$
בארץ

תחנת הכוח הפרטית דוראד מתחילה להפיק חשמל

הספקה המקסימלי יגיע ל-350 מגה ואט - 3% משיא הביקוש לחשמל. לקוחותיה העיקריים - מקורות, אסם, ישרוטל ופתאל

ליאור גוטמן 21:4027.07.13

בעוד השיחות על הרפורמה בחברת החשמל טרם החלו, התחרות בשוק ייצור החשמל עולה מדרגה: ביום חמישי האחרון הודיע מנכ"ל תחנת הכוח הפרטית דוראד, אלי אסולין, על חיבור התחנה לרשת החשמל. מדובר בתחנת הכוח הפרטית הגדולה השנייה שמחוברת לרשת החשמל הארצית, זאת לאחר שבתחילת יולי החלה OPC, היא תחנת הכוח שבשליטת החברה לישראל (80%), לייצר חשמל לרשת.

 

תחנת הכוח של דוראד תפיק בתחילה כ-50 מגה וואט, והיא תעלה בכל שבוע את כושר הייצור שלה בהספק דומה, כך שבעוד שבועיים היא כבר תוכל להעלות את ההספק שלה לכ-100 מגה וואט, וכך הלאה. ההספק המקסימאלי שהתחנה תוכל ייצר בשלב זה יכול להגיע עד ל-350 מגה וואט, שהם כ-3% משיא הביקוש לחשמל שנרשם בישראל.

 

תחנת הכוח של דוראד מוצבת במתחם חברת קצא"א (קו צינור אשקלון אילת) והיא אמורה על פי החוזה הרשמי שלה להפיק כ-800 מגה וואט בדצמבר הקרוב. ההפעלה המוקדמת שלה, שנעשית בהספק חלקי (350 מגה וואט מתוך 800), נולדה לאור לדרישת חברת החשמל שחששה שהביקוש הארצי לחשמל בקיץ 2013 יהיה גבוה מההיצע שלה, ולכן יש צורך בהשלמת החוסרים על ידי תחנות כוח פרטיות.

 

מנכ"ל דוראד אלי אסולין מנכ"ל דוראד אלי אסולין

 

התחנה נמצאת בבעלות קצא"א (37.5%) זורלו הטורקית (25%), אדלטק (18.75%) וא. דורי (18.75%). עלות הקמת התחנה נאמדת ביותר מ-4 מיליארד שקל. תחנת הכוח דוראד הייתה הלקוח הפרטי הראשון של ספקית הגז המצרי הקורסת EMG שם החזיק יוסי מימן כ-21%.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", דוראד המירה את חוזה הגז שלה מ-EMG לטובת מאגר "תמר" לאחר סדרת הפיצוצים בצנרת ההולכה המצרית באל עריש שהתרחשו במהלך 2011. הלקוחות העיקריים של דוראד הן חברת המים מקורות, מערכת הביטחון, אסם, ורשתות המלונות ישרוטל ופתאל. לקוחות אלו התנתקו מחברת החשמל וירכשו "חשמל פרטי" בתמורה להנחה של כ-10% בתעריף.

 

החברה לישראל מוכרת חשמל בחינם?

 

בתוך כך, ביום חמישי האחרון הודיע יו"ר ועדת חברת החשמל דוד (מיקו) צרפתי שתחנת הכוח שבשליטת החברה לישראל (OPC) מוכרת נכון להיום חשמל בחינם. צרפתי אמר את הדברים במסגרת פאנל משק האנרגיה שהתקיים בוועידת התשתיות 2013. לטענת צרפתי, עובדי החברה מאפשרים לתחנת הכוח שבשליטת החברה לישראל לספק את החשמל ללקוחותיהם אולם הם אינם מאפשרים רישום של צריכת החשמל מהמונים שמותקנים אצל הלקוחות, מה שמקשה על החברה לישראל לדעת כמה כסף לגבות בפועל. מנכ"ל OPC גיורא אלמוגי אישר את דבריו של צרפתי,  אולם העריך שמדובר בנושא שייפתר בשבועות הקרובים ולאחר התערבות הנהלת חברת החשמל.

 

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", לפני כשבוע הורה צרפתי לעובדי החברה שלא לתת שירות ל-OPC, הוראה שמתקיימת עד היום. לקוחות OPC העיקריים הם מפעלי אינטל שבקריית גת, בזן (בית הזיקוק הצפוני שבשליטת החברה לישראל) ומפעל שניב בדרום.

 

במסגרת הפאנל התייחס צרפתי לרפורמה המתוכננת בחברת החשמל ואמר ש"זכותה של המדינה ללכת לרפורמה אבל עד היום אני לא מבין אותה. עוד לא ראיתי מחקר אחד שקבע שהתחרות בחשמל טובה למשק ותביא להורדת מחירים לצרכן. יצרני החשמל הפרטיים יעשו את הבוננזה של החיים שלהם ממכירת חשמל והכל על חשבון החברה, שמצבה הפיננסי מוביל אותה לקריסה", סיכם צרפתי.

 

בחברת החשמל מברכים

 

בחברת החשמל ברכו על החיבור של דוראד: "במטרה למנוע מצב של רזרבה בעייתית בקיץ, עובדי חברת החשמל עבדו באינטנסיביות במטרה לחבר את דוראד לרשת החשמל בדחיפות. אספקת חשמל אמינה ורזרבה חשמלית תקינה הן מעל לכל מחלוקת. אני מודה לשר, לאנשי דוראד ומעל לכל לעובדי החברה שאיפשרו זאת", אמר יו"ר החברה יפתח רון-טל. מנכ"ל החברה אלי גליקמן הוסיף שחברת החשמל נערכה לכניסת היצרנים הפרטיים וחיבורם לרשת, תוך דגש על מוכנות לקיץ, במטרה לעמוד בצריכה ולספק שירות איכותי ללקוחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x