$
בארץ

הירושה של בר טל: מהפכת הסלולר והסיבים האופטיים

"בדיעבד אני חושב שלמיזם היו לא יותר מ־10% סיכויי הצלחה; היה לי מזל שתמיד קיבלתי גיבוי מלא"

אופיר דור 06:4922.09.13
לעדן בר טל בוודאי יזכרו את "מהפכת הסלולר" שבמסגרתה נכנסו לשוק שחקנים חדשים שהביאו לירידה חדה במחירים לצרכן. אולם הוא עצמו גאה לא פחות ואולי אפילו יותר במיזם הסיבים האופטיים על גבי תשתיות חברת החשמל, שיצא לדרך במהלך כהונתו. במשך שנים הציעה חברת החשמל להשתמש בסיבים האופטיים שהיא החלה לפרוס, אך נדחתה בטענה כי כל עוד לא מבוצעת אצלה בבית רפורמה, אין לאפשר לה להיכנס לתחום התקשורת. רק בתקופת כחלון ובר טל נמצאה הנוסחה שתאפשר שיתוף פעולה בין חברת החשמל לבין קבוצת משקיעים פרטית בהקמת תשתית תקשורת שלישית לאינטרנט, טלפון קווי וטלוויזיה, שתתחרה בבזק וב־HOT. לאחר לא מעט עיכובים נראה שהמיזם נמצא כרגע בדרך הנכונה, ועבודות הפריסה צפויות להתחיל בסוף השנה הנוכחית.

 

עדן בר טל עדן בר טל צילום: אוראל כהן

 

"בדיעבד אני חושב שלמיזם היו לא יותר מ־10% סיכויי הצלחה", אומר בר טל. "המזל היה שקיבלתי גיבוי מלא מהשר ומראש הממשלה לעשות כל מה שיידרש. הייתי צריך לדבר עם כל הגורמים הרלבנטיים — משרד האנרגיה ורשות החשמל - ולהסביר להם מה המשמעות של מיזם זה למדינת ישראל".

 

לצד ההצלחות, מבקריו של בר טל יזכירו את הנושאים המהותיים שנשארו תקועים. תהליך מרכזי כזה הוא יישום רפורמת השוק הסיטונאי, שתחייב את בזק ו־HOT להחכיר את השימוש בתשתית שלהן למתחרים ותפתח לתחרות את תשתית האינטרנט והטלפון הקווי. משרד התקשורת מתקשה עד היום לקבוע את המחיר שיקבלו בזק ו־HOT עבור השימוש בתשתית שלהן.

 

נושא נוסף שבו משרד התקשורת תקוע הוא חלוקת התדרים מדור רביעי. בר טל עמד בראש ועדה בנושא, אך עד סיום כהונתו לא התקבלה החלטה על אופן חלוקת התדרים. "גם אם הייתי מחלק לחברות את כל התדרים שרצו, דבר שהוא בלתי אפשרי, זה לא היה משנה כי בישראל לא ניתן להקים היום בכלל אנטנות סלולריות", אומר בר טל. "זה מצחיק, אבל לשר התקשורת אין סמכות להקמת תשתיות תקשורת. התכנון והבנייה נמצאים בסמכות משרד הפנים ומשרד המשפטים, ונושא הקרינה הסלולרית במשרד להגנת הסביבה, ולמשרדים אלו לא תמיד אכפת שהנושא ייתקע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x