$
בארץ

ביה"ד: תוקפא דרישת השבת השכר מעובדי חברת החשמל ותופסק השביתה

ביה"ד עצר את הוראת הממונה על השכר עד שמשרד האוצר וועד העובדים יקיימו דיון בנושא מחרתיים. בנוסף הורה השופט לעובדים להפסיק מייד את השביתה מהבוקר

ליאור גוטמן 15:2814.10.13

בית הדין הארצי לעבודה קבע לפני שעה קלה שיש להקפיא את דרישת הממונה על השכר להשבת כספים מעובדי חברת החשמל. 

נשיא בית הדין השופט רמי כהן כתב ש"ניתן בזה צו הקובע שהחלטת הממונה על השכר מ-10 באוקטובר לא תכנס לתוקף" וזאת עד שהצדדים בסכסוך - משרד האוצר מחד וועד עובדי חברת החשמל וההנהלה מצד שני - יקיימו דיון בנושא שיתקיים ביום רביעי הקרוב. עוד קובע כהן שמאחר והחלטתו של אמסלם הוקפאה על העובדים להפסיק מייד את השביתה שנרשמה הבוקר בשעה שהדרג הניהולי עזב את משמרתו.

 

התקפה חסרת תקדים של מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן על הממונה על השכר קובי אמסלם. במכתב ששלח גליקמן לאמסלם, בתגובה לדרישת השבת השכר מעובדי החברה שפורסמה בחמישי האחרון מצד משרד האוצר. רומז גליקמן כאילו עיתוי פרסום המכתב בוצע בכוונה להכשיל את המו"מ עם העובדים בדרך לרפורמה היסטורית במונופול הכי גדול במשק.

 

"מכתבך התקבל בהפתעה ובפליאה גמורה בחברת החשמל. עוד טרם התייחסות לגופו של המכתב, הרי שעיתויו, במועד כה רגיש מבחינת מערך יחסי העבודה בחברה, במיוחד נוכח עבודתו של צוות ההיגוי בנושא הרפורמה בחברת החשמל, בראשותו של מנהל רשות החברות הממשלתיות, מר אורי יוגב, מקומם ומכעיס, משבש ומאיים על הסיכוי להגעה להסכמות בדבר רפורמה בחברה. עיתויו של המכתב מעורר תהיות בדבר המניע שמאחוריו", אומר גליקמן.

 

עובדי חברת החשמל (ארכיון) עובדי חברת החשמל (ארכיון) צילום: יוסי וייס דוברות חברת החשמל

 

בהתייחסו לדיוני הרפורמה מזכיר גליקמן שאמסלם חבר בועדה בין משרדי לגיבוש רפורמה ("ועדת יוגב") שם הוחלט זה מכבר ש"לא יינקטו צעדים שיש בהם משום שינוי המצב הנוהג כל עוד לא גובשו המלצות הצוות, והדברים ידועים לך היטב מתוקף חברותך בצוות ההיגוי. חמור מכך, הנושאים המטופלים במכתבך נמצאים על שולחן המו"מ באופן רישמי, כחלק מתנאי הגמישות הניהולית, שגובשו ביחד עימכם במסמך משותף (הן לגבי תנאי העסקה של הניהול הבכיר בחברה והן לגבי נושא מיצוי יום העבודה של עובדי חוץ). מכאן, הרי שמדובר בנושא שבו כבר גובשה עמדה עקרונית מתואמת בינכם לבין הנהלת חברת החשמל"

 

גליקמן מזכיר לאמסלם שחברת החשמל פועלת תחת עיצומים בנושא שילוב תחנות כוח פרטיות במשק, ולמרות שמשרד האוצר ניסה כמה פעמים להפסיקם בית הדין לעבודה בחיפה פסל את הבקשות אחת אחרי השנייה. "מכתבך, שהתקבל ביום חמישי האחרון בשעות אחר הצהרים, כבר הספיק לערער ולדרדר את כל מערכת יחסי העבודה בחברה, כולל זו לה שותפים מנהלים בכירים בחברה. המכתב צפוי, למרבה הצער, לעצור את שיתוף הפעולה של ועד העובדים עם הרפורמה המתוכננת בחברה (כפי שמסר לי יו"ר ועד העובדים) ולהעלות את תהליך הרפורמה על שרטון, כמו גם נושאים חשובים נוספים בהם נדרשת הנהלת החברה לטפל באופן מידי מול ארגון העובדים, כגון מיזם התקשורת, קליטת עובדי סייבר ועוד".

 

והפתרון? לתפיסתו של גליקמן "החברה מבקשת כי המכתב יימשך על ידך באופן מיידי".

