$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בהסכמת האופוזיציה והקואליציה, ועדת הכספים תחמיר את חוק הריכוזיות

לאחר שכבר הוסכם כי הטייקונים ייאלצו להפריד נכסים ריאליים ופיננסיים, גוף פיננסי משמעותי לא יורשה להחזיק בגוף ריאלי בענף שיש בו ריכוזיות על פי רשימת הענפיםשל הלמ"ס. כמו כך לפי הקריטריונים של הממונה על ההגבלים לענף שיש בו מונופול או ששולטת בו קבוצת ריכוז

תומר אביטל 14:2010.06.13

חברי ועדת הכספים החליטו לבצע שינויים דרמטיים בפרק בחוק הריכוזיות לאחר שכבר הוסכם כי הטייקונים ייאלצו להפריד נכסים ריאליים ופיננסיים. "כלכליסט" חושף את ההסכמות המסתמנות אותן ליבנו הח"כים, והובילו אותם יו"ר הוועדה ניסן סלונימסקי, רכזת הקואליציה בוועדה גילה גמליאל (ליכוד) וחברי הכנסת עופר שלח (יש עתיד) ואיציק כהן (ש"ס).

 

 

 

החוק יוחמר כך שגוף פיננסי משמעותי לא יורשה להחזיק בגוף ריאלי בענף שיש בו ריכוזיות על פי רשימת הענפים שהגדירה הלמ"ס והקריטריונים של הממונה על ההגבלים לענף שיש בו מונופול או ששולטת בו קבוצת ריכוז.

 

כמו כן, לגוף פיננסי משמעותי תותר החזקה בגוף ריאלי שאינו משמעותי רק עד 20%, אך ללא שליטה וכאשר מספר הדירקטורים בו משקף את חלקו בהון.

 

ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים צילום: אלכס קולומויסקי

 

בנוסף יוחמר החוק כך שגוף פיננסי משמעותי לא יורשה להחזיק בגוף ריאלי בענף שיש בו ריכוזיות על פי רשימת הענפים שהגדירה הלמ"ס והקריטריונים של הממונה על ההגבלים לענף שיש בו מונופול או ששולטת בו קבוצת ריכוז.

 

כמו כן, לגוף פיננסי משמעותי תותר החזקה בגוף ריאלי שאינו משמעותי רק עד 20%, אך ללא שליטה וכאשר מספר הדירקטורים בו משקף את חלקו בהון.

 

לגוף ריאלי משמעותי תורשה החזקה של פחות מ-5% בגוף פיננסי לא משמעותי, וזו אך ורק אם הגוף הריאלי פועל בענף תחרותי שאין בו ריכוזיות כהגדרתה לפי הממונה על ההגבלים. בד בבד לא תהיה הבחנה בין גופים קיימים לחדשים ולא יהיו סכומים אחרים לגופים קיימים הצומחים "צמיחה אורגנית". הסף יהיה אחד לכולם.

 

סעיף נוסף אוסר על כהונה צולבת של דירקטורים בגופים אלו. הרגולטורים טענו כי אסור להחמיר את החוק מאחר והוא 'אגריסיבי' דיו. החלק השלישי והאחרון של החוק משנה את כללי ההפרטה כדי להגביר את התחרות במשק.

 

בנוסף, גוף פיננסי משמעותי לא יוכל לשלוט בגוף פיננסי משמעותי אחר ולהחזיק בו יותר מחמישה אחוזים מההון. לבסוף, דירקטור בגוף פיננסי משמעותי לא יוכל לכהן כדירקטור בגוף ריאלי בענף הסובל מריכויזיות.

 

יצוין, כי ההגדרות הקיימות בחוק ביחס לגוף פיננסי וריאלי משמעותיים יישארו בעינן. כלומר בעל שליטה לא יוכל להחזיק בגוף משמעותי פיננסי ובמקביל גוף ריאלי משמעותי. גוף פיננסי משמעותי הינו גוף שמנהל נכסים בסך 40 מיליארד שקל בישראל. תאגיד ריאלי משמעותי הינו גוף שמוכר בכ-6 מיליארד שקל בשנה בישראל למצער או שהוא לווה לפחות כ- 6 מיליארד של אשראי מקומי בשנה.  בעלי שליטה שמחזיקים גופים ריאליים ופיננסיים משמעותיים ייאלצו כאמור להיפרד מאחד מהם.

 

בכנסת מקווים לקדם את החוק במקביל לתקציב ולחוק ההסדרים שנוחתים על שולחן הוועדה בימים אלו, אולם חברי הכנסת חוששים כי עקב העומס האישור הסופי של החוק יקרה רק במושב הבא- כלומר אחרי הקיץ.

 

את ההסכמות סייע לגבש פרופ' אבי בן בסט. נזכיר כי בתחילה שאפו הח"כים לבקש הפרדת נכסים מהשקל הראשון, והפשרה שהגיעו אליה אמנם תיגע ביותר גופים, אך ככל הנראה תהיה מקובלת על הממשלה.

 

אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אמר בתגובה: "כל החמרה בחוק הריכוזיות תחריף את ההאטה הכלכלית במשק, תקטין את הצמיחה ותגדיל את האבטלה. בסופו של דבר הנטל הזה יתגלגל בחזרה אל מעמד הביניים דרך העלאות מסים וגזירות שיגדילו את יוקר המחייה במשק. ועדת הכספים קיבלה החלטה מתוך שליפה מהמותן, זאת מבלי שבדקה את המשמעויות שלה. חברי הכנסת לא יודעים כמה חברות ינזקו מההחלטה וזה כלל לא עמד לנגד עיניהם כשקיבלו את ההחלטה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x