$
בארץ

"הקמת תחנת כוח חדשה באשקלון תנציח המונופול של חברת החשמל"

לפי רשות החשמל, מתווה הרפורמה המוצע כעת - הוצאת הייצור וניהול המערכת מהחברה והשארת מערך ההולכה בידיה - אינו הצעד הנכון; למרות האזהרות, חתמה המדינה לפני כשבוע על הסכם עקרונות עם חברת האנרגיה EDF להקמת התחנה

ליאור גוטמן 23:0330.11.13

הקמת תחנת כוח חדשה באשקלון בהספק של 1,300 מגה וואט (כ-10% מכושר הייצור) תנציח את המונופול של חברת החשמל בתחום הייצור, ועלולה לייתר את הרפורמה המתוכננת - כך מזהירה רשות החשמל.

 

הדברים עלו במצגת ששלחה רשות החשמל לוועדת יוגב בראשות מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, שעוסקת בימים אלו בשינוי המבני בחברת החשמל ושפורסמה באתר משרד התשתיות. יצוין שלמרות אזהרות הרשות, המדינה חתמה לפני כשבוע על הסכם עקרונות ראשוני עם חברת האנרגיה הצרפתית EDF להקמת התחנה האמורה.

  

בנוסף, רשות החשמל טוענת שמתווה הרפורמה המוצע כעת - הוצאת הייצור וניהול המערכת מהחברה והשארת מערך ההולכה בידיה - אינו הצעד הנכון, מאחר ששהוא ישאיר את כל הגורמים במשק תלויים בחברת החשמל. מדובר ביצרני חשמל פרטיים או בחברה שתנהל את המערכת הארצית, רובם ככולם יהיו תלויים בחברת החשמל בטרם יצליחו לספק שירות ללקוחות. לטענת רשות החשמל מדובר במצב של ניגוד עניינים.

 

הפנסיה קפצה ב-4 מיליארד שקל

 

עוד עולה מנתוני הרשות שחברת החשמל טוענת לפער של 4 מיליארד של בין עלות הפנסיה של עובדי החברה לעומת העלות המוכרת לה על ידי רשות החשמל. לטענת הרשות, בשנתיים האחרונות נוצר פער חדש בעלויות הפנסיה שמשקלו דומה להעלאה או הורדה של תעריף החשמל בכ-12%. רוב הפער, כ-2.8 מיליארד, נולד לאחר ביטול הסכם הגמלה של חברת החשמל שהתייקר אוטומטית בכ-2% בשנה. ההסכם החדש, שנכנס לתוקפו לפני כשנתיים, הצמיד את גמלת העובדים למדד המחירים לצרכן וייקר את העלות האקטוארית. יתרת הסכום מתייחסת לשינוי בתקן חשבונאי.

 

תחנת הכוח בחדרה תחנת הכוח בחדרה צילום: אלעד גרשגורן

 

לטענת רשות החשמל, החברה התחייבה עוד ב-96' להעביר את העובדים הוותיקים לפנסיה צוברת, אך נמנעה מכך וגרמה לנזק. לפי הרשות, כבר ב-2005 הודו מנהלי החברה שיש בה עודף של 2,500 איש, אך לא עשו דבר כדי לצמצם את מספרם. התוצאה: חוסר היעילות עלה לחברה כמיליארד שקל בשנה כבר קרוב לעשור.

 

הפתרון - מענקי הפרטה לפורשים

 

אז איך מציעה רשות החשמל לממן את עלויות הפרישה האדירות של כ-2,500 עובדים במסגרת הרפורמה? לטענתה, "שווי הרפורמה ייגזר ממבנה השוק שהציבור יקבל אחרי השינוי", כך שיש להפריד בין ההולכה, האספקה והייצור ולדרוש מהחברה להתייעל. הגדלת בסיס השכר הפנסיוני של העובדים, שתאפשר להם לפרוש עם גמלת שכר קרובה נאותה, תגדיל את התחייבויות החברה ולכן אין זה הפתרון. בכמה זה יגדיל? כל 5% בבסיס השכר שקולים להעלאת התחייבויות החברה ב-2.2 מיליארד שקל, בנוסף על ההתחייבויות שהיא "סוחבת" כיום בהיקף של כ-74 מיליארד שקל (נכון לסוף ספטמבר)

 

אז איך יממנו את הרפורמה בחברת החשמל? חברת החשמל כבר הזהירה בדו"ח האחרון שלה שעד 2015 היא תאבד 23% מהשוק, ואילו רשות החשמל טוענת כי 12 חודשים לאחר מכן היא תאבד עוד 11%, מה שיעמיד את סך הייצוא הפרטי על 34% מהשוק. לפיכך, לפי רשות החשמל, המדינה צריכה לשקול לתת "מענקי הפרטה" לכל עובד שיפרוש בסכום לא ידוע, או להנציח פנסיה צוברת על רכיבי שכר שונים.

 

יצוין שהמדינה מעולם "לא הכניסה את היד לכיס" כדי לממן את עלויות הפרישה של העובדים, והכוונה היא להשתמש בתעריף החשמל כמנוף מימוני לכיסוי עלויות אלה.

 

צעדים נוספים שמציעה הרשות הם גבייה של מיליארד שקל חובות מהרשות הפלסטינית, משיכת 1.75 מיליארד שקל מקרן הפנסיה של העובדים ו"תספורת" של אג"ח צמיד שהמדינה מחזיקה בהיקף של כ-6 מיליארד שקל. שילוב אלו ימנע שימוש בתעריף החשמל כדי לממן את הרפורמה בחברה. יצוין שנתוני רשות החשמל מתבססים על דו"חות הרבעון השני של 2013, ואילו בשבוע האחרון פורסם הדו"ח לרבעון השלישי שמשנה את נתוני רשות החשמל. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x