$
בארץ

ועדת הכספים שינתה את מתווה מס הכנסה בפעם השנייה ביממה

המס על מקבלי שכר שבין 14 אלף שקל עד 22 אלף שקל יעלה ב-1.4% במקום ב-1.5%; האופוזיציה טענה כי מתווה המס הדיפרנציאלי החדש שהוצג הוא "נושא חדש" ולכן צריך לעבור בוועדת הכנסת טרם ההצבעה בוועדת הכספים

חן פונדק 23:4217.07.13

ועדת הכספים של הכנסת החליטה לשנות בפעם השנייה בתוך יממה את מתווה מס ההכנסה הדיפרנציאלי החדש: המס על מקבלי שכר שבין 14 אלף שקל עד 22 אלף שקל יעלה ב-1.4% במקום ב-1.5%, עד 14 אלף שקל יגבה 1% מס הכנסה ומעל 22 אלף שקל - 2%, כפי שהוצג היום בבוקר.

 

דיוני ועדת הכספים על חוק ההסדרים היו תקועים במשך כל היום בגלל התנגדויות האופוזיציה. אחרי תשע שעות של דיונים היה זה מתווה המס שתקע את דיוני ועדת הכספים. האופוזיציה טענה כי המתווה החדש שהוצג היום הוא "נושא חדש", ולכן צריך לעבור בוועדת הכנסת טרם ההצבעה בוועדת הכספים. הקואליציה ניסתה לשכנע את האופוזיציה להגיע לפשרה במסגרתה יעבירו את כלל התקציב והאופוזיציה תוותר על הפיליבסטר.

 

ח"כ מרב מיכאלי אמרה בדיון כי "אם אנחנו מקבלים הערב הצעה חדשה למיסוי אנחנו צריכים ללמוד אותה, זה משהו חדש". סלומינסקי אמר בחזרה "אני סומך על האינטיליגנציה שלך שאת מבינה".

 

היועצת המשפטית של הוועדה שגית אפיק הסבירה כי "לגבי נושא חדש אין שיקול משפטי ואם ח"כ עומד על דעתו שזה נושא חדש אז אי אפשר להמשיך את הדיון בעניין בלי לעבור בוועדת הכנסת. לדעתי זה לא נושא חדש".

 

סלומינסקי מנגד אמר כי אם האופוזיציה מתעקשת על כך, אז יוחזר המתווה הישן ועליו יצביעו: "ידע כל עם ישראל שהאופוזיציה רוצה ללכת על מתווה של 1.5%".

 

"להחליף את השם של חוק ההסדרים לאין עתיד"

 

ההצבעות על חוק ההסדרים בוועדת הכספים החלו מוקדם יותר היום, ואיתן המופע של חברי האופוזיציה. ההסתייגות הראשונה של סיעת מרצ הייתה השינוי בכלל של שם החוק ויו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון הציעה מספר הצעות, בהן "הכבדת הנטל למעמד הביניים" ו"אין עתיד למעמד הביניים".

 

אחרי שהסדרנים הוציאו את הלוביסטים מהישיבה בהוראת יו"ר הוועדה, ניסן סלומינסקי, הייתה אמורה להתחיל ההצבעה, אלא שהחלו הפיליבסטרים - משיכת הזמן של האופוזיציה.

 

עם תחילת הדיון כשסלומינסקי אמר "אנחנו פותחים את הצבעת ועדת הכספים" קרא ח"כ אחמד טיבי (תע"ל): "ריויזיה", ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה): "התייעצות סיעתית" ויצחק כהן (ש"ס): "הצעה לסדר.

 

ח"כ יעקב ליצמן ח"כ יעקב ליצמן צילום: עומר מסינגר

 

ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) התלונן על כך שאין סדר יום להצבעות - אילו נושאים עולים ועד מתי הוועדה תתכנס היום. לאחר מכן ח"כ יצחק כהן העלה הצעה לסדר כי מי שלא השתתף ב-90% מהדיונים, לא יוכל להצביע היום בוועדה. ליצמן הצטרף ואמר "אני הייתי פה כל יום עד הלילה. מי שלא היה שלא יצביע. בוועדות אחרות מקובל שלא מצביעים. לא יכול להיות שמי שלא היה פה בדיונים יצביע".

 

משהחלה הקראת החוק ציינה היועצת המשפטית של הוועדה שגית אפיק כי להצעת החוק של התקציב תתוקן ל"שינוי סדרי עדיפות לאומיים" ולא שינוי סדרי עדיפויות לאומיים", כי זו לא עברית תקינה. ליצמן העיר כי "אבל שר האוצר לא למד ליבה".

 

אי תשומת לב של שטרן וסלומינסקי 

 

במהלך הדיון שהחל כאמור לפני הצהריים, ישנן מאות הסתייגויות שצריך לעבור עליהן אחת-אחת ולהפיל בהצבעה עד שניתן יהיה להצביע על סעיפי חוק ההסדרים עצמם ולאשרם.

 

אלא שאי תשומת לב של רגע של ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) ושל היו"ר ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) כמעט הביאה לאישור של אחת מהסתייגויות האופוזיציה.

 

ההסתייגות נגעה לגבי תקציבי האיזון של הרשויות המקומיות. לפי חוק ההסדרים, הרשויות החזקות אמורות להעביר 450 מיליון שקל שימנעו את הקיצוץ במענקי האיזון של הרשויות החלשות.

 

ח"כ מרב מיכאלי ח"כ מרב מיכאלי צילום: יאיר שגיא

 

הסתייגות של חברי תע"ל הייתה שיוצג לחברי וועדת הכספים לאילו ערים יעבור סכום כסף זה שכן כרגע ישנה אי ודאות למה ישמש בפועל 450 מיליון שקל והאם זה יגיע ליישובים ערבים וחרדים.

ברגע של חוסר ריכוז, היה רוב לאופוזיציה בגלל ששטרן לא סביב השולחן וסלומינסקי לא שם לב.

הקואליציה אמרה כי יש רוב לקואליציה וחברי האופוזיציה זעמו.

 

ח"כ מרב מיכאלי (עבודה) אמרה: "הממשלה ממשיכה בניסיונותיה לעקוף את הכנסת ולמרות זאת נאלצה לחזור בה מחלק מהגזירות בזכות מאבק האופוזיציה. בהצבעות אנחנו ממשיכות/ים להיאבק והממשלה תצטרך להיזכר שיש בכנסת מי שדואג/ת לציבור ולזכויותיה". ח"כ ליצמן העיר כי "זה משחק מכור".

 

לבסוף הסכימה הקואליציה לקבל את ההסתייגות אך להצביע ברוויזיה (הצבעה חוזרת, מהלך שלרוב משמש למשיכת זמן נוספת את האופוזיציה) והפילה את ההסתייגות.

 

בתוך כך, רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים) הגיב להחלטת ועדת העבודה לפצל מחוק ההסדרים את הסעיפים הנוגעים לחיסכון הפנסיוני של עצמאים וחלק מהשכירים בישראל: "במידה והשינוי המוצע היה מתקבל, זו הייתה גזירה קשה על מעמד הביניים בכלל ועל מגזר העצמאים בפרט, שלא תניב למדינה כל תועלת בטווח הארוך והמשמעות הייתה פגיעה של עשרות ואף מאות אלפי שקלים בחיסכון הפנסיוני של עצמאים המשתכרים למעלה מ-15,000 שקל בחודש, שהם פגיעה של מאות ואף אלפי שקלים בקצבת הפנסיה החודשית העתידית. ההצלחה בפיצול גזירה זו מחוק ההסדרים, היא רק שלב ראשון במאבק. נמשיך להיאבק נגד החקיקה שתרע את הטבות המס לעצמאים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x