$
בארץ

בעקבות חשיפת "כלכליסט": האוצר פרסם את דו"ח המיסוי הישיר על יחידים

משרד האוצר העלה לאתר האינטרנט שלו את הפרק שנחשף הבוקר. לפני שבועיים נחשף פרק אחר מהדו"ח שהצביע כי החברות הגדולות במשק מקבלות הטבות מס גדולות פי ארבעה מכלל המסים שהן ועובדיהן משלמים למדינה

תומר אביטל 13:5419.05.13

בעקבות חשיפת "כלכליסט" הבוקר, משרד האוצר פרסם באתר האינטרנט שלו את דו"ח המיסוי הישיר על יחידים בישראל.

 

כבר לפני שבועיים חשף "כלכליסט" פרק אחר מהדו"ח השנתי של מינהל הכנסות המדינה, שהראה כי החברות הגדולות במשק מקבלות הטבות מס גדולות פי ארבעה מכלל המסים שהן ועובדיהן משלמים למדינה. בעקבות החשיפה פרסם משרד האוצר את אותו פרק, ביחד עם ארבעה פרקים אחרים מתוך הדו"ח שכולם היו מוכנים לפרסום זה יותר מחצי שנה, אולם פרסומם נדחה משיקולים פוליטיים של הנהלת האוצר הקודמת. בד בבד במשרד המשיכו לטאטא מתחת לשטיח פרקים נוספים - ולסרב לפרסמם.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

כעת שוב באוצר מיהרו לעדכן את הציבור הרחב בנתונים שנאספו ולמעשה שייכים לו - אך כמו במקרה הקודם - רק לאחר שהתפרסמו. נדגיש כי נתוני מינהל הכנסות המדינה על אודות התפלגות ההכנסות צריכים להיקרא בזהירות. הנתונים מתייחסים ל־2011, אלא שבפועל הם מבוססים על נתוני אמת מ־2008, שעברו עיבוד בשביל להתאימם ל־2011.

 

כך או כך, נתוני האוצר חושפים כי ההכנסה החודשית הממוצעת של אנשי המאיון העליון (לא רק משכר, אלא מכלל מקורות ההכנסה) עמדה ב־2011 על 134,824 שקל לחודש, כל חודש. זה הברוטו שלהם. אחרי מסים, אנשי המאיון העליון נאלצו להסתפק ב־77,451 שקל בחודש.

 

אלא שהנתון הזה מגלה רק חלק מהתמונה. למעשה, מעניין יותר להסתכל על המאיון העליון של העצמאים, משום ששם נמצא הכסף הגדול באמת. אלה הם הסופר־עשירים. שם, בקבוצה מצומצמת של 4,380 איש בסך הכל, בהם גם המנהלים הבכירים במשק (שרשומים כחברות בע"מ) ובעלי ההון הגדולים בכבודם ובעצמם, ההכנסות גבוהות עוד יותר. אגב, 81% מהם גברים.

 

ההכנסה החודשית הממוצעת של המאיון העליון של העצמאים עמדה בשנת 2011 על 441,898 שקל בחודש, כל חודש, ברוטו. כמעט חצי מיליון שקל בחודש, כל חודש. יותר מ־5 מיליון שקל בשנה. והנטו? אחרי מסים נשארו להם 276,225 שקל בכיס בכל חודש. לשם השוואה, ההכנסה החציונית בשנת 2011 עמדה על 7,615 שקל בלבד (שהם 5,509 שקל נטו, אחרי מסים). זהו פער של פי 44. האנשים האלה יכולים לקנות דירת 4 חדרים חדשה באזור המרכז בלי משכנתא כל כמה חודשים.

 

פריג': לחשוף את הדוח, שהאזרחים יבינו סופסוף עבור מי נתניהו באמת עובד

 

ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ) אמר בעקבות חשיפת "כלכליסט": "מי אמר שיש נתק בין ישראל לטורקיה? מיום ליום אנחנו רואים שישראל רק מתקרבת והופכת דומה לטורקיה. כנראה שביבי רוצה להיות דומה יותר לארדואן - גם ביבי רוצה להיות סולטן. אולי באמת הגיע הזמן שנממן לו שטיח מעופף ולא רק מיטה מעופפת?".

 

לדבריו, "הבוקר קמנו לחשיפה נוספת של נתונים, שמראים את ההשתחוות של המדינה בפני העשירים. נתונים שמראים את הצלחת המדיניות של נתניהו – מדיניות שמטרתה לפנק את המאיון העליון ולדרוך על אזרחי שכבות הביניים והשכבות הנמוכות. מאז 2003, מאז שנתניהו היה שר האוצר, נטל המס על המאיון העליון ירד ב-10%. ובמספרים – שכבת העצמאים במאיון העליון השתכרה 442 אלף שקל בחודש, ושילמה 166 אלף שקל מס – נטל קליל של קצת יותר משליש מההכנסה. שלא יהיה לכם ספק - מדובר בסרטן. סרטן הפערים. מחלה שגוררת אותנו לתהומות העולם השלישי, הרחק הרחק מהמדינות המפותחות. אמנם ישראל הצטרפה ל-OECD אבל מאז שהצטרפנו אנחנו רק מתרחקים ממדינות ה-OECD ".

 

פריג' מתח ביקורת מיוחדת על האוצר: "מעל הכל, מרחפת רוח ההסתרה וההשתקה. מדוע הנתונים מודלפים ואינם מפורסמים לציבור? מדוע אנשי האוצר לא מביטים בעיני האזרחים, ואומרים להם – זו המדיניות ואלה תוצאותיה. שיודו שהם מאמינים בחיזוק הסופר עשירים ובדריכה על כל היתר. לפחות שיהיה לאנשי האוצר את האומץ לפרסם את הנתונים. והנה לנו עוד מאפיין של מדינת עולם שלישי – הסתרת המידע מציבור ופרסום סלקטיבי של מידע מסולף".

 

הוא הוסיף: "ההסתרה היא שערורייה לא פחות גדולה מהמדיניות הנוראה. אני דורש פרסום מלא של נתוני 2011 של מנהל הכנסות המדינה, ופתיחת דיון ציבורי רחב על המדיניות ומשמעויותיה. אני דורש מנתניהו להתייצב בפני העם ולהסביר את המדיניות הזו ומה היא מבקשת להשיג. אני רוצה שהאזרחים יבינו סופסוף עבור מי נתניהו באמת עובד – עבור חבריו המיליונרים, עבור התאגידים הגדולים, עבור הכסף הגדול. לא עבור האזרחים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x