשיבות בהבאת משקיעים זרים להשקעות בישראל ועל כך שיפעל לכך בדאבוס. מנכ"ל רשת שיווק השקמה רמי לוי אמר כי "כדי להביא משקיעים זרים צריך להפגין ביטחון כלכלי פנימי. ברגע שהאזרחים יחיו כאן ברמת חיים טובה והמשקיעים ידעו זאת הם יבואו".

 

מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר. "רוב הזמן אני מתעסקת ברגולציה" מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר. "רוב הזמן אני מתעסקת ברגולציה" צילום: בועז אופנהיים

 

לוי היה היחיד בדיון שהתייחס ליוקר המחיה. "אף אחד כאן לא שם לב למיסוי", הוא אמר. "אדם שמשתכר 15 אלף שקל ברוטו, משלם מס הכנסה 5,000 שקל ונשאר עם 10,000 שקל. אבל מזה הוא משלם מעשית עוד 5,000 שקל מס. איך? מע"מ, ארנונה, מס על הדלק. ברגע שה־15,000 שקל שווים ל־5,000 שקל זו בעיה". נתניהו הסכים ואמר כי "המיסוי בארץ גבוה מאד". לוי הוסיף ואמר כי "הבירוקרטיה בארץ קשה מאוד. אנחנו צריכים לחזק את מנוע הצמיחה של המשק - העסקים הקטנים והבינוניים".

 

נתניהו אמר בסיום דבריו כי "יש לנו שתי בעיות גדולות: שער החליפין והרגולציה. אלה שתי בעיות קריטיות ובשתיהן צריך לטפל". במהלך הפגישה הוא קיבל הצעות יצירתיות לפתרון כל אחת מהבעיות. מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח הציעה "לאג"ח את תקבולי הגז העתידיים, כלומר לגייס הון בהנפקות אג"ח מגובות בהכנסות העתידיות של המדינה מהגז בתמר ובלווייתן". ממלא מקום יו"ר גזית גלוב אריה מינטקביץ הציע "לתקצב את הרגולציה, כלומר להוציא הוראה שכל רגולטור שמוציא הוראה חדשה יחוייב להצהיר גם את העלות שלה למשק".

 

הנוכחים הביעו לבסוף שביעות רצון מהצעד של נתניהו. "עצם תשומת הלב שהקדיש בהשקעה של יותר משעתיים וחצי היתה מפתיעה לטובה", אמר אחד הנוכחים. "הייתי בטוח שאגיע לחצי שעה, מישהו ישאל שתי שאלות וישלחו אותנו הביתה. אבל כל אחד קיבל זמן לדבר. הוא לא קטע אף אחד ונתן תשובות לכולם. הוא מבין כלכלה ושום שאלה לא הפתיעה אותו. הוא ידע בדיוק על מה הולכים לדבר", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x