$
בארץ

המדינה תרכוש פחות מים מותפלים עקב ירידה בצריכה

ל"כלכליסט" נודע כי רשות המים תצמצם את היקף רכישות המים המותפלים בכ־100 מיליון קוב. המהלך לא צפוי להוריד את מחיר המים, אך יפחית מעט את שיעור התייקרות התעריף ב־2014

חן פונדק 08:1817.10.13

רשות המים תצמצם את הצריכה ממתקני ההתפלה ב־2014 בהיקף שנתי של כ־100–160 מיליון קוב, כך נודע ל"כלכליסט". בשבועות הקרובים תחליט מועצת רשות המים מה יהיה ההיקף הסופי, מאילו מתקני התפלה היא תצומצם וכמה מים יישאבו במקום ההתפלה. 

לפי רשות המים, תחזית הגשמים לחורף הקרובה היא 90% מכמות הגשמים הממוצעת. בצפון הארץ ממוצע הגשמים היה גבוה מהממוצע בשנתיים האחרונות והיתה ירידה מסוימת בצריכה, ולכן ההערכות כיום הן כי לא נזדקק לכל כושר התפוקה שציפו לו מראש.

 

מתקני ההתפלה החלו לפעול ב־2005, ולמעט המתקן בפלמחים, הם הוקמו בשיטת BOT (הקמה, תפעול והעברה לידי המדינה), ולאחר 25 שנה יוחזרו למדינה. כל ההסכמים קובעים את מחיר רכישת המים מראש, המחולק לעלויות קבועות ועלויות משתנות. המדינה מחויבת לשלם בכל מקרה את העלויות הקבועות, בעוד שהעלויות המשתנות ישולמו רק במידה שיירכשו מים בפועל.

מחיר המים הנרכשים עומד בממוצע על 2.5 שקלים לקוב, וכמחציתו מורכב מעלות משתנה. בהנחה שאכן יחליטו לצמצם 160–100 מיליון קוב, המשמעות היא חיסכון של 200–125 מיליון שקל למשק המים.

 

מתקן התפלה בחדרה (ארכיון) מתקן התפלה בחדרה (ארכיון) צילום: ערן יופי

 

לא בטוח שחיסכון זה יתבטא במחיר המים שנשלם. 11% מתעריף המים מושפעים מרכישת מים מותפלים, וחלק זה היה צפוי לגדול ב־2014 עם כניסת מתקני התפלה חדשים. אם מחירי החשמל והאנרגיה לא יירדו עד דצמבר הקרוב, רוב הסיכויים הם כי מחיר המים דווקא יעלה מעט בינואר 2014, בשיעור נמוך מזה שהיה צפוי לפני המהלך הנוכחי.

 

אחת השאלות שמעלה המהלך היא מה תהיה תגובת מפעלי ההתפלה על הפגיעה בהכנסותיהם. המפעלים, שמוחזקים על ידי הקבוצות תשובה, עופר, אריסון, ויולה ועזריאלי, יקבלו הודעה על המהלך רק לאחר שרשות המים תקבל החלטה סופית על האופן שבו הוא יבוצע.

 

רשות המים מסרה ל"כלכליסט" כי בפני המדינה עוד צפויות תקופות של בצורת, ולכן סביר כי יהיו ימים שבהם מתקני ההתפלה יחזרו לתפוקה מלאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x