$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2013
גג כתבה הוועידה הכלכלית

הוועידה הכלכלית

"למרות הגעת הגז - תעריף החשמל לא יירד בתחילת 2014"

יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן בוועידה הכלכלית הלאומית: "הציבור חייב לחברת החשמל כ-3.7 מיליארד שקל עלויות סולר שהחברה רכשה בשנה שעברה"

ליאור גוטמן 14:1028.08.13

"עד שנת 2020 חברת החשמל תאבד יותר משליש מהייצור לטובת גופים פרטיים, ועל פי התחזיות שלנו הוא יגזול מחברת החשמל היקף ייצור בסדר גודל של כ-36%. עם הגעת הגז הטבעי ממאגר "תמר" אנחנו נמצאים בפתחו של המפץ הגדול במשק האנרגיה ורק בשנה האחרונה אישרנו סגירות פיננסיות עבור יצרני חשמל פרטיים וחוזי גז בהיקף של יותר מ-3  מיליארד דולר" - כך אמרה היום (ד') יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן. הדברים נאמרו במסגרת פאנל "ישראל עוברת לגז", שהתקיים במושב האנרגיה בוועידה הכלכלית הלאומית 2013 של "כלכליסט" ובחסות מכון האנרגיה והסביבה.

 

לדבריה, יש לגבש רגולציה ליצרני חשמל פרטיים ובעלי מתקנים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, כך שכל בעל מתקן לייצור חשמל יישא את עלויות הפעלת המערכת במקום להשית אותם על כלל צרכני החשמל. "הציבור חייב לחברת החשמל כ-3.7 מיליארד שקל עלויות סולר שהחברה רכשה בשנה שעברה. ולכן למרות שהגז הגיע, והוא דלק זול, תעריף החשמל לכל הפחות לא יירד ואולי אפילו יעלה בתחילת שנה הבאה", אמרה.

 

יו"ר חברת החשמל אלוף (מיל') יפתח רון טל, הזכיר שלפני שנה הוא ישב בוועידת האנרגיה של "כלכליסט" ואמר שמשק האנרגיה כולו נמצא במשבר עמוק. "זה היה אולי המשבר הכי חמור שעבר על חברת החשמל. עברה שנה והיום אנחנו במקום אחר לגמרי ואנחנו ביציאה מאוד מהירה מהמשבר הזה ובראשיתה של מהפכה. שנה שעברה לא היה גז מצרי, היה משבר פיננסי והייתה לנו בידיים אפס רזרבת ייצור. היום יש שני יצרנים פרטיים (החברה לישראל ודוראד - ל"ג), יש גז וגם מזג האוויר יחסית נוח. אבל הבעיה היא שאין הולכה. תקלה בצינור הבודד שמזרים היום גז יחזיר אותנו לקיץ 2012 ועוד קודם". רון טל הפתיע ואמר שחברת החשמל בוחנת חיבור הולכה למערכת החשמל של ירדן על בסיס תחנות כוח מבוססות גז טבעי. "נכנסים יצרנים פרטיים ואנחנו חושבים שהתחרות טובה לנו ואין דרך אחרת מלבד תחרות, למרות שהתשואות הנוכחיות עבורם זה בוננזה".

 

רשות הגז במשרד האנרגיה - בלי ייצוא גז מאגר לווייתן לא יפותח

 

סגן מנהל רשות הגז במשרד האנרגיה קונסטנטין בלוז טען שבענייני הולכת גז ופיתוח שדות, "הממשלה לא יכולה לעשות הכל לבד. הכניסה הצפונית והדחייה בהקמת הולכה מהים לחוף תלויה בעצם בהתקדמות ההליך התכנוני וחלוקה. הליך זה קשה בצורה שאי אפשר לתאר וכל קושי שאפשר להערים מערימים אותו". לטענתו, הממשלה בוחנת את כל המיקומים - "אני מקווה שנצליח להשלים הכל עד סוף הרבעון הראשון של 2014". בלוס התייחס להחלטה על ייצוא הגז שתידון בעוד שלושה שבועות בבג"ץ ואמר ש"המשק כולו תלוי בהחלטה שתתקבל בספטמבר ואם אין החלטה על ייצוא, פיתוח מאגר לווייתן לא יתקדם וזה יתקע את כל שוק הגז. הייצוא חייב להעשות משטח מדינת ישראל", סיכם

 

מנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים, איתי אייגס, אמר ש"הקמת תחנות פרטיות תחסוך כסף לגברת כהן מחדרה. הקמה על ידי חברת החשמל במודל הישן מייקרת את העלות עבור הצרכן. מדברים על רפורמה אבל במסגרתה חייבים להפריד את ניהול המערכת מידי חברת החשמל. עוד צריך גישה חופשית לרשת ההולכה ולכן כשמנהלים את התהליך כדאי לשמוע אותנו".

 

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל צילום: ענר גרין

 

מנכ"ל סופרגז אייל חנקין, שמקים יחד עם שפיר הנדסה רשות חלוקה למפעלים במרכז הארץ, הזכיר לכולם שהמציאות בנושא הגז הטבעי והגעתו למפעלים עוד רחוקה מהתחזיות המקוריות. "מתוך 1,500 מפעלים שצריכים להתחבר לרשת הגז רק שניים כבר חוברו. כדי להביא את הגז מהים זה דורש קידוח - שלפעמים נעשה תוך כדי שינוי מסגרת המיסוי (ועדת ששינסקי - ל"ג) , ואחר כך יש להביא את הגז לחוף, לתכנן מערכת הולכה למפעלים ובינתיים המפעל פושט את הרגל". חנקין העריך שמפעל פניציה בצפון יקבל גז כבר בשבועות הקרובים אבל בלעדיו "ריקי כהן לא תוכל לרכוש חשמל בזול". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x