$
בארץ

"מדד אוקטובר הפתיע - אבל סנונית אחת אינה מבשרת על שובה של האינפלציה"

כך אומר יניב פגוט מאיילון, לאחר שהמדד עלה ב-0.3% - מעל התחזיות. שמואל בן אריה, פיוניר: "הצרכן הישראלי מתעלם מהגזרות הכלכליות האחרונות"

כלכליסט 19:3115.11.13

"מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר, שעלה ב-0.3%, מפתיע במיוחד, אולם סנונית אחת אינה מבשרת על שובה של האינפלציה" - כך אומר יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון.

 

לדברי פגוט, "בנק ישראל יגנוז לפי שעה את התוכניות קצרות הטווח לעידוד הפעילות במשק באמצעות הפחתת ריבית מיידית. אנו לא סבורים כי מפת המחירים במשק נמצאת בנקודת פיתול ופנינו להאצה בקצב האינפלציה במשק, ההיפך הוא הנכון. צמיחת הליבה הכלכלית צפויה לרדת מדרגה בשנת 2014, הממשלה לא צפויה להעלות מיסים ולפיכך בהתבוננות שנה קדימה ניתן להאריך אינפלציה נמוכה משמעותית ממרכז יעד האינפלציה של הבנק המרכזי.

 

"עליית מחירי המזון ומחירי שכר הדירה היו ונותרו שתי ביצות האינפלציה היחידות במשק, ראוי לציין כי עליית מחירי המזון אינה נפסקת לרגע וזאת על אף ירידת מחירי הסחורות בעולם והמחאה החברתית שכולם הספיקו לשכוח".

  

עגבניות בשוק הכרמל. המחירים זינקו עגבניות בשוק הכרמל. המחירים זינקו צילום: שאול גולן

ציון בקר, סמנכ"ל החטיבה הפיננסית בבנק מרכנתיל, אמר בתגובה לפרסום המדד כי "למרות המדד הגבוה, אנו סבורים כי הנגידה קרנית פלוג תמשיך את דרכו של סטנלי פישר בדרך קביעת הריבית שתוכתב בעיקר על ידי הנתונים הגלובליים. הורדת הריבית באירופה רק לאחרונה היא תוצאה ישירה של המשך המשבר ביבשת אירופה וגם בארה"ב לא כל הנתונים מעודדים. המשך מגמה שלילית בשווקי העולם, המשפיעים ישירות על שערי חליפין המחזקים את השקל, עדיין יכולה להביא את הנגידה להורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים. עם זאת, הנתון המשמעותי ביותר שפורסם השבוע היה ההתאוששות בסחר החוץ בישראל. אם תימשך מגמה זו היא בהחלט יכולה לשמש כבלם מסוים להורדת ריבית נוספת".

  

שמואל בן אריה, מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר תכנון פיננסי: "המדד מפתיע ומנוגד למגמה מהחודש שעבר. הנתון הגבוה מצביע על חידוש הביקושים במשק, שהם הקטליזטור המרכזי לצמיחה במשק בריא. נראה כי הצרכן הישראלי מתעלם מהגזרות הכלכליות האחרונות. המדד עלה למרות הירידה החדה במחירי הדלקים והאנרגיה בעולם. הורדת ריבית לא נראית באופק וזאת למרות ששער השקל-דולר עדיין במקום לא נוח למשק. נראה כי הציפיות האינפלציוניות והאינפלציה בפועל לשנה הקרובה יהיו מעל או כ- 2%".

 

נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, אהוד רצאבי, אמר: "נראה כי המדיניות המוניטרית אינה מספיקה כדי להתמודד עם האתגרים של המשק, ולכן על המדינה לבצע צעדים משלימים לעידוד העסקים הקטנים והעצמאים כדי למנוע גידול באבטלה". לדבריו, "קצב האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומד על 1.3%, בדומה לחודש הקודם וסמוך לגבול התחתון של יעד המחירים. מזה תקופה ארוכה, האינפלציה בפועל והציפיות לשנה הקרובה נמצאות מתחת למרכז יעד האינפלציה. הכלכלנים אינם צופים שינוי בריבית בנק ישראל בשלושת החודשים הקרובים".

  

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות, אמר: "בסביבה בה שיעורי האינפלציה שוכן מתחת לאמצע תחום יעד הממשלה, קשה להסביר לציבור העובדים כי את הנסיקה במחירי המזון הם יידרשו לספוג שכן המדד בכללותו נותר בתחום יעד הממשלה. ציבור העובדים נדרש לשלם את המחירים שנסקו, דבר הצפוי להתגלגל בהמשך לדרישות מצד העובדים להתאמות שכר גם בהיעדר עלייה חדה בשיעור האינפלציה".

   

אייל עופר, דובר "ישראל יקרה לנו", אמר כי "כל מי שמבצע קניות במשק חש בעליות המחירים המתגברות - בפרט במחירי המזון. הנתונים של הלמ"ס אינם משקפים את מה שכל ישראלי מרגיש בכיס. המחירים עולים, גם בגלל העלאת המע"מ, גם בגלל חוסר יכולת ממשלתית להתמודד עם המונופולים וחוסר התחרותיות - ואזרחי ישראל הם שממשיכים לשלם את המחיר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x