$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

300 ילדי קצינים מיישרים שיניים על חשבונכם כל שנה

הטבה מיוחדת מזכה את אנשי הקבע ביישור שיניים לילדיהם ב־50% הנחה על מחיר השוק. בכל שנה מיליוני שקלים מתקציב צה"ל משמשים להכשרת רופאים שבכלל יעסקו בתחום אחר, ולגיוס רופאים למילואים כדי לעמוד בביקוש

שאול אמסטרדמסקי 06:5728.10.13

"הכסף הגדול נמצא בהמון המון מקומות קטנים שאין מנוס מלגעת בהם ולטפל בהם. אם תחבר את כולם, יש שם כסף גדול. אין מנוס מלמצוא את הדברים הקטנים האלה. צריך לכפות את זה על המערכת כי היא לא תייצר את זה בעצמה". הציטוט הזה שייך לתת־אלוף במילואים ניצן נוריאל, לשעבר ראש המטה ללוחמה בטרור במועצה לביטחון לאומי, שסיפר ל"כלכליסט" באפריל 2012 כיצד בצה"ל יש בזבוז כסף אדיר. לדבריו, יש המון מקומות קטנים בצה"ל, שיחד, אם יקוצצו או יצומצמו, יוכלו לחסוך לצבא כסף רב. הסיפור הבא על טיפולי יישור שיניים לילדים של אנשי הקבע הוא דוגמה למקום קטן כזה.

 

צה"ל מחלק הרבה מאוד הטבות לאנשי הקבע שלו, החל בנופשים מסובסדים במלונות יוקרה וכלה בהטבות מס וביטוח לאומי. בשורת ההטבות הזו מסתתרים גם טיפולי יישור שיניים לילדים ולבני המשפחה של קצינים ונגדים שנמצאים בדרגת רב־סרן ומעלה. כדי להעניק את ההטבה, צה"ל הקים מערך שלם של יישור שיניים, שכולל הכשרת מתמחים ותשלום המשכורות שלהם, תשלום משכורות למומחים ליישור שיניים שהם אזרחים עובדי צה"ל והחזקת מרפאות שלמות לטובת העניין בעלויות גבוהות. כל זה כדי שלילדים של אנשי הקבע יהיו שיניים ישרות.

 

ראש מדור יישור שיניים בצה"ל לשעבר ד"ר נפתלי ברזניאק: "אין מקום ליישור שיניים בצבא, בפרט לא לילדי הקבע. מקצצים בתקציב ונותנים יישור שיניים לילדי אנשי הקבע? השתגעתם?" ראש מדור יישור שיניים בצה"ל לשעבר ד"ר נפתלי ברזניאק: "אין מקום ליישור שיניים בצבא, בפרט לא לילדי הקבע. מקצצים בתקציב ונותנים יישור שיניים לילדי אנשי הקבע? השתגעתם?" צילום: עמית שעל

 

טיפולים לאנשי הקבע בחינם ולמשפחות בחצי מחיר

 

אנשי הקבע זכאים ליישור שיניים לעצמם בחינם לחלוטין, ואילו בני משפחותיהם משלמים תשלום שגורמים במערך יישור השיניים מגדירים אותו "צנוע מאוד". דובר צה"ל מסר ל"כלכליסט" כי הטיפולים ניתנים למשפחות הקבע "במחיר הדומה למחיר הטיפול בקופות החולים", אולם מבירור עם כמה גורמים, בהם ראש מדור יישור שיניים בצה"ל לשעבר ד"ר נפתלי ברזניאק, עולה כי מדובר בתעריף שנע סביב מחצית מהתעריף המקובל בשוק הפרטי.

