$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הקיבוצים מתכוונים למכור כ-10% מאחזקותיהם בתנובה

כמעט חצי מאחזקות הקיבוצים בחברת תנובה עשוי להימכר עוד לפני ההנפקה או מכירת השליטה בה. ארגונים חקלאיים בולטים מנהלים את המו"מ. ההערכות: היקף העסקה, אם תתבצע, יהיה 430–450 מיליון שקל

גולן חזני 06:5010.11.13

ל"כלכליסט" נודע כי כמעט מחצית מאחזקות הקיבוצים בתנובה עומדות להימכר עוד לפני הנפקה אפשרית ב־2014 או מכירת השליטה בה.

 

הגופים שמנהלים מו"מ למכירת המניות הם הארגונים חקלאיים מילואות ומשקי עמק הירדן, אשר מחזיקים יחד בכ־6% ממניות תנובה. אלה מנהלים מגעים למכירת המניות לאייפקס, שמחזיקה כיום ב־56% מהמניות. המו"מ מתקיים לפי שווי של כ־8 מיליארד שקל לתנובה, כך ששווי המניות הוא 480-500 מיליון שקל. ההערכה היא כי היקף העסקה, אם תתבצע, יהיה 430-450 מיליון שקל.

 

 

את הקיבוצים שמבקשים לפרוש מהקואליציה עם התשלובת החקלאית גרנות, שמאגדת קיבוצים רבים, ולמכור אחזקותיהם - מייצג עו"ד גדעון פישר. פישר מייצג גם את הקיבוצים שמחזיקים ישירות בכ־4% ממניות תנובה; לקבוצה זו עשויים

להצטרף קיבוצים המחזיקים עד 5% נוספים. ל"כלכליסט" נודע עוד כי בימים האחרונים קיים פישר פגישות עם גופים מוסדיים, וכנראה גם זרים, כדי למכור אחזקה של 4%-10%.

 

לאייפקס יכולים להיות כמה אינטרסים ברכישה לפני הנפקה או מכירה. ראשית, רכישה בדיסקאונט תאפשר לה לגזור קופון נוסף בביצוע האקזיט. שנית, היא תחזק את כוחה מול השותפה מבטח שמיר, ומול הקיבוצים. שלישית, הדבר יוכל להגדיר תג מחיר לחברה.

 

במקביל מתקדמת ברייט פוד, שעל כוונתה לרכישת החברה פורסם ב"כלכליסט", בבדיקות. מקורב למגעים אמר בסוף השבוע ל"כלכליסט" כי ברייט פוד צפויה להגיש בשבועות הקרובים הצעה מחייבת לרכישת החברה לאחר שעד היום ניהלה מו"מ אולם לא הגישה הצעה מחייבת שבעקבותיה אמור לבוא גם דיווח לבורסה של מבטח שמיר.

 

משרדי תנובה בגלילות משרדי תנובה בגלילות צילום: צביקה טישלר

 

הסינים שכרו את שירותיו של סיטי בנק, בסניף הסיני, כדי ללוות אותם במו"מ. המגעים מתנהלים לא רק מול אייפקס וזהבית כהן, אלא גם מול חלק מהקיבוצים המחזיקים במניות תנובה. משלחת רמת דרג מברייט פוד ביקרה בארץ וסיירה במפעלי תנובה.

 

עם מכירת השליטה ב־2007 לקרן אייפקס ולמבטח שמיר העדיפו עשרות קיבוצים ומושבים לא למכור את חלקם בחברה. בין הקיבוצים היו תשלובות וארגונים כמו גרנות, המחזיקה ב־20 מפעלים וב־7% מהמניות, וכאמור מילואות ומשקי עמק הירדן, שמחזיקות יחד ב־6%.

 

את הגופים מייצגים איציק באדר, יו"ר גרנות, ואהרון בן חורין. ל"כלכליסט" נודע כי מבין הקיבוצים שמבקשים למכור פנו מילואות ועמק הירדן לבאדר והציעו לו לרכוש את המניות, אולם המגעים עמו לא הבשילו לכדי הסכם.

 

מה מניע את הקיבוצים למכור כבר עתה? ההערכות הן שמדובר בהעדפה לממש עכשיו ולא לקחת סיכון בהנפקה או מכירה, שאולי לא ייצאו לפועל או שמחירן יהיה נמוך יותר. אפשרות נוספת היא שהקיבוצים לא רוצים להיות אלה שימכרו את המניות לברייט פוד, או לחלופין להיתקע עם שותף סיני שאיננו מחויב להלך הרוח בארץ ולאינטרסים של הקיבוצים. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x