$
בארץ

הכנסת דחתה את מועד ההצבעה על מיסוי נפרד לבני זוג שעובדים באותו עסק

חבר הכנסת גפני תכנן להעלות את החוק להצבעה במליאה, אך נכנע למכבש הלחצים של הקואליציה. לפיד תמך בהצעה בעבר, אך כעת האוצר מבקש לעכב אותה

תומר אביטל 15:4901.05.13

ח"כ משה גפני התקפל ושר האוצר יאיר לפיד ניצל ממבוכה פרלמנטרית. מליאת הכנסת דחתה היום (ד') בחודש את מועד ההצבעה בקריאה טרומית על הצעת חוק למיסוי נפרד של בני זוג העובדים יחד, לבקשת האוצר.

 

ההצעה נועדה לשנות את הכלל הקיים ביחס למיסוי בני זוג העובדים יחדיו באותו עסק כך שיתאפשר חישוב מס נפרד ולכן מופחת.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", מדובר ביוזמה שלפיד תמך בה כחבר כנסת טרי, לפני כניסתה של יש עתיד לממשלה. אלא שכעת, כשר האוצר, מבקש לפיד לעכב את קידום ההצעה. 

 

גפני, שתכנן להעלות היום את הצעת החוק להצבעה במליאת הכנסת, אמר היום כי "זו הצעת חוק למען האדם העובד, למען נשים עובדות, ולמען מעמד הביניים - מה שאתם לא מפסיקים לדבר עליו. אני מוכן להתפשר בסכומים, אבל אני לא מבין למה אתם מתנגדים לה". אלא שהקואליציה הפעילה מכבש לחצים, והח"כים - לרבות גפני - ניאותו לבסוף לבקשת האוצר להמתין חודש ולראות האם הממשלה אכן תגבש תוכנית לטפל בנושא.

 

שר האוצר יאיר לפיד. נמנעה מבוכה שר האוצר יאיר לפיד. נמנעה מבוכה צילום: עמית שאבי

 

החוק הנוכחי קובע כאמור כי יש למסות כיחידה אחת בני זוג העובדים בעסק עצמאי. בני זוג העובדים יחד באותו עסק לא זכאים לחישוב מס נפרד, שכרוך בהקלות משמעותיות. עקב כך פנו כמה זוגות לבית המשפט המחוזי במטרה להילחם במה שהם הגדירו "אפליית מס". ביוני 2009 קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב כי החישוב הנפרד מותר, אך בפברואר 2012 הפך בית המשפט העליון את ההחלטה. בנובמבר 2012 החליטו ברשות המסים לאפשר חישוב נפרד על הכנסה נמוכה מ־48,960 שקל בשנה.

 

עם השבעת הכנסת הנוכחית נקבע בוועדת הכספים כי תקודם חקיקה שלפיה המס יחושב בנפרד. לפי ההצעה, בני זוג יוכלו לשלם מס בנפרד עד סכום של 170 אלף שקל בשנה, והחישוב ייעשה רטרואקטיבית מ־2003. לפי הערכות, אם המהלך יאושר במתכונת זו, המדינה צפויה להפסיד סכום מצטבר של כחצי מיליארד שקל.  

 

מלשכת לפיד נמסר בתגובה: "הסיבה להתנגדות היא שהאוצר עובד על הצעת חוק שתיתן מענה אמיתי לבעיה". בלשכה הסבירו שההצעה הקיימת לא מביאה בחשבון כמה אלמנטים. עם זאת, באוצר סירבו לחשוף את ההצעה החדשה והסבירו שכתיבתה לא הושלמה.

 

לרוב כאשר האוצר תומך עקרונית בהצעת חוק, הוא מאפשר את אישורה בוועדת השרים לחקיקה, ומשנה את סעיפיה בהמשך הדרך, במהלך הדיונים בוועדות הכנסת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x