$
בארץ

חשיפת כלכליסט

זעם על הסדרי הטיעון עם חברות הדלק: "תקלות בטיפול בתיק"

כך נמסר מהמשרד להגנת הסביבה. השר עמיר פרץ הורה על נהלים חדשים בטיפול בחברות מסחריות, זאת בעקבות חשיפת "כלכליסט" על הסדרי טיעון מקלים עם ארבע חברות הדלק הגדולות למרות שאלו הודו בהסתרת דליפות דלקים; הקראת גזר הדין נדחתה לסוף החודש

תומר גנון 19:0608.09.13

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, הנחה את המחלקה המשפטית במשרדו להעביר הסדרי טיעון שנחתמים עם חברות מסחריות לעיון מנכ"ל המשרד, דוד לפלר, זאת בעקבות הפרסום הבוקר ב"כלכליסט", לפיו המחלקה המשפטית של המשרד אישרה הסדר טיעון מקל עם ארבע חברות הדלק הגדולות – סונול, פז, דלק ודור-אלון.

 

"הסדר הטיעון התגבש ללא מתן הודעה על כך לבכירי המשרד", נמסר. "מבדיקת התיק שעיקרו מתן קנסות על אי דיווח, התברר כי אירעו מספר תקלות בטיפול בתיק זה, ולכן הנחה השר כי המנכ"ל יערוך בדיקה ויביא הצעות לשיפור הטיפול במשא ומתן עם חברות עסקיות".

 

בתוך כך, סגן נשיאת בית משפט השלום בתל אביב, בני שגיא, הודיע היום לצדדים על דחיית גזר הדין שנקבע ליום שלישי לסוף החודש. שגיא לא נימק בהחלטתו את הסיבה לדחיית מועד הקראת גזר הדין, וכתב רק כי: "עקב אילוצי בית המשפט התיק נדחה ל-29.9".

 

תחנת דלק של חברת דור-אלון תחנת דלק של חברת דור-אלון צילום: דורון גולן

 

על פי הסדרי הטיעון שנחתמו עם החברות, הן הודו והורשעו ב-197 מקרים שונים על פני ארבע שנים שבהם הסתירו דליפת דלקים מ-115 תחנות הפרוסות ברחבי הארץ ופעלו תחת המותג שלהן. הדליפות, כמו גם תוצאות של 182 בדיקות אטימות למכלים, לא דווחו למשרד להגנת הסביבה. הדיווחים נדרשים על פי חוק כדי שהמשרד יוודא שדליפות טופלו כראוי ולא זיהמו קרקע או מי תהום.

 

על פי ההסדרים, דלק, פז וסונול ישלמו קנסות בסכומים שינועו בין 500 ל־850 אלף שקל, ודור אלון תשלם קנס של בין 350 ל־650 אלף שקל. 17 בעלי תפקידים בכירים בחברות נמחקו מכתב האישום, ובהם המנכ"לים בתקופה הרלבנטית (2000–2004), גיורא שריג ויעקב בן אסייג (דלק), מודי בן ש"ך (פז), משה ארז (סונול) וישראל יניב (דור אלון).

 

כתבי האישום שהוגשו על ידי עוה"ד ידידיה (דידי) מלכיאור ויונה שמיר ובהם הודו החברות, מייחסים להן "הסתרה שיטתית ומתמשכת של תוצאות בדיקת אטימות למיכלי דלק וצנרת דלק המנוהלות על ידי החברות, זאת בניגוד לחובת הדיווח המוטלת על הנאשמים, תוך שהוסתרו נתונים הנוגעים לדליפות שהתגלו במיכלי דלק ובצנרת הדלק, ואשר לכל הפחות עלולות היו לזהם קרקע ומי תהום". כתב האישום מייחסים לחברת דלק 70 דליפות מ-44 תחנות, לסונול 38 דליפות מ-25 תחנות, לפז 68 דליפות מ-30 תחנות ולדור-אלון 21 דליפות מ-16 תחנות.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "מכיוון שמדובר בתיק שמטופל משפטית כבר למעלה משלוש שנים, לא ניתן להתערב במהלך הטיפול בשל הנחיותיהם של גורמים משפטיים. למרות זאת, מכיוון שנוצר מצב בו התוצאה נוגדת את מדיניות המשרד יינקטו כל הצעדים שימנעו הישנות מקרים כאלה בעתיד".

 

"בשנים האחרונות נקנסו חברות הדלק ב-7,878,000 שקלים בגין עבירות של זיהום קרקעות ומים בפועל. סכום זה מצטרף לסכום אשר הושג בהסדר הטיעון המדובר בגובה של 3,200,000 שקלים. יצוין כי תיק זה נוגע לעבירות של דיווח לקוי ולא של זיהום בפועל. בכך ישלמו חברות הדלק לא פחות מ-10 מיליון שקלים בגין עבירות סביבתיות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x