$
בארץ

כצפוי: הריבית לינואר תישאר על 1%; בנק ישראל: הצמיחה השנה תעמוד על 3.5%

להערכת חטיבת המחקר, התמ"ג צפוי לצמוח ב-3.5% ב-2013, 3.3% ב-2014 -וב-3.2% ב-2015; חברי הוועדה המוניטרית חוששים מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות

אמנון אטד 17:3123.12.13

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להשאיר את הריבית חודש שלישי רצוף ללא שינוי, וגם בחודש ינואר תהיה לכן ריבית בנק ישראל ברמה של 1%. זאת לאחר שלפני שלושה חודשים הפחיתה הוועדה את הריבית ב- 0.25%, תוך חילוקי דעות בין חבריה.  

 

תחזית הצמיחה ל-2014 יורדת ל-3.3%

 

בנק ישראל ממשיך להעלות ולהוריד את תחזיות הצמיחה שהוא מפרסם מדי שלושה חודשים. יחד עם הודעת הריבית, פרסם הערב הבנק גם את התחזית המקרו-כלכלית התקופתית של חטיבת המחקר שלו, שבה הוא מעריך כי המשק הישראלי יצמח בשנת 2014 ב-3.3%, לעומת 3.4% בתחזית הקודמת. לפני תשעה חודשים העריכו כלכלני בנק ישראל כי בשנת 2014 יצמח המשק הישראלי ב- 4%. לפני חצי שנה הם עדכנו את תחזית הצמיחה שלהם כלפי מטה ל- 3.2%, ולפני שלושה חודשים הם שבו ועדכנו אותה כאמור כלפי מעלה ל- 3.4%.

 

במקביל לעדכון תחזית הצמיחה הכוללת כלפי מטה, עדכן בנק ישראל, הפעם כלפי מעלה, את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2014 ללא השפעת הגז הטבעי מקידוח תמר, מ- 2.7% בתחזית הקודמת ל- 2.9% כעת. הבשורה הגלומה באומדן זה חיובית יותר מזו של אומדן הצמיחה הכוללת, כי הפקת הגז מקידוח תמר כמעט לא תתרום בשנה הבאה דבר לתעסוקה ולהכנסות המדינה ממסים. בנוסף, מפרסם הערב בנק ישראל תחזית ראשונה לצמיחת המשק בשנת 2015: 3.2% עם ובלי תרומת הגז הטבעי.

 

יחד עם תחזית הצמיחה, מפרסם הערב בנק ישראל גם את תחזיתו להרכב השימושים של התוצר. להערכת הבנק, סך היבוא האזרחי, ללא יהלומים, יגדל בשנה הבאה ב- 4%, לאחר ירידה של 3.2% שצפויה להירשם בו השנה. גם היצוא ללא יהלומים וללא חברות הסטארט-אפ יגדל בשנת 2014 ב- 4%, לאחר ירידה של 2.6% השנה. הצריכה הציבורית האזרחית, המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה, תגדל בשנה הבאה ב- 2.4%, בהמשך לעלייה של 3.8% השנה. הצריכה הפרטית תגדל בנה הבאה ב- 3.1%, לאחר עלייה של 4.2% השנה.

 

בנוסף, עדכן בנק ישראל כלפי מטה את תחזית האבטלה שלו לשנה הבאה, וכעת הוא מעריך שהיא תסתכם ב- 6.4% מכוח העבודה, לעומת 7.4%% בתחזית הקודמת שפרסם לפני שלושה חודשים. ביחס לשנת 2015, צופים כלכלני הבנק החמרה קלה באבטלה, ששיעורה הממוצע יסתכם ב- 6.5% מכוח העבודה במשק.

 

חודש שלישי ללא הפחתת ריבית

 

מאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%. בדומה לחודשיים הקודמים, גם הפעם ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

 

ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: אוראל כהן

 

אומדני החשבונות הלאומיים שפרסמה הלמ"ס בחודש שעבר מצביעים על האטה של ממש בקצב צמיחת המשק: ברבעון השלישי של השנה גדל התוצר, שהוא סך המוצרים והשירותים שאנחנו מייצרים, בשיעור שנתי של 2.2% בלבד, לעומת קצב גידול של 4.6% ברבעון הקודם. יצוא הסחורות והשירותים ירד בתקופה זו בשיעור שנתי חד של 16.4%, לעומת עלייה של 2% שנרשמה בו ברבעון הקודם. המשך הפחתת הריבית היה עשוי לתמוך בעידוד היצוא ובכלל הפעילות הכלכלית במשק.

 

מצד שני, ריבית נמוכה יותר עלולה גם לגרום להתגברות האינפלציה. אולם בינתיים בנק ישראל אינו חושש מעלייה מסוימת ברמת המחירים במשק. מדד חודש נובמבר ירד ב- 0.4%, והאינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת ב- 1.9% - מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי. גם האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים שמחשב בנק ישראל נמוכה ממרכז היעד ומסתכמת כעת ב- 1.8%.

 

סיבה חשובה נוספת שמנעה מבנק ישראל להמשיך ולהפחית את הריבית היא חששם של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות.

 

הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

לאחרונה פרסמה אומנם הלמ"ס כי מחירי הדירות ירדו בחודשים ספטמבר-אוקטובר בשיעור קל של 0.1%. אולם בשיעור שנתי גבוהים עדיין כעת מחירי הדירות ב- 8.6% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

תגובות

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי: "אנחנו ממשיכים להאמין שקיים סיכוי סביר להורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים. בין הסיבות לכך היא האינפלציה שממשיכה להיות מתונה והדולר הנמוך".

 

יניב פגוט אסטרטג ראשי קבוצת איילון: "בסביבת פעילות כלכלית גלובלית משופרת וצמיחה חזויה של כ- 4% בסחר העולמי בשנת 2014, ניתן להניח כי הפחתת ריבית נוספת אינה מהווה תסריט מרכזי ולפיכך בתרחיש זה ציפיות הפחתת הריבית במשק יתפוגגו".  

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "החלטת בנק ישראל גוררת להיחלשות הדולר בזירה המקומית, כאשר ייסוף השקל אל מתחת לרמת 3.48 שקלים לדולר תביא את המטבע האמריקאי לרמות השפל הקודמות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x