$
בארץ

ישראל במקום ה-38 במדד הסודיות הפיננסית

לפי ארגון צדק במיסוי, ישראל עדיין מאפשרת לעולים חדשים ולתושבים חוזרים לא לדווח על הכנסותיהם ועל נכסיהם בחו"ל במשך 10 שנים לפחות

הדר קנה 00:0107.11.13

ישראל מדורגת במקום ה-38 מתוך 82 מדינות, במדד הסודיות הפיננסית. מדובר במדד הבוחן את רמת הסודיות בשוק הפיננסי הגלובלי - כאשר במקום הראשון מדורגת שוויץ בה רמת הסודיות הגבוהה ביותר (הכי פחות שקופה). כך עפ"י ארגון צדק במיסוי (TAX JUSTICE NETWORK). ב-2011 דורגה ישראל במקום ה-37 מתוך 73. 

 

בין הבעיות שעולות במדד לגבי ישראל: היא עדיין מאפשרת לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים לא לדווח על הכנסותיהם ועל נכסיהם מחוץ לישראל במשך 10 שנים לפחות, וכן יכולתה להחליף מידע בנושאי מס עם מדינות אחרות - מוגבלת. 

 

הארגון מפרסם את המדד משנת 2009, פעם בשנתיים, והוא מבוסס על שקלול בין רמת הסודיות הפיננסית לחלקה של המדינה בשוק הפיננסי הגלובלי. מחברי המדד בחנו 15 אינדיקטורים, הכוללים, בין היתר, רמת סודיות בנקאית, שקיפות ברישום בעלי מניות ונאמנויות וכן חילופי מידע בין מדינות בנושאי מס. ככל שציון הסודיות גבוה יותר, רמת הסודיות גבוהה יותר. 

 

כספת (אלוסטרציה) כספת (אלוסטרציה) צילום: shutterstock

 

 

למרות שעל פי המדד שוויץ במקום הראשון, מצוין כי בריטניה היא השחקן הגלובלי המשמעותי ביותר בעולם הסודיות הפיננסית, וזאת על אף שהיא מדורגת רק במקום ה-21. הסיבה העיקרית לכך היא תמיכתה ושליטתה של בריטניה ב'רשת' תחומי שיפוט נוספים המאופיינים בסודיות פיננסית (מקלטי מס) וביניהם איי קיימן, ברמודה, ג'רזי וגיברלטר. על פי מחברי המדד: "לו היו מחשיבים את תחומי השיפוט הנ"ל כחלק מבריטניה, אין ספק כי היתה עוקפת בפער ניכר את שוויץ ועומדת בראש המדד".

 

אחרי שוויץ מדורגות לוקסמבורג, הונג קונג, איי קיימן וסינגפור. ארה"ב, במקום השישי במדד, נשארת במקום גבוה, כשהיא שומרת על סודיות הן ברמה הפדרלית וכן ברמת המדינות עצמן. ארה"ב אמנם החלה לאחרונה לפעול באמצעות חוק ה-FATCA המחייב מוסדות פיננסיים בעולם למסור לה מידע על אזרחים אמריקאים כנגד סודיות פיננסית מחוץ לגבולותיה, אולם היא עדיין מתנגדת למסור בעצמה מידע למדינות אחרת. 

 

בעשירייה הראשונה נמצאת גם לבנון שעלתה מהמקום ה-22 במדד הקודם למקום 7 במדד הנוכחי, וזאת הן בשל ציון הסודיות שקיבלה והן בשל נתונים חדשים שהתקבלו בנוגע לחלקה היחסי במסחר בשירותים פיננסיים בעולם.

  

עו"ד מורן הררי, מנהלת הסניף הישראלי של ארגון ה-TJN במרכז האקדמי למשפט ולעסקים אמרה בנוגע למדד: "בעולם הגלובלי אין די במאמצים למיגור התחמקות ממס הממוקדים במישור המקומי בלבד. על מנת להילחם בתופעה בצורה יעילה, יש לפעול במישור הבינלאומי כדי למנוע מהמעוניינים להתחמק ממס לברוח למדינות שעוצמות עין בנושא. לא בכדי הצהיר לאחרונה ארגון ה-OECD על הצעדים שיש לנקוט בנושא במישור הבינלאומי. כחלק ממגמה זו צריכה ישראל לבטל את הפטור מדיווח, לשפר את יכולתה לחילופי מידע בנושאי מס וכן להצטרף ליוזמות הקיימות כבר באירופה ובארה"ב ומחייבות תאגידים לדווח על פי מדינה".

 

העשירייה הראשונה:

 

1. שוויץ

 

2. לוקסמבורג

 

3. הונג קונג

 

4. איי קיימן

 

5. סינגפור

 

6. ארה"ב

 

7. לבנון

 

8. גרמניה

 

9. ג'רזי (אי המשמש כמקלט מס)

 

10. יפן

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x