$
בארץ

מנכ"ל הכללית: "הגזירות הן מס נוסף על החלשים"

אלי דפס מזהיר כי כוונת האוצר לגבות מחולים תשלום גם בביקור אצל רופא משפחה תכביד בעיקר על העניים

מיקי פלד 08:0208.05.13

הגזירות הכלכליות שפרסם אתמול משרד האוצר נוגעות גם בתחומים שנחשבים רגישים במיוחד בתחום הבריאות. בין היתר מציע שר האוצר יאיר לפיד לייקר את האגרות שמשלמים קשישים סיעודיים לחברות כוח אדם עבור מטפל זר, להגדיל את דמי השתתפות העצמית בשירותי בריאות ולבטל את הפטור מארנונה למרכזי שיקום לנכים. בנוסף, מציע האוצר לפגוע באחת הרפורמות של יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות היוצא, שבמסגרתן סובסדו טיפולי שיניים משמרים לבני 13–14.

 

סגן שר הבריאות היוצא יעקב ליצמן ושרת הבריאות יעל גרמן סגן שר הבריאות היוצא יעקב ליצמן ושרת הבריאות יעל גרמן צילום: חיים צח

 

משפחות גדולות ייפגעו

 

הגזירות עשויות לפגוע במיוחד במשפחות מרובות ילדים במעמד הנמוך. האוצר מציע כי החל מהשנה הבאה יגבו קופות החולים דמי השתתפות עצמית גם עבור ביקורים אצל רופא משפחה או רופא מומחה, אפילו על טיפולים קלים כמו חבישות. האוצר משאיר לשיקול משרד הבריאות באילו טיפולים, בדיקות או תרופות תעלה ההשתתפות העצמית. עם זאת, בהצעה נקבע שלא תהיה חריגה מהתקרה הנוכחית של תשלומי השתתפות עצמית ברבעון, העומדת על 150 שקל ברבעון למשפחה על ביקורי רופא וכ־600 שקל על תרופות.

 

"בהצעת האוצר אין שום ייעול, אלא מס נוסף על הלקוחות", אמר אתמול אלי דפס, מנכ"ל הכללית. "פגיעה נוספת כזו עלולה לפגוע באוכלוסיות החלשות כי המס אינו פרוגרסיבי וכולם ישלמו יותר על אותו הדבר". הגזירה תחסוך למדינה כ־200 מיליון שקל בשנה החל מ־2014 בתקציב סל הבריאות, שיושלם על ידי העלאת ההשתתפות העצמית.

 

גזירה חברתית אחרת היא דווקא על ציבור הקשישים הסיעודיים המקבלים מהביטוח הלאומי גמלה בכסף שנועדה לעזור להם לשלם שכר עבור מטפל זר. כיום משלמים קשישים אלה 70 שקל בחודש עבור חברת כוח אדם, המסדירה את העסקת המטפל האישי. באוצר מציעים להעלות את האגרה שישלם הקשיש ל־105 שקל בחודש, בצמוד למדד. בתמורה מוצע להגדיל את האחריות על חברות כוח האדם.

 

הפנסיה לזרים תוסדר

 

לעומת זאת, באוצר מעדיפים להדגיש את הרפורמה שלפיה קשישים סיעודיים יוכלו מעתה לוותר על התיווך של חברות הסיעוד ולהעסיק אותו באופן ישיר ולקבל לשם כך גם גמלה בכסף. המהלך אמור לסייע לעשרות אלפי קשישים ולחסוך להם 400–600 שקל בחודש. מהלך זה צפוי לחסוך למדינה 200 מיליון שקל. במקביל, מציע האוצר להסדיר את הנושא הפרוץ של הפרשת סכום לקרנות הפנסיה של עובדים זרים.

 

גזירה נוספת היא ביטול הפטור מארנונה שמשלמים מרכזי שיקום תעסוקתי לנכים קשים, מרכזי יום לתעסוקת נכי נפש בקהילה ומרכזים להכשרה תעסוקתית לנכים. בכך מקווה האוצר להשיג עוד כמה מיליוני שקלים בשנה לארנונה של העיריות. כמו כן מציע האוצר לבטל את הפטור שניתן לגמלאים שהכנסתם מפנסיה ומקורות אחרים עולה על השכר הממוצע במשק. בכך מצפה האוצר לחסוך 90 מיליון שקל בשנה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x