 

עלות ההשתתפות העצמית של משפחות הקבע ביישורי השיניים היא כ־5,000 שקל לילד. זאת כשלדברי ברזניאק, העלות הממוצעת של טיפול דומה בשוק הפרטי היא 10,000 שקל. "היום בשוק הפרטי אתה יכול לשלם 7,000 שקל, אם אתה עושה את זה דרך קופת החולים, אבל אפשר למצוא טיפולים גם ב־12 אלף, 15 אלף ואפילו עד 28 אלף שקל, תלוי באזור". כלומר צה"ל מעניק הטבה של כ־5,000 שקל בממוצע לכל ילד של איש קבע שעושה יישור שיניים.

 

בשביל לדעת מה העלות של ההטבה הזו צריך לחפור בדו"ח מבקר המדינה שהתפרסם ביוני האחרון. על פי הדו"ח, בשנת 2011 שני שלישים מהטיפולים שהעניק צה"ל למשפחות אנשי הקבע היו טיפולי יישור שיניים. באותה שנה נרשמו 5,822 ביקורים של בני משפחות אנשי קבע במרפאות השיניים של צה"ל לצורך טיפולי יישור שיניים (העיקרית שבהן נמצאת בתל השומר). מדובר בכ־300 בני משפחה שמקבלים מדי שנה יישור שיניים — הטבה שבחישוב גס עולה למערכת הביטחון כ־1.5 מיליון שקל בשנה. זה אמנם לא הרבה כסף בהשוואה לתקציב צה"ל כולו, העומד על כ־29 מיליארד שקל. אבל, כאמור, זהו רק משל לכסף קטן שאפשר היה לחסוך כחלק ממהלך כולל לצמצום שכבות השומן של הצבא.

 

יעלון. לקצץ בשכבות השומן יעלון. לקצץ בשכבות השומן צילום: עמית שעל

 

"הייתי אומר למתמחים ביישור שיניים שהם זכו בפיס"

 

בכל מקרה, עלות ההטבה למשפחות היא רק חלק קטן מהמחיר שצה"ל משלם על יישור השיניים לילדי אנשי הקבע. כמו בכל ענפי הרפואה, בשביל להיות מומחה ליישור שיניים צריך לעבור ארבע שנות התמחות. צה"ל מכשיר שני מומחים ברפואת שיניים כל שנתיים־שלוש, ומשלם על כל שנת התמחות כ־100 אלף שקל. נוסף על ההתמחות עצמה, צה"ל משלם גם את שכר המתמחים (קצינים בדרגת סרן עד רב־סרן) שנע בין17 ל־25 אלף שקל בחודש (נכון ל־2011). במילים אחרות, הצבא משקיע בתקופת ההתמחות לבדה כ־800 אלף שקל בכל מתמחה.

 

"כשניהלתי את ההתמחות ביישור שיניים", מספר ברזניאק ל"כלכליסט", "הייתי אומר להם במפגש הראשון שהם זכו בפיס, כי הם לא צריכים לשלם שכר לימוד של 400 אלף שקל והם עוד מקבלים משכורת של יותר מ־400 אלף שקל לכל התקופה הזו. כלומר, זה כאילו שכל אחד מהם זכה אוטומטית במיליון שקל עוד לפני שהוא התחיל לעבוד".

 

כל הסיפור היקר הזה נועד לאפשר לילדי אנשי הקבע לקבל יישור שיניים בהנחה משמעותית — רק 20% מהטיפולים נעשים לאנשי הקבע עצמם. אבל האבסורד לא עוצר פה. הואיל והביקוש לטיפולים הוא גדול, צה"ל מגייס למילואים רופאים מומחים ליישור שיניים מהאזרחות כדי לבצע טיפולי יישור שיניים במרפאות הצה"ליות לילדים של אנשי הקבע.

 

"יש פה בהחלט בעיה של נראות", אומר ברזניאק, "הצבא מחזיק מערך מילואים שלם שעושה את זה. משרתים שם גם קצינים בקבע וגם מילואימינקים, כי הדרישה מאוד גדולה. פעם היו תורים של שלוש שנים ליישור שיניים לילדים של אנשי הקבע, אז הצבא הקים מערך מילואים, שמבוסס על מומחים ליישור שיניים שעושים מילואים ומיישרים שיניים לילדים של אנשי הקבע, במקום לבוא למילואים למרפאה של חיילים".

 

רוב המתמחים ביישור שיניים משרתים בתחום אחר בכלל

 

בצה"ל יש 28 תקנים בלבד למומחים ברפואת שיניים. למרות המחסור במומחים בתחומים רבים כמו טיפולי שורש, שיקום הפה, כירורגיית פה ולסת וכדומה, שבעה מתוך 28 התקנים (כלומר 25%) הם מומחים ליישור שיניים. ולמרות זאת, רק מומחית אחת מתוך השבעה עוסקת באופן שוטף ביישור שיניים בצבא. כל היתר נמצאים בתפקידים פיקודיים, כך שנדרש לגייס אזרחים עובדי צה"ל וקצינים למילואים כדי לענות על הביקוש של ילדי אנשי הקבע. במילים אחרות, הצבא משקיע הון עתק במימון התמחות יקרה מאוד ביישור שיניים, ולבסוף בכלל לא מעסיק אותם ביישור שיניים, אלא מביא מומחים מבחוץ בתשלום כפול.

 

"הצבא צריך קצינים טובים, ולכן הוא מוכן לממן גם את ההתמחות ביישור שיניים, שהיא היקרה ביותר שיש, אף שבסופו של דבר הקצין בכלל לא יעסוק בתחום הזה", הסביר ברזניאק ל"כלכליסט". עם זאת, גורם אחר במערך יישור השיניים אמר ל"כלכליסט" כי "הטיעון הזה שהצבא מממן התמחות ביישור שיניים רק כי הוא צריך קצינים מצוינים אינו נכון. בכל ההתמחויות שצה"ל מממן, ובעיקר באלה שהוא באמת צריך, מגיעים קצינים מצוינים. אין סיבה לממן דווקא את ההתמחות ביישור שיניים. זה נעשה בשביל הרופאים ולא בשביל החיילים. ככה הם לומדים חינם את ההתמחות הכי יקרה שיש, וגם הכי רווחית שיש, ומסדרים את עצמם ליום שאחרי השחרור. ומי משלם על זה? משלמי המסים, ואנשי הקבע שזקוקים לרופאים בתחומים אחרים ואין להם רופאים".

 

גם ברזניאק תוהה לגבי הנחיצות של מערך צבאי שלם ליישור שיניים. "זו שאלה שנשאלת הרבה שנים. אני עשיתי את זה אף שידעתי שהצבא לא צריך את זה באמת. למה בכלל לא להפריט את רפואת השיניים? למה זה צריך להיות בתוך הצבא? הרי את שירותי הרפואה האחרים הצבא כבר הפריט (הכוונה לכך שהחיילים בסדיר יכולים לגשת לקופת חולים — ש"א)".

 

"לדעתי, אין מקום ליישור שיניים בתוך הצבא, בפרט לא לילדי הקבע", מבהיר ברזניאק, "ובתור אזרח ישראל אני אומר לך שאין לזה מקום בפרט עכשיו, כשמדברים על צמצומים. אתם מקצצים בתקציב ונותנים יישור שיניים לילדים של אנשי הקבע? השתגעתם?".

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מעניק שירותי רפואת שיניים כחלק מחובתו לספק שירות רפואי למשרתיו. הטיפול ניתן למשרתי הקבע בהתאם לזכאות, כפי שהוגדרה בפקודות, והטיפול למשפחותיהם ניתן בתשלום וללא סבסוד, במחיר הדומה למחיר בקופות החולים.

 

"אשר לתהליך ההכשרה, המחלקה לאורתודונטיה מקיימת תוכנית התמחות המאושרת על ידי המועצה המדעית ובה נבחרים רופאי שיניים מצטיינים בודדים. בהמשך מוצב הקצין בתפקיד פיקודי או מקצועי, על פי צורכי המערכת".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x