$
בארץ

שי פירון: מערכת החינוך מלאת כללים ואזיקונים

שר החינוך עקץ את ההתמכרות למדידה באמצעות מבחנים משום ש"לא נותנים אמון במורה שימדוד" ואת "הפעולות קוסמטיות" של משרד החינוך ואמר שאינו מפחד ממחאות מהשינויים שהוא מתכנן

חן פונדק 15:5423.04.13

"מערכת החינוך צריכה לאפשר יותר שינויים, יותר היוועצות עם גורמים חיצוניים, ולא להיות לחוצים ממה תהיה הבחינה בעוד ארבעה חודשים, כדי שנעשה מסיבת עיתונאים ונדווח על עלייה ברבע אחוז", כך אמר שר החינוך, הרב שי פירון בכנס החינוך הבינלאומי במכון ון ליר בירושלים.
אחרי העקיצה לנעשה בעבר במשרד החינוך, פירון הסתייג מעט ואמר: "מדידה היא מאד חשובה ומהותית בעולם החינוך, אך חשוב מה עושים עם זה".  

 

לעומת זאת, פירון בירך את פרופסור יולי תמיר שהשתתפה בכנס ואמר: "הרבה מהדברים שאני עושה עכשיו לא נעשו בשנים האחרונות, ואני מרגיש שפרופ' תמיר הנחילה את היסודות לעשייה".

 

תלמידים בכיתה ממוחשבת. פירון: מסכים הם שינויים קוסמטיים תלמידים בכיתה ממוחשבת. פירון: מסכים הם שינויים קוסמטיים צילום: טל שחר

 

פירון הוסיף באותו קו של ביקורת על העשייה עד היום: "אפשר לעשות כמה שינויים קוסמטיים כמו להביא כמה לפטופים ומסכים, ואני לא מזלזל בדברים הללו, אבל ללא שינוי עמוק ופדגוגי מערכת החינוך תייצר עוד ועוד אנשים לא רלוונטיים לשוק העתידי. התלמידים היום מתמחים בשינון ודקלום ולומדים ומבינים פחות. קרו לא מעט דברים מבורכים במערכת החינוך אבל זה לא מספיק. זה לא מדביק את הקצב של מה שהעולם דורש מהילדים שלנו".

 

פירון גם פנה ישירות למנכ"לית המשרד, דלית שטאובר שישיבה בקהל: "אני מאד שמח שבכירי המשרד יושבים כאן היום. אני חושב שזה חשוב שמשרד החינוך יהיה גם מקום לומד וקשוב, ולצד נחישות תהיה בו גם ענווה. אני מלא תחושה שמשרד החינוך זקוק לרוח גדולה, כי רק כך הוא יוכל לסחוף אחריו את 140 אלף אנשי החינוך הנמצאים בשטח ולמעלה משני מיליון של תלמידים. הבעיה היא לא במבנה של המשרד, אלא בשפה וברוח".

 

פירון הסביר כי "השפה מתחמקת משאלות יסוד ובעיקר מקדשת את העבר. אנחנו חוטאים את תפקידנו כי המורים נכנסים לכיתה ויודעים שמה שהם מלמדים לא רלוונטי ושהם משתפים פעולה עם מניפולציה מאד בעייתית – ואת זה צריך לשנות".

 

פירון התייחס לנושא הבגרויות מכיוון טענות המורים: "אחת הבעיות המרכזיות של מדינת ישראל שאלחם בה, היא שכל אדם הוא בחזקת תחמן אלא אם כן יוכח אחרת. אנחנו חיים בעולם בו אין אמון. המערכת חינוך שלנו מלאת כללים ואזיקונים כי אנחנו לא מתייחסים לשאלת האמון במנהל, במורה ובתלמיד. בעיית ריבוי הבגרויות היא שאנחנו לא נותנים אמון במורה שימדוד".

 

בהמשך הוסיף כי "אני יודע מה קורה כשמחליטים לשנות את בחינות הבגרות. ככל שיש שקט גדול יותר בהתחלה זה קורה כי מישהו מכין משהו".

 

פירון אימץ את מונח "גם וגם" של יו"ר מפלגתו, שר האוצר יאיר לפיד: "מערכת החינוך שאנחנו חיים בה היום לא מתאימה למאה ה-21. בית הספר הקודם בנוי על ההנחה שיש אמת אחת. כולם יודעים מה זו הצלחה ומה מטרת החינוך. כולם יודעים מי צריך להוביל. לכן אי אפשר לדבר בלאומיות וגם במוסריות. כי אם אתה לאומי אז לא תילחם בגזענות. חברה פוסט מודרניסטית מתעסקת בגם-וגם, לא באו או".

 

פירון הסביר כי "מה שאנחנו מייצרים זה מחנך שחייב לעבוד ב"או או", שלא מבטא את דעותיו האישיות, לא מעורר השראה. בית הספר הופך ללא רלוונטי ומעורר ניכור. המעבר לחברת "גם וגם" היא אחת המטרות המרכזיות של מערכת החינוך. אני לא מתחייב לעשות דברים נכונים, כי זה חלק מהוויכוח, אני כן מתחייב לעשות פעולות לטווח ארוך. דברים שנותנים תוצאות לזמן קצר מתנדפים. אנחנו לא צריכים להתבייש שהמטרה היא חברת מופת. וכרגע אנחנו לא כל כך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x