$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קיבוץ גבעת עוז מוכר חברה לאמריקאים ב־100 מיליון דולר

ארומור, יצרנית תמציות טעם וריח, עומדת להימכר לאחת החברות הגדולות בעולם בתחום - IFF מניו יורק. 50% מהמכירה יועברו לקופת הקיבוץ, שלא עבר הפרטה, והיתר לקבוצת משקיעים יוצאי מכתשים אגן. המפעל ימשיך לפעול במתכונתו הנוכחית

גולן חזני 07:0715.08.13

אחת החברות הגדולות בעולם בתחום תמציות הטעם והריח, (IFF (International Flavors & Fragrancesהאמריקאית, עומדת לרכוש חברה ישראלית מהתעשייה הקיבוצית.

 

ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת ארומור, חברה לתמציות טעם וריח לתעשיות הדטרגנטים והמאכל מקיבוץ גבעת עוז. היקף העסקה הוא 100 מיליון דולר שיועברו בחלקים שווים לבעלי המניות: 50% לקיבוץ ו־50% לקבוצת משקיעים בראשות דני פורת, מנכ"לית ארומור קרן כהן־חזון, אילן לויטה ואלי אסרף, כולם בכירים לשעבר במכתשים אגן.

 

ארומור צומחת בשנים האחרונות בקצב של עשרות אחוזים בשנה - ב־2007 הסתכמו מכירותיה ב־19 מיליון דולר ומאז גדלו יותר מפי שלושה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי כחלק מתנאי העסקה IFF תתחייב להמשיך להפעיל את המפעל בקיבוץ ל־10–20 שנה. מקורב למגעים סיפר כי האמריקאים מעוניינים בעיקר במחלקת המחקר והפיתוח של ארומור. עבור IFF מדובר ברכישה מחוללת צמיחה, משום שהמוצרים של ארומור משלימים את מוצריה.

 

השתלטות אנשי מכתשים אגן הזניקה את ביצועי החברה

 

IFF היא אחת החברות הגדולות בעולם שנכנסת לפעילות בישראל באמצעות רכישת חברה. שווי השוק שלה הוא 6.9 מיליארד דולר, ומכירותיה הן יותר מ־3 מיליארד דולר בשנה. IFF נמנית עם חברות P 500&S, היא מעסיקה 5,800 עובדים ב־32 מדינות בעולם, ומרכזה בניו יורק. שוק ייצור תמציות הטעם והריח מגלגל 23 מיליארד דולר בשנה ונשלט על ידי חמש חברות מובילות.

 

ארומור היא חברה לא גדולה, 80 עובדים בסך הכל, מתוכם כ־15 חברי קיבוץ. היקף המכירות שלה ב־2012 עמד על כ־65 מיליון דולר, והרווח התפעולי על כ־10 מיליון דולר - מדובר בהערכות, שכן החברה פרטית ואיננה מפרסמת את תוצאותיה. כאגודה שיתופית החברה איננה משלמת מס ולא רובץ עליה חוב, כך שהרווח הנקי נמוך אך במעט מהרווח התפעולי ומוערך ב־7–8 מיליון דולר בשנה. המפעל מחלק דיבידנדים, ובמרץ האחרון חולק דיבידנד של 2 מיליון שקל שממנו קיבל הקיבוץ מיליון שקל. ב־2012 חילקה החברה דיבידנד בשווי 9 מיליון שקל.

 

בארץ החברה הגדולה בתחום היא פרוטרום, שמתמקדת בתמציות טעם, ומכירותיה השנתיות עומדות על 2.3 מיליארד שקל. פרוטרום ניהלה מו"מ ב־1997 לרכוש את ארומור, אולם המגעים לא הבשילו. לעומתה, ארומור מתמקדת דווקא בתחום תמציות הריח, ומוצריה משמשים לחברות בתעשיית המזון כמו אסם בארץ וקראפט בחו"ל, לחברות בשמים כמו לוריאל ואסתי לאודר, ולחברות ניקיון כמו סנו. ארומור גם משמשת היום כספקית חומרי גלם ל־IF ולפירמיניש, החברה הגדולה בעולם בתחום.

 

ארומור הוקמה ב־1982 כמפעל קטן שהתמקד בשוק המקומי. בשנות התשעים היא נקלעה לקשיים משום שהתקשתה להשיג קווי אשראי לחומרי גלם. בסוף העשור מונה ד"ר הרולד ויינר כמנכ"ל החברה, וקבע אסטרטגיה של ייצור חומרי גלם בנפח נמוך ובערך מוסף גבוה לשווקי נישה.

 

 

ב־2002 מינה ויינר את קרן כהן־חזון, בכירת מכתשים אגן לשעבר, כסמנכ"ל פיתוח עסקי. כהן־חזון רכשה עם דני פורת, יוצא מכתשים אגן נוסף, 30% מארומור לפי שווי חברה של 5 מיליון דולר, וקיבלה אופציה להגדיל את האחזקות ל־50%. שנתיים לאחר מכן נכנסו לחברה אילן לויטה, לשעבר מנכ"ל מכתשים אגן; ודני אסרף, סמנכ"ל הכספים של החברה. הארבעה רכשו מניות נוספות לפי שווי חברה של 15 מיליון דולר. נציג הקיבוץ בדירקטוריון הוא ארז מלצר, מנכ"ל נטפים לשעבר והיום יו"ר גדות מכליות.

 

התאוששות מהירה ומרשימה לאחר השריפה ב־2008

 

בפברואר 2008 אירעה שריפה באחד ממתקני הייצור של ארומור בשל קצר חשמלי, שגרמה לפצועים וכילתה חלקים משמעותיים מהמפעל. למחרת הוציא משרד העבודה צו סגירה למפעל, והמשרד לאיכות הסביבה מינה ועדת חקירה לדליקה. האירוע עלה לחברה 1.5 מיליון דולר, ויוצאי מכתשים, שהעלו את אחזקותיהם במפעל מ־30% ל־50% באותה תקופה, הזרימו למפעל 7 מיליון דולר, שינו תהליכים והוסיפו ציוד, ובכך הובילו להכפלת כושר הייצור.

 

ארומור עברה גם למדיניות שיווק אגרסיבית יותר, שבאה לידי ביטוי בפנייה יזומה לחברות במטרה לפתח עבורן מוצרים המותאמים ספציפית לצורכיהן, וכך להגדיל את אחוזי הרווחיות. השינויים הביאו לעלייה במכירות מ־16.7 מיליון דולר ב־2008, ל־19 מיליון דולר ב־2009, ו־26 מיליון דולר ב־2010.

 

כספי המכירה יעברו לקופת הקיבוץ במלואם

 

130 המשפחות החברות בקיבוץ השיתופי גבעת עוז לא ישלשלו את כספי המכירה של ארומור לכיסיהן. זאת משום שבשונה מקיבוצים רבים, גבעת עוז לא הופרט, כך ש־50 מיליון הדולרים שאמורים להתקבל ממכירת חלקם של חברי הקיבוץ במפעל יועברו במלואם לקופת הקיבוץ.

 

הקיבוץ נוסד ב־1949 ע"י השומר הצעיר והוא שוכן בעמק יזרעאל. פרט לארומור, פועלים בו גם מפעל העוגות של סנדרה (50% בבעלות הקיבוץ), מטע שקדים, רפת (בשיתוף קיבוץ מזרע) ולול תרנגולות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x