$
בארץ

הצעת לפיד לביטול העלאת מס הכנסה אושרה בממשלה

במסגרת ההצעה תבוטל העלאת המס שתוכננה לחודש ינואר. הדבר צפוי להפחית את הכנסות המדינה ממיסים בשנת 2014 בכ- 3.3 מיליארד שקל. לפיד: "המעשה האחראי הוא לא רק להעלות מיסים כשאין ברירה, אלא גם להוריד אותם ולייצר צמיחה כשהמצב משתפר"

אמנון אטד 13:0508.12.13

החלטת שר האוצר, יאיר לפיד, לבטל את העלאת מדרגות מס הכנסה ליחידים (שכירים ועצמאים) בשיעור מדורג של 1%–2% אושרה היום (א') על ידי הממשלה. כדי לקזז את ביטול העלאת המס, עליה הכריז לפיד בחודש שעבר, תתבקש הממשלה לאשר את הקטנת תקציב המדינה לשנה הבאה לסכום של כ־402 מיליארד שקל.  

ביטול העלאת מדרגות המס יקטין את הכנסות המדינה ממסים בשנה הבאה בכ־3.3 מיליארד שקל, והקטנת הוצאות הממשלה בסכום הזה תבוצע בשני סעיפים: סעיף תשלומי הריבית יקטן ב־2 מיליארד שקל, וסעיף הרזרבה התקציבית יקוצץ ב־1.3 מיליארד שקל.

 

לפיד מסר היום כי: "הממשלה צריכה לעבוד קשה יותר למען מעמד הביניים, לא שהוא יעבוד קשה יותר בשבילה, המעשה האחראי הוא לא רק להעלות מיסים כשאין ברירה, אלא גם להוריד אותם ולייצר צמיחה כשהמצב משתפר".

 

תקצוב היתר מאפשר כעת להקטין את הרזרבה

 

כל שינוי במס הכנסה חייב להתבצע בתחילת שנת התקציב, לכן יגיש היום לפיד לממשלה בקשה יוצאת דופן: לפעול לקיצור הליך החקיקה בכנסת. זאת במטרה שהתיקון בחוק ההסדרים שמסדיר את השינויים במס הכנסה, והתיקון בחוק התקציב שקובע את היקף ההוצאה הממשלתית - יאושרו בוועדת הכספים ובמליאת הכנסת בהליך מזורז עד 31 בדצמבר. ההליך המקוצר יאפשר לבטל את העלאת המס בתחילת ינואר.

 

 

לדברי האוצר, הגורמים שמאפשרים לממשלה לסגת מתוכניתה להעלות את שיעורי מס הכנסה מבלי להגדיל את הגירעון בתקציב השנה הבאה הם הגירעון הנמוך מהמתוכנן שנרשם השנה, הירידה בריביות בארץ ובעולם, והירידה בשער הדולר מול השקל.

 

גורמים אלו אפשרו השנה לממשלה לגייס סכומי כסף קטנים יותר בשוק ההון ולמחזר הלוואות בריביות נמוכות יותר, ובכך להקטין תשלומי ריבית בשנים הבאות. כמו כן נקבע בתקציב 2014 תקצוב יתר בכמה סעיפים קטנים, ודבר זה מאפשר כעת להקטין את הרזרבה של משרדי הממשלה ביותר ממיליארד שקל.

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: אוראל כהן

 

לצד הצעת המחליטים שתונח על שולחן הממשלה, יציגו היום ראשי האוצר מצגת בפני שרי הממשלה. הבשורה שעולה מהמצגת היא שבשלב זה אין חשש שהממשלה תחרוג בשנה הבאה מיעד הגירעון של 3% מהתוצר (כ־31 מיליארד שקל). מחרתיים צפוי לפיד להציג את המצגת גם בפני ועדת הכספים של הכנסת.

 

תשלומי הריבית של הממשלה עתידים לגדול

 

שבוע המצגות שייפתח היום יכלול אינסוף הסברים. בין היתר יצטרכו ראשי האוצר לנמק בפני חברי ועדת הכספיםמדוע בחרו לבצע מהלך דווקא בתחום מס הכנסה, שמיטיב בעיקר עם בעלי ההכנסות הגבוהות, ולא להפחית למשל את שיעור המע"מ שהיה מסייע יותר לבעלי ההכנסות הנמוכות והבינוניות.

 

ההסבר של האוצר בנושא זה הוא שיישום התוכנית המקורית היה מעלה את מדרגת מס הכנסה השולי העליונה ל־52% - דרגה שנחשבת לגבוהה מאוד מבחינה בינלאומית, ולמהלך שמסכן את הצמיחה בטווח הבינוני. לכן הוחלט לבצע מהלך בתחום מס הכנסה, שנחשב למחולל צמיחה.

 

הסבר חשוב לא פחות יידרשו אנשי האוצר לתת לשאלה מה יקרה בשנים שאחרי שנת התקציב הבאה. הממשלה מתנהלת על פי תוואי גירעון פוחת, והיעד לשנת 2015 נקבע על 2.5% מהתוצר. בחודש שעבר גילו אנשי האוצר תקצוב יתר בסעיף תשלום ריבית ל־2014, ושר האוצר החליט לנצל עודף לא מתוכנן זה כדי להקל על הציבור.

 

הבעיה היא שביטול העלאת מס הכנסה הוא מהלך קבוע, בעוד הסיבה העיקרית לירידה בתשלומי הריבית של הממשלה היא זמנית - נקודת שפל היסטורית בריביות לטווח ארוך. מהשנה הבאה צפוי העולם לצעוד לקראת סביבת ריבית גבוהה יותר, וכאשר זה יקרה יגדלו תשלומי הריבית של הממשלה.

 

על מה שצפוי לנו בתחום זה כתב בנק ישראל לפני שבועיים - בשינוי קל של סדר המילים: "עמידה ביעד הגירעון לשנת 2015 תחייב צעדי מדיניות בהיקף ניכר. הצעדים שעליהם הודיע שר האוצר מעצימים את האתגר של עמידה ביעד גירעון זה". מה שמסתתר מאחורי משפטים אלו הוא שהמהלך שיזם שר האוצר לפיד יחייב הטלת מסים נוספים ב־2015.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x