$
בארץ

פרסום ראשון

מבקר המדינה: פגם משמעותי בהליכי המיון של הוועדה לבחירת דירקטורים בלאומי

עם זאת, המבקר אינו רואה מקום להורות על ביטול החלטת הוועדה. כך עולה מדו"ח הבדיקה הסופי של ההליך ששלח יוסף שפירא לנגידת בנק ישראל ולמפקח על הבנקים

תומר גנון 10:5323.12.13

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, יוסף שפירא, סבור כי נפל פגם משמעותי בתיעוד הליכי המיון של הוועדה לבחירת דירקטורים בבנק לאומי, אולם אינו רואה מקום להורות על ביטול החלטת הוועדה. כך עולה מדו"ח הבדיקה הסופי של ההליך ששלח שפירא אתמול (א') לנגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, ולמפקח על הבנקים, דודו זקן. המכתב נשלח גם ליו"ר הוועדה למינוי דירקטורים בבנק לאומי, ושופטת בית המשפט העליון בדימוס, אילה פרוקצ'ה.

מימין דודו זקן ויוסף שפירא מימין דודו זקן ויוסף שפירא צילום: גיא אסיאג, חיים צח

 

לפני כחודשיים התכנסה האסיפה הכללית של בנק לאומי לבחור דירקטורים. המועמדים נבחרו על ידי ועדה שהקים בנק ישראל בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס, אילה פרוקצ'ה. ערב כינוס האסיפה פנה שפירא לזקן ודרש ממנו לדחות את ההצבעה "נוכח הליקויים המהותיים שהתגלו בעבודת הוועדה למינוי דירקטורים". שפירא קבע כי בכך שהוועדה לא ניהלה פרוטוקולים שבהם תועדו הסיבות לפסילת מועמדים, ההליך לא היה שקוף ולא התנהל כנדרש בחוק. זקן סירב לבקשה לדחות את האסיפה, ולאומי בחר דירקטורים.

 

"לא נעשה כל תיעוד בהליך המיון הראשוני, ממנו ניתן ללמוד על הדיון בכל מועמד ועל הנימוקים לאי הכללת מועמדים ברשימת ה-49 (הרשימה הראשונית שצמצמה את 180 המועמדים שפנו לועדה, והעבירה אותם לבנק ישראל לבחינת זיקות לבנק לאומי, ת.ג)", כתב המבקר בפנייה לזקן לפני כחודשיים.

 

המבקר הוסיף כי "בהיעדר תיעוד אין כל אפשרות לקיים ביקורת על שלב חשוב זה של הליך המיון ולוודא שהוועדה שקלה את כל השיקולים הצריכים לעניין לגבי כל מועמד ומועמד. חשש לתקינותו של שלב זה מתעורר ביתר שאת בעניינו של רו"ח זיאד אבו חבלה, שלגביו כלל לא צוינה עובדת היותו בין המומלצים לכהונת דירקטור על ידי ועדת המעבר (הוועדה שהמליצה על מועמדותו בשנה שעברה), בטבלת ריכוז נתוני המועמדים". המבקר כתב גם כי לא תועד הליך צמצום רשימת ה-49 לרשימת ה-35 מועמדים שזומנו לראיון מסכם.

 

בדו"ח הבדיקה הסופי ששלח אתמול לא שינה המבקר את עמדתו. "בסופו של יום סבור הנציב כי בהיקף תיעוד הליכי המיון נפל ליקוי משמעותי, שאין לראותו כליקוי טכני גרידא, וכי הוועדה לא יצאה ידי מלוא חובת התיעוד אשר מוטל עליה מכוח הדין ומכוח הנוהל שהיא עצמה קבעה. אי-עמידה במלוא חובת התיעוד יש בה בוודאי כדי למנוע ולהקשות על מועמדים לתקוף את החלטות הוועדה בכל הליך שיבחרו לנקוט".

 

אלא שהמבקר סבור שפגמים אלה, שלדבריו יש לתקנם בפעם הבאה שתתכנס הועדה, אינם צריכים לגרום לפסילת ההליך. "בשים לב לכך שלא הועלתה כל טענה כי מי מחברי הוועדה (הדירקטורים החיצוניים של לאומי, ידידה שטרן ואריה גנס; הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דרור שטרום; וח"כ לשעבר מטעם מרצ, חיים אורון, ת.ג) פעל בניגוד עניינים, במשוא פנים או תוך פגיעה בטוהר המידות, נחה דעתו של הנציב כי על אף חסרונו של תיעוד הולם אין יסוד לפקפק בגרסת הועדה בדבר התנהלותה העניינית וההוגנת. במכלול הנסיבות האלה לא ראה הנציב מקום להורות על ביטול החלטת הועדה".

 

"ההמלצה לא מתיישרת עם חומרת הליקויים", אומר רו"ח זיאד אבו חבלה שהגיש תלונה למבקר בנושא. "המבקר סותר את עצמו. ההחלטה שלו נותנת גושפנקא לחוסר סדר. כנראה שהמבקר לא מספיק חזק לעמוד מול הקולגות, אחרת לא ברור איך העובדות אומרות שיש פגם משמעותי, אבל המסקנה זה שלא מבטלים את ההחלטות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x