$
בארץ

המסמך שהוסתר מהשרים: אל על עלולה לקרוס על רקע "שמים פתוחים"

ערוץ 10 חשף הערב את הדו"ח הפנימי של משרד התחבורה שהזהיר מפני קריסת אל על על רקע הסכם "שמיים פתוחים" שעומד