$
בארץ

עיני רוצה הידברות, בנט השיב כי "הפעם הממשלה לא תמצמץ"

יו"ר ההסתדרות רומז כי הוא מעדיף לסיים את המהומה סביב הקמת הנמל הפרטי בהידברות ולא בשביתה. בממשלה מקשיחים עמדות אך עשויים להתפשר על שדרוג הנמלים הממשלתיים ולא יודעים להגיד בכמה התחרות תוזיל את המחיר לצרכן

מיקי פלד 08:5920.05.13

יו"ר ההסתדרות עופר עיני לא מעוניין להשבית את נמלי הים אלא להגיע להסכם בהידברות מול הממשלה על מנת לפתור את המחלוקת על הקמת נמל חדש בבעלות פרטית. למרות כוונותיו של עיני, שר הכלכלה נפתלי בנט אמר ל"כלכליסט" כי "אין לי בעיה עקרונית עם הידברות, אבל אין סיבה שהממשלה תמצמץ הפעם. עד כה כל הידברות עם ההסתדרות בנושא הנמלים הובילה לכך שהמדינה שילמה המון ולא קיבלה כלום. למה אני צריך לשלם עבור הזכות להקים נמל? החופים שייכים לוועדים?".

 


 

בעוד חודשיים צפוי משרד התחבורה לפרסם מכרז להקמת נמל פרטי חדש, אחד מתוך שניים שייבנו עד 2020, כך הודיע אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו. נושא הקמת הנמל הפרטי תפס תאוצה ביום חמישי האחרון, אז הודיע הממונה על הגבלים עסקיים, דיוויד גילה, כי הוא מזמין את חברות נמל אשדוד ונמל חיפה לשימוע לקראת הכרזתן כ"קבוצות ריכוז", שבפועל יאסור עליהן ובעיקר על ועדי העובדים שלהן, לפעול נגד הקמתו של הנמל הפרטי.

 

 

נמל אשדוד. לקראת הכרזה כ"קבוצת ריכוז" על ידי רשות ההגבלים העסקיים נמל אשדוד. לקראת הכרזה כ"קבוצת ריכוז" על ידי רשות ההגבלים העסקיים צילום: גדי קבלו

 

שר התחבורה ישראל כץ דווקא סבור כי יש מקום רחב להידברות עם עיני. "חלק מהתוכנית שלי זו הידברות מול ההסתדרות ולהגיע איתם להסכמה, אבל לא אוותר על העיקרון של הגברת התחרותיות", אמר ל"כלכליסט".

 

כץ, שדווקא נחשב למי שיש לו קשרים טובים יחסית עם ועדי הנמלים, איים אתמול בחקיקת בזק שתגביל את זכות השביתה של ועדי הנמלים, בדרך ל"מלחמת חורמה מול ההסתדרות", כפי שאמרו ל"כלכליסט" בלשכתו. יו"ר ועד עובדי נמל חיפה, מאיר תורג'מן, אמר בתגובה כי "אם כץ רוצה מלחמת חורמה אז זה גם מה שהוא יקבל". השבוע אמורים תורג'מן ויו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, אלון חסן, ויו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, להיפגש עם עיני ולשמוע על דרכי הפעולה עקב ההחלטה של גילה.

 

אם וכאשר יחלו השיחות בין הצדדים עולה השאלה מה תקבל ההסתדרות מהמדינה, תחת ההנחה שבתמורה תיתן שקט תעשייתי לבניית הנמל הפרטי. אפשרות אחת היא ליצור הגבלות על הנמל הפרטי, בדומה להגבלות שישנן היום על נמל פרטי אחר, מספנות ישראל בחיפה, שמוגבל עד ל־5% מפעילות הנמלים הממשלתיים. כך לדוגמה תינתן תקופת היערכות לנמלים הממשלתיים שתגביל תחרות בסוגים מסויימים של מטענים ותאפשר תחרות חופשית במוצרים אחרים. ההחלטה עצמה של הממונה נותנת לאפשרות זו סבירות, שכן הוא נמנע מלהגדיר את שני הנמלים הממשלתיים כקבוצות ריכוז במטענים שאינם מכולות, כגון זרעים ומכוניות.

 

אולם לדברי כץ אפשרות של הגבלת הנמל הפרטי לא תעבור. לדבריו נכון יותר לשדרג את הנמלים הקיימים ולהרחיב את האפשרות של אוניות ענק לעגון בהם. אוניות כאלו מתקשות היום להגיע אל נמלי אשדוד וחיפה שכן הם לא נמלי מים עמוקים, כמו שאמור להיות הנמל הפרטי.

 

מי שאמור להוביל את המו"מ עם ההסתדרות הוא כץ, אך ברקע ינסה להתערב גם בנט, מתוקף תפקידו כיו"ר ועדת השרים להורדת יוקר המחייה. זהו גם המסר העיקרי שמנסה הממשלה לשדר לציבור כבשורה עתידית כאשר יקום הנמל פרטי. בישיבת הממשלה אתמול הכריז נתניהו כי מדובר ב"רפורמה שכל אזרח ירגיש בכיסו", אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה כי במשרדי הממשלה אין אומדן של השפעת הגדלת התחרות על יוקר המחיה. המשרדים מסתמכים בעיקר על דו"ח ועדת טרכטנברג. חברי הוועדה כתבו אז כי המשק הישראלי מפסיד מאות מיליוני שקלים כל שנה עקב עלויות שנוצרות מעיצומים שמגדילים את זמני השהייה של האוניות בנמל ומכאן את העלות של פריקת והעמסת מטענים בישראל ותעריפים גבוהים יותר למשתמשים בתובלה הימית כתוצאה משכר גבוה באופן יחסי.

 

תורג'מן לא מתרשם. "אני המום מהניסיון להכפיש את שמנו ולהאשים אותנו ביוקר המחייה. הנמלים לא קובעים את התעריפים, אלא משרדי האוצר והתחבורה. אם המדינה רוצה להוריד את התעריפים שתעשה זאת", אמר אתמול.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x