$
בארץ

הפגנה נגד הקמת מתקן גז יבשתי: "הגז לעם - הזיקוק לים"

המפגינים, תושבים מיוקנעם, מגידו, חוף הכרמל ועמק חפר, דורשים להקים את המתקן לקליטת הגז על אסדה בים במקום ביבשה

תומר גנון וחן פונדק 20:1313.06.13
כ-200 איש הפגינו הערב (ה') בצומת יוקנעם נגד הכוונה להקים באתר חגית מתקן יבשתי לקליטה ולטיפול בתוצרי הגז שיגיעו מקידוחי "תמר" ו"לווייתן". המפגינים, תושבים מאזור יוקנעם, מגידו, חוף הכרמל ועמק חפר, דורשים להקים את המתקן על אסדה בים במקום ביבשה, וקראו קריאות כגון "הגז לעם - הזיקוק לים".

 

 

 

הבוקר חשף "כלכליסט" את תסקיר ההשפעה על הסביבה היבשתית באתר חגית, הסמוך לצומת אליקים. התסקיר הוזמן על ידי משרד האנרגיה והמים ממשרד לרמן אדריכלים ומתכנני ערים והוגש לפני ימים אחדים למשרד להגנת הסביבה. על פי התסקיר, מתקן יבשתי באתר חגית יסכן חיי אדם ויזהם מי תהום במקרה של רעידת אדמה, צפוי לגרום לזיהום אוויר במקרה של תקלה, ייבש את מעיין עין תות, יזהם את נחל חגית, יפגע בבתי גידול של בעלי חיים וצמחים וירטש את הנוף.

 

שאלת הטיפול בגז עומדת כרגע במרכז מחלוקת בין המדינה לבין תושבי האזור. הגז מהמאגרים בים חייב להגיע למערכת ההולכה הארצית, ולפי משרד האנרגיה חייבים להקים מתקן קליטה בתוך שלוש שנים, כיוון שהתשתית הקיימת לא מתאימה לקליטת הכמויות שיש במאגרים החדשים. השאלה היא איזה משלבי הטיפול בגז יהיה בים ואיזה ביבשה. הגז שיוצא מראש הבאר בים הוא גולמי וצריך לעבור כמה תהליכים כדי שיהיה ניתן להזרימו למערכת ההולכה. הטיפול בגז תלוי בין היתר בסוג הגז ובהרכבו, בלחץ ההגעה מהבאר ובשיעור המים המגיעים עם הגז.

 

 

אסדת תמר. איך יועבר הגז? אסדת תמר. איך יועבר הגז? צילום: אלבטרוס

 

הפקת גז מבאר יכולה להתבצע במתקן ייחודי שנבנה בים לאותה באר (לרוב לבארות גדולות). אלא שתכנון מתקן אחד שיוכל לקבל גז ממספר שדות בו־זמנית מעמיד בפני המהנדסים אתגרים טכניים, שכן מתקן כזה צריך לענות על שונות בכמה פרמטרים, לפי סוגי הגז והתכונות שמגיעים מהמקורות השונים. חלופה נוספת, כפי שבוחן התסקיר הסביבתי שהזמין משרד האנרגיה והמים, עוסקת בטיפול כמעט מלא בכל תוצרי הגז ביבשה. לטיפול זה יש השלכות על הסביבה היבשתית.

 

התושבים נגד הרשויות

 

התושבים שמתנגדים להקמת מתקן יבשתי, עתרו לאחרונה לבג"ץ נגד המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שר האנרגיה והמים סילבן שלום והרשויות המקומיות זכרון יעקב, חוף הכרמל ופרדיס. בעתירה הם דורשים לקבוע כי החלטות המועצה הארצית אינן בוחנות בצורה אמיתית את החלופות של טיפול מלא בגז בים, לרבות חלופת טיפול מרבי בגז בים, עם מתקן יבשתי מצומצם לבקרה ומדידה בלבד.

 

 

ההפגנה שהתקיימה היום בצפון ההפגנה שהתקיימה היום בצפון צילום: גיל נחושתן

 

בתגובת המדינה לעתירה הוסבר כי "מתקן טיפול ביבשה מבטיח אמינות אספקה רבה יותר. במהלך הדיונים במועצה הארצית דובר על כך שיש נחיתות וחסרונות רבים בתכנון מתקני הגז הטבעי באופן מלא/מרבי בים, וכי נכון יהיה לתכנן ולהקים גם מתקנים יבשתיים. זאת בעיקר משום שקל ונוח יותר לטפל במתקנים ובתקלות וניתן להחזירם לשמישות במהירות רבה יותר, דבר שהוא בעל משמעות עליונה כאשר בכוונת מדינת ישראל לבסס את משק החשמל במדינה על גז טבעי. מאידך, מתקן יבשתי צורך שטח ומטיל מגבלות על סביבתו, אך יש לזכור כי גם מתקן ימי מטיל מגבלות כאלה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x