$
בארץ

קופת חולים כללית נאבקת נגד עקירתה מטיפולי שיניים לילדים

החלטה של הממונה על ההגבלים לאשר להסתדרות רופאי השיניים להקים תאגיד ייעודי לטיפולי שיניים לילדים, מעוררת מאבק עז בתחום. קופ"ח כללית, החוששת למעמדה, הגישה ערר על ההחלטה. ההסתדרות מצדה דורשת לאסור על כללית לספק את השירות

תומר גנון 22:0724.11.13

ביום שני הוגש לבית הדין להגבלים עסקיים ערר על החלטת הממונה על הגבלים עסקיים, דיויד גילה, לאשר פטור מהסדר כובל (קרטל) להסתדרות רופאי השיניים (הר"ש) בהקמת תאגיד ייעודי לטיפולי שיניים. מה שעשוי להישמע כעוד הליך משפטי אפור ומייגע, מקפל בתוכו סכסוך מתמשך בין קופות החולים - ובראשן כללית שלה רשת מרפאות שיניים - להר"ש, המאגדת 75% מ־6,000 רופאי השיניים הפרטיים בישראל. אלה ואלה נלחמים בשיניים כדי לשמר את כוחם בשוק שמגלגל עשרות מיליוני שקלים בשנה.

הכרעת בית הדין, בראשות השופטת נאווה בן אור, צפויה להשליך ישירות על התחרות בתחום. אלא שתהיה ההחלטה אשר תהיה - ספק אם המאבק הזה יוביל בעתיד הנראה לעין להורדת המחירים הגבוהים של טיפולי השיניים בישראל.

 

הרקע למאבק בין הצדדים הוא ההחלטה מ־2010 להכניס את טיפולי השיניים המשמרים לילדים עד גיל 8 - שהורחבה לאחר מכן עד לגיל 12 - לסל הבריאות, כך שהם ייכללו בביטוח הרפואי הבסיסי של כל אחד. על פי ההחלטה, הטיפולים יינתנו במסגרת שירותי רפואת השיניים הניתנים במרפאות השיניים של קופות החולים. אלא שבמקביל, החליטה הממשלה גם על הקמת גוף ייעודי שיאגד את רופאי השיניים הפרטיים וישלב אותם ברפורמה. המטרה: לשפר ולהנגיש את השירות. מי שקפץ על הרעיון היתה הר"ש, איגוד מקצועי עם סמכויות וכוח רב בקרב רופאי השיניים.

 

לאחר שקיבלה את ברכת משרד הבריאות וראש הממשלה וכחלק מהליך הקמת האיגוד החדש, פנתה הר"ש לממונה על הגבלים הקודמת, רונית קן, בבקשה לאשר לה פטור מהסדר כובל. אלא שקן לא אהבה את הרעיון שאיגוד חזק החולש על יותר מ־80% מתוך כ־4,700 מרפאות יוכל, גם בתיאוריה, לתאם מהלכים עסקיים, ודחתה את הבקשה. הר"ש החליטה לעשות ניסיון נוסף לאחר מינוי דיויד גילה. בבקשתה ציינה הר"ש שרק לה יש הכוח, הכסף והתשתית להגשים את המטרה, ובנוסף ביקשה לצמצם את הפעילות לטיפולי שיניים הכלולים בסל הבריאות - טיפולים משמרים לילדים עד גיל 12.

 

"איגודים עסקיים מעוררים חששות תחרותיים של ממש", כתב גילה אך החליט בכל זאת לאשר את מתן הפטור בכמה תנאים. המרכזיים שבהם: התאגיד יוקם כחברה־בת של הר"ש, ינותק ממנה מבחינה כלכלית וארגונית ולא יקדם את האינטרסים שלה. החלטת הממונה הקפיצה בעיקר את קופת חולים כללית, שבבעלותה רשת מרפאות השיניים כללית סמייל, ושכניסת שחקן נוסף לשוק טיפולי השנים המשמרים לילדים עלולה לפגוע בעיקר בה. זאת, בין היתר, משום שרוב רופאי השיניים שעובדים במרפאותיה שייכים להר"ש ועובדים במקביל גם בקליניקות פרטיות.

 

הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה צילום: עמית שעל

כללית ערערה באמצעות עו"ד טליה סולומון ממשרד פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות', בטענה כי החלטת הממונה נועדה "לבצר את מעמד רופאי השיניים הפרטיים". לפי הערר, כבר כיום מנסה הר"ש להכתיב לכאורה קו פעולה אסור לחבריה. "בכנס השנתי שמקיימת הר"ש לכלל חבריה שהתקיים ב־31.10–1.11", נטען בערר, "קרא יו"ר הר"ש, ד"ר יצחק חן, מעל בימת הכנס לכ־1,500 רופאי השיניים שנכחו בכנס להתפטר מעבודתם בקופות החולים".

 

לאחר הערר פנתה השבוע הר"ש לגילה בבקשה להכריז על כללית כמונופול ברפואת השיניים לילדים. זאת, לטענתה, מאחר שכללית מחזיקה ב־52% מהמבוטחים בארץ. הר"ש טוענת בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד ניב זקלר ממשרד וינשטוק־זקלר ושות', כי הגוף שמאיים על התחרות הוא דווקא כללית, ויש לאסור עליה לספק טיפולי שיניים לילדים. מכללית נמסר: "אין ביסוס לטענת המונופולין". 

 

מהכללית נמסר: "לגבי טענת המונופולין שהועלתה לכאורה על ידי ההסתדרות לרפואת שיניים - אין לטענה זו כל ביסוס. כל בר דעת יודע ששוק רפואת השיניים בישראל נשלט רובו ככולו דווקא על ידי רופאי השיניים הפרטיים״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x