 

בהתייחסו ספציפית לדרישת השבת השכר מעובדי וגמלאי החברה, כאילו הם חרגו בהוצאות האש"ל ובתוספת השכר הפיקודית למנהלים, טוען גליקמן שחברת החשמל ביקשה כמה פעמים "לקיים פגישה עם הממונה על השכר טרם שיקבל החלטתו" אולם לא הוא או מנהליו זכו "להיפגש עימך ולו פעם אחת בנושאי המכתב, על אף מורכבות הנושאים הנדונים, ההשלכות מרחיקות הלכת שלהם וההתנהלות המתחייבת מגוף בעל סמכות שלטונית שאמור להפעילה בתום לב, בזהירות, בכובד ראש ובמקצועיות. אין מנוס מלציין, כי לפחות למראית עין, לא ניכר כי פרק הזמן שחלף נוצל כדי לבחון את טענות החברה, שכן ברובן הגדול לא זכו להתייחסות של ממש במכתבך, הן לא נסתרו ולא נהפכו ונותרו ללא מענה". גליקמן אף טוען שחלק מדרישותיו של אמסלם בנושא תוספות השכר של מנהלי מחלקות (תוספת פיקודית) אינה נכונה ונשענת על נתונים חלקיים.

 

בסיום מכתבו מגיע גליקמן למסקנה שכל עיתוי דרישת השכר הזאת, שמסתכמת בכמה אלפי שקלים לעובד שיוחזרו בתשלומים, נעשתה בכוונת מכוון. "למקרא מכתבך, נוצרת תחושה בלתי נמנעת כי ההשוואה לתנאים הקיימים בשירות המדינה נעשית באופן סלקטיבי ומגמתי, אך ורק מתוך מטרה להפחית תנאי השכר של עובדי החברה, תוך התעלמות מהמסד העובדתי וללא השוואה כוללת והוגנת כמתחייב.

 

אנו חוששים כי החלטתך, ככל שעוסקת ברכיבי שכר שהוסכמו והונהגו לפני מועד כניסת חוק יסודות התקציב לתוקף, הינה חסרת סמכות, ומתבססת על פרשנות שונה להוראות החוק מזו שנקבעה על ידי היועמ"ש בעניין בנק ישראל, וככזו שגויה ומפלה". גליקמן דורש מאמסלם פגישה בהולה ביימה הקרובה כדי ללבן את העניינים תוך המצאת הפרוטוקולים ששימשו את אמסלם בהחלטתו.

 

בתוך כך, ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות אבישי ברוורמן תקיים מחר (ג') דיון על הנעשה בחברת החשמל. הדיון נולד לאור דרישת שממונה על השכר להשבת כספים כמו גם מצב החירום שהוכרז הבוקר בחברה. "לא יעלה על הדעת שבמהלך תהליך ההידברות בין המדינה לחברת החשמל נעשים צעדים חד צדדים, הדיון מחר יאפשר לצדדים להשמיע עמדתם כדי לפתור את המשבר הנוכחי", סיכם ברוורמן.

 

מבקר המדינה בוחן חריגות שכר אחרות

 

במשרד האוצר סרבו להגיב להודעת בית הדין או להצהרותיהם של צרפתי וגליקמן. בסביבת הממונה על השכר מסבירים שלמרות שדרישת החזרי התשלום הגיעה במרץ 2012, היא עוכבה עד היום בגלל שימוע, בחינה משפטית, בחירות וסגירת תקציב.

 

אז מדוע אמסלם נזכר עכשיו ולא חיכה שיוגב יסיים את עבודתו בדצמבר? בסביבתו אומרים שאסור לממונה לפעול משיקולי זמן שעלולים לסרס אותו. אם לא די בכך, אגף הממונה עומד בימים אלו תחת בחינה של מבקר המדינה, ולכן יחלו להקפיד בתקופה הקרובה על חריגות שכר קטנות וגדולות כאחד. מבחינתם, השלב הבא הוא חריגות המיליארדים מדו"ח מבקר המדינה על חברת החשמל מ-2011, על התקדמות בדרגה של כלל העובדים שיצאו לגמלאות.

 

לטענת האוצר, ועד חברת החשמל פועל בצביעות, כיוון שבשבועות האחרונים העביר בקשות שונות למתן פיצויים מוגדלים לעובדי חברה שיפרשו בקרוב כמו גם בקשה לאשר בונוס חריג לבכירים שונים. "מה, כשיש בקשה להעלאת שכר אז אין דיוני רפורמה - זה עובד רק בכיוון ההפוך?" שואלים בסביבת אמסלם בציניות.

 

לטענת האוצר, אגפי האוצר השונים קיבלו מכתב של של שר האוצר לפיד שמורה להם לפעול כרגיל למרות הרפורמה, מה גם שהפעם מדובר בהחלטה מאוד מדודה, שתקפה רק שלוש שנים אחורה ובשווי של כ-100 מיליון שקל נטו (או 200 מיליון ברוטו, לפני החזרי מס לעובדים מהם ילקח השכר)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x