$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נתניהו מכנס היום ישיבה מכריעה בלשכתו על עתיד ייצוא הגז

ראש הממשלה ייפגש עם שרי האוצר והאנרגיה ועם הנגיד פישר במטרה להגיע להסכמות ליצוא הגז. הם צפויים לבחון הצעות לצמצם את מכסות הייצוא ובמקביל להגדיל את רזרבת הגז לתקופה של יותר מ־25 שנה, כפי שהמליצה ועדת צמח

ליאור גוטמן 06:4611.06.13

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לקיים היום ישיבה מכרעת בלשכתו במטרה לגבש החלטה על יצוא הגז מישראל, כך נודע ל"כלכליסט". לישיבה הוזמנו שר האוצר יאיר לפיד, שר האנרגיה והמים סילבן שלום ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר.

הפשרה המסתמנת לקראת הישיבה היא להגביל את מכסת הגז ל־42%–45% מסך עתודות הגז שנמצאות במאגרים שבשטחי המים הכלכליים של ישראל. ועדת צמח, שעסקה בנושא יצוא הגז, המליצה בספטמבר 2012 כי מכסת יצוא הגז תעמוד על 53%. אולם מאז הקמת הממשלה סוגיית יצוא הגז עוררה ויכוח ציבורי עז. הממשלה מתכוונת להציב כתנאי כי היצוא יתבצע רק ממאגרים מוכחים, בהתאם להמלצות צמח.

 

בנימין נתניהו וסילבן שלום. מתקרבים להכרעה? בנימין נתניהו וסילבן שלום. מתקרבים להכרעה? צילום: עמית שאבי

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי משרדי הממשלה יבקשו להגדיל את רזרבת הביטחון של המשק הישראלי מ־25 שנה, כפי שנקבע בוועדת צמח, לטווח של 30–32 שנה. אם הפשרה המסתמנת תהיה מקובלת על הנוכחים, המדינה תקדם החלטת ממשלה בנושא שלהערכת האוצר תוגש לאחר גיבוש התקציב.

 

אתמול נפרדה ועדת הכלכלה של הכנסת מנגיד בנק ישראל סטנלי פישר. במהלך הדיון אמר פישר כי בנק ישראל לא מתנגד ליצוא גז. לתפיסתו, יש לתת ליצואנים לפתח את המאגרים, "ולתת להם להרוויח עכשיו ולא בעוד 50 שנה. אנחנו צריכים לתכנן שימוש בגז ל־25–30 שנה על בסיס מה שאנחנו יודעים שקיים, ולא להתחיל לחשוב מה עושים עם מה שאנחנו לא בטוחים שקיים". פישר הביע חשש שמפעלים יפתחו תלות בגז הטבעי כמקור אנרגיה. הוא חזר על הצעתו להטיל מס על השימוש בגז טבעי בענפים שונים בתעשייה.

 

דרור שטרום מנכ"ל המכון הישראלי לתכנון כלכלי ונציג המטה לשמירה על הגז הישראלי אמר הבוקר על דבריו של ראש הממשלה: "אנחנו שמחים לשמוע כי ראש הממשלה מבין את הצורך לשמור את הגז בישראל ונשמח להיפגש עמו ולהציע את דרכנו למציאת ההיזון בין הכנסת כסף לקופת המדינה לבין הורדת יוקר המחייה והתועלת לצרכן, נושא שלצערנו לא עלה בדוח צמח. למרות זאת חשוב לזכור שהשארת הגז בישראל תכניס לקופת המדינה סכום זהה לזה שיתווסף במידה והגז ייצא לחו"ל ואל לנו להתבלבל או לתת לגורמים בעלי אינטרס לשכנע אותנו אחרת. ייצוא הגז לא רק שלא ישפיע על הכנסות המדינה מתמלוגים אלא יגרום הפסדים לקופתה כשתאלץ לקנות דלקים יקרים ומזהמים שמחירים יגיע למאות מיליארדים שקלים ואנו תומכים בעמדתו של ד"ר שראל ממשרד האוצר, שקבע כי ייצוא הגז יגרום נזק כלכלי למדינת ישראל, ואנו מקווים שראש הממשלה לא ייכנע ללחצים חיצוניים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x