$
בארץ

לקראת החלטה דרמטית: גילה יכריז על נמלי אשדוד וחיפה כקבוצות ריכוז

גילה חושש מהשתלטות של חברות הנמל הקיימות על הנמלים שיוקמו בעתיד; צפוי לקבוע שהן פועלות במציאות של "מונופול איזורי", ולפיכך לא יפעילו עוד נמל

ליאור גוטמן 19:2816.05.13
מהפכה בענף הספנות בישראל: הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, פרסם הבוקר (ה') שני מכתבי שימוע - הראשון לחברת נמל אשדוד אשדוד והשני לחברת נמל חיפה - ובהם הוא קורא להן להביע את עמדתן בטרם יכריז עליהן כעל "קבוצות ריכוז" בשני תחומים עיקריים - פריקה וטעינה של מכולות. זאת מאחר שגילה חושש מהשתלטות של חברות הנמל הקיימות על הנמלים שיוקמו בעתיד. 

 

נמל חיפה נמל חיפה צילום: בלומברג

 

לפי ההחלטה הצפויה של גילה, חברות הנמל הקיימות, שפועלות במציאות של "מונופול איזורי" - כל אחת בחלק אחר של המדינה - לא יפעילו עוד נמל ואף יימנעו מהענקת שירות דומה "בשטח, מסוף או רציף שאינם מופעלים על ידן כיום". בכך מכוון גילה לתוכניות שאושרו לאחרונה להקמת שני נמלים חדשים בסמוך לנמלים הקיימים, כאשר הממשלה אמורה להחליט בקרוב מי מהם יוקם ראשון - "נמל המפרץ" בחיפה או "נמל הדרום" באשדוד. עלות ההקמה, כולה מכספי חברת נמל ישראל, נאמדת בכ-1.1 מיליארד דולר לכל נמל חדש. עוד הורה גילה ש"חברת נמל חיפה או נמל אשדוד, וכן מי מטעמן, לא תנקוט בכל פעולה שיש בה בכדי לסכל או להקשות על כניסתו לשוק או פעילותו של מפעיל נוסף", הנחיה שעלולה להביא להתנגשות של גילה עם ועדי העובדים הקיימים ועם הסתדרות העובדים.

 

 

 

גילה מנמק את הצעד יוצא הדופן בכך ש"הצעדים המפורטים לעיל עשויים למנוע פגיעה או חשש לפגיעה משמעותית בציבור או בתחרות בעסקים. מקרקעין ותשתיות המיועדים למתן שירות נמלי הינם משאב מוגבל ומצוי בשליטה כמעט מוחלטת של חברות הנמל. העברת מקרקעין נוספים או תשתיות חדשות שתוקמנה לידי חברת נמל תסכל אפשרות לכניסת מתחרים חדשים לשוק פריקת וטעינת מכולות, ובכך תפגע בתחרות ובציבור". חברות נמלי אשדוד וחיפה יוכלו להציג את עמדתן עד יולי הקרוב.

 

גילה מחדד שבעשור האחרון הוקמו שני מסופי נמל חדשים בנמלי אשדוד וחיפה - ב-2005 מסוף "היובל" באשדוד, וב-2011 מסוף "כרמל" בחיפה - אולם אלו לא פתחו את השוק לתחרות אלא נמסרו לחברות הקיימות.

 

"בזמן האחרון יש לממשלה כל מני 'שליפות'"

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", קיים מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר פגישה מכרעת בנושא הקמת הנמלים החדשים בכלל ונמל אשדוד בפרט. בדיון עלתה הכוונה לתת את הפעלת הנמל החדש באשדוד בידי גוף פרטי. בישיבה השתתפו נציגי משרדי האוצר, התחבורה, הגנת הסביבה, ובסיומה נתן לוקר "אור ירוק" להתקדם עם תוכניות הביצוע, מהלך שהוביל לפרסום מכרז מקדים (PQ) להקמת הנמל החדש. במרץ האחרון אושרה התכנית במוסדות התכנון של המדינה, וזאת הצטרפה לאישור הראשון שניתן להקמת נמל חדש בצפון מדצמבר האחרון.

 

בהסתדרות כלל לא ידעו על הכוונה של גילה להכריז על הנמלים כעל קבוצות ריכוז, ובשיחה עם "כלכליסט" אמר יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, שהוא "צריך ללמוד את ההחלטה. בזמן האחרון יש לממשלה כל מני 'שליפות', ונצטרך לעיין בנוסח ההודעה של גילה בטרם נגיב".

 

נפתלי בנט: צעד אמיץ שאתן לו גיבוי מלא

 

שר הכלכלה, נפתלי בנט, יברך על המהלך ואמר שמדובר ב"צעד קטן ברפורמה בנמלים - צעד גדול לתחרות בישראל". לדברי בנט, הוא עודכן על המהלך לפני מספר שעות ולטענתו המשמעות המיידית היא ש"החברות המפעילות כיום את הנמלים, לא יוכלו להפעיל נמל חדש או רציף חדש בנמלים הקיימים, או במילים אחרות - תיווצר תחרות בנמלים".

 

בנט כינה את המהלך של גילה "צעד אמיץ וחשוב ביותר" ואמר ש"ייקח מספר שנים עד שכולנו נרגיש במשמעות, אך היא בוא תבוא: שירות משופר, תפעול מהיר יותר, עלויות נמוכות יותר - וכל זה יוביל להורדת מחירים בכלכלה, והקלה על יצואני ישראל. אמרתי לגילה, שמתוקף תפקידי אתן לו גיבוי מלא על המהלך האמיץ".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x