$
בארץ

האוצר על נגב טקסטיל משדרות: "לא נכון לעזור נקודתית למפעלים"

ועדת העבודה והרווחה דנה בבקשת המפעל לסיוע מהמדינה של 3 מיליון שקל, שלטענתו יספיק על מנת לסייע למפעל להתחבר לתשתית גז טבעי ולעבור לרווחיות יציבה

גיל קליאן 09:5331.07.13

"אנחנו חושבים שלא נכון לעזור נקודתית למפעלים. אם אפשר להשתמש בכלים קיימים על מנת לסייע, אז מצוין. אבל אם לא, אז לא". כך התייחס הבוקר (ד') נציג משרד האוצר, נעם שטרן, בוועדת העבודה והרווחה לבקשת מפעל נגב טקסטיל משדרות לקבלת סיוע מיוחד מהמדינה של 3 מיליון שקל, שלטענת מנהל המפעל, אורי אדר, אמור להספיק על מנת לסייע למפעל להתחבר לתשתית גז טבעי ולעבור לרווחיות יציבה.

 

במשרד הכלכלה ציינו בדיון כי למפעל הוצעו מספר מסלולי סיוע שהמפעל בחר שלא לקבל, לרבות הלוואות. ינון אלרועי, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה ויו"ר מטה כחול לבן, אמר כי "אנחנו לא קיבלנו מידע מהימן שהמפעל הוא בר קיימא לאורך זמן. אתם רוצים שעוד שנה המפעל יהיה פה שוב? אם המפעל יהיה רווחי עוד שנה, אז למה המדינה צריכה להתערב?"

 

מפעל נגב טקסטיל. המפעל אמור להיסגר ב-15 באוגוסט, אם לא יימצאו לו כספי סיוע מפעל נגב טקסטיל. המפעל אמור להיסגר ב-15 באוגוסט, אם לא יימצאו לו כספי סיוע צילום: אבי רוקח

 

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, הטיח ביקורת באוצר ובכלכלה, וטען כי "דמי האבטלה והקבלנים של תוכנית ויסקונסין יעלו הרבה יותר מהסיוע, ואם ניתן את הסיוע אז אנשים יוכלו לקום בבוקר לעבודה בכבוד. למה לא אכפת לכם לשלם יותר?", שאל את אלרועי, שענה כי "אנחנו מקווים שלא נגיע לשם. יש רצון שהמפעל ימשיך לעבוד".

 

אורי אדר, מנהל המפעל, התחייב בדיון להגיש תוך 72 שעות למשרד הכלכלה את תוכנית ההבראה המלאה של המפעל, לרבות תוכנית עסקית שמראה כיצד המפעל יוכל לעמוד על רגליו בזכות כספי הסיוע מהמדינה. כאשר נשאל מדוע הבעלים של המפעל, יצחק טזרטס, לא מזרים את הכסף הדרוש לפעילותו אמר אדר כי "הבעלים הזרים כבר בשנתיים האחרונות 3 מיליון שקל. ב-15 שנים הוא לא משך שקל מהמפעל. כשהיה רווח השקענו במפעל. יש לנו תוכנית הבראה, השכר בעיקר של עובדים בכירים יצומצם 20%-25%, יש הסכמה של כולם. אלה אנשים שרואים את מקום העבודה שלהם כבית. יהיו גם השקעות בציוד חדש למפעל".

 

אדר תיאר את מצבו הנוכחי של המפעל: "עד לאחרונה ההכנסות היו בסביבות ה-25 מיליון שקל בשנה, ואז התנהלנו באיזון או רווחיות מסוימת. עם החשיפה הגדולה של מוצרי טקסטיל ליבוא, ירד המחזור ל-15-17 מיליון שקל בשנה. במקביל כל התשומות שלי עלו. הייתי משלם 350 אלף שקל אנרגיה בחודש, אני משלם היום 450 אלף שקל אנרגיה בחודש. מים שילמתי 110 אלף שקל, היום אני משלם 140 אלף שקל בחודש. היום אני מפסיד 200-250 אלף שקל בחודש תפעולית".

 

עם זאת, אדר אמר בנימה אופטימית כי "יש אור בקצה המנהרה – גז בישראל. על פי עבודה של יועץ כלכלי שמונה אצלי ממשרד הכלכלה הגז הטבעי אמור לסגור את הפער הזה ברווח התפעולי. וזה רק התחלה של גלגל – כי כשאני אהיה יותר יעיל אני אהיה יותר זול, ואז אני אקבל יותר עבודה. אנחנו לא צריכים 3 מיליון שקל בשנה, אנחנו צריכים 3 מיליון שקל נקודה. עד כניסת הגז וזהו".

 

על כך הגיב כץ כי " זה לא ייגמר בשנה – אני מכיר את הרגולציה בישראל. צריך לבוא בעלים ולומר מעבר לשנה אני מוכן לממן".

 

ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה, אמר בדיון כי "כל שנה הבעלים הביא כסף מהבית כדי לממן את הפעילות של המפעל הזה. משרד הכלכלה הציע הלוואה. הבעלים לא רוצה הלוואה, אלא מענק. כיום הם משלמים 1.1 מיליון שקל בשנה ארנונה, אני מוכן לוותר על חצי אבל אני צריך אישור ממשרד הפנים".

 

נגב טקסטיל מעסיק כיום 42 עובדים, לאחר שבתקופות טובות יותר העסיק עד כ-60 עובדים. לדברי אדר, המפעל אמור להיסגר ב-15 באוגוסט, אם לא יימצאו לו כספי סיוע. כמו כן טוען אדר כי סגירת המפעל תוביל לסגירת מפעלי טקסטיל נוספים, ולפגיעה אנושה בתעשייה שממילא חוותה כמה עשורים קשים מאוד בפעילותה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x