$
בארץ

משרד החינוך: ספרי לימוד דיגיטליים יחסכו כסף להורים

משרדי החינוך והאוצר הציגו השבוע לראשונה מודל תמחור לספרי לימוד דיגיטליים. לטענתם, עלות ייצור ושיווק של כותר דיגיטלי ממוצע תהיה 52% מעלותו של עותק מודפס, אולם עדיין אין תשובות לשאלות מהותיות, ובהן מי ישלם על הטאבלט

חן פונדק 08:1012.06.13

משרד החינוך ומשרד האוצר פרסמו השבוע להערות הציבור את המודל לתמחור הספרים הדיגיטליים. לפי החישובים שערכו המשרדים, ספרי הלימוד הדיגיטליים יהיו קלים יותר לסחיבה לילדים וגם יקלו על כיסיהם של ההורים. אלא שלמרות התחזית האופטימית, המודל החדש הוא עדיין בגדר שיטת חישוב, ואין בו תשובות לשאלות מהותיות עבור ההורים, למשל מתי יחל השימוש בספרים דיגיטליים ומי יישא בהוצאות רכישת הטאבלט.

במסגרת פיתוח מודל התמחור, נחקר מבנה העלויות של פיתוח ספר בפורמט דיגיטלי, לאור תחילת חדירתם לשוק. היות שבניגוד לשוק הספרים המודפסים, אין אלפי ספרים שניתן להשוות את עלויות הפיתוח שלהם, המשרד מדגיש במסמך המודל כי מדובר במודל ראשוני וכי תמחור נוסף ייעשה בהמשך השנה. זאת אולי כהכנה לזעם שיבוא בהערות הציבור למודל התמחור.

 

 

פיתוח ספר דיגיטלי דורש אמנם עלויות של תמיכה טכנית ואבטחת מידע, אולם הוצאות אלו מתגמדות לעומת הוצאות של בית הדפוס. לפי חישובי משרד החינוך, פיתוח מאפס של ספר דיגיטלי, כלומר ספר שאינו הסבה של ספר מודפס, עומד על כ־52% ממחירו של ספר פיזי. לפי החישוב, גם העלות של ספר שדורש הוצאות נוספות כמו משחקים, קובצי קול או אנימציה תגיע ל־60%–65% מעלותו של ספר מודפס.

 

מודל התמחור קובע מחיר מרבי המותר לגבייה, ולא את מחירי הספרים בפועל. מחירי פיתוח הספרים במודל החדש מבוססים על עבודת פיתוח שערכה קבוצת תבור, ונחשפה בעבר ב"כלכליסט". עלויות הפיתוח משתנות לפי מספר העמודים בכל ספר ואיכותם, תחזית מכירות ושעות הפיתוח הנדרשות להכנת הספר.

 

ספרי לימוד. יוחלפו בטאבלט? ספרי לימוד. יוחלפו בטאבלט? צילום: תומריקו

  

רשימת הספרים המותרים לשימוש ומחירם המרבי פורסמה בפברואר כדי לאפשר למנהלי בתי הספר לתכנן את תוכנית הלימודים לשנת הלימודים הבאה. לכן מודל התמחור הנוכחי לא רלבנטי לשנת הלימודים שתיפתח בספטמבר. לפי משרד החינוך, ההוצאה השנתית של הורים על ספרים עולה עם הגיל, ומוערכת ב־600–900 שקל לילד.

 

בתוכנית התקשוב הלאומית כ־1,000 בתי ספר מוגדרים כמתוקשבים, מתוך 4,500 במערכת החינוך. אחד האמצעים שהוכנסו באופן חלקי בבתי ספר אלו הוא השימוש בספרים דיגיטליים. בחלק מבתי הספר הצטרפו העיריות לפרויקט וסייעו ברכישת טאבלטים לילדים.

 

ד"ר עופר רימון, ראש המינהל למדע וטכנולוגיה במשרד החינוך אמר ל"כלכליסט" כי: "יש התקדמות ויש רעידת אדמה בתחום הספרים הדיגיטאלים במשרד החינוך. זה מקנה יתרון להוריד את המשקל מהגב של התלמידים, הוזלת המחיר וחינוך לקיימות בגלל החיסכון לנייר. אך זה קודם כל מהפכה פדגוגית. כיום אין ספר לימוד חדש שמאושר אם אין לו גרסא דיגיטאלית. נתנו מענקי תמיכה להוצאות לאור שיעשו הסבה של ספרי הלימוד לספרים דיגיטאלים במקצועות המתמטיקה והמדעים בכיתות ה' ו-ו'. בנוסף ניתן תמיכה שנה הבאה לספרים בשפה הערבית במגזר הערבי ולספי תורה שבעל פה במגזר הדתי היות שבשני התחחומים הללו הכמות של ספרים דיגיטאלים הינה מועטה. יש לנו מעל 50 ספרים דיגיטאלים מאושרים ועוד קרוב ל-130 ספרים שבתהליכי אישור.

בבתי הספר היסודיים כבר רוב הספרים דיגיטאלים ואנחנו מקווים שזה יגדל בשנים הקרובות. אבל עדיין צריך לטפל באמצעי הקצה לילדים בבתי הספר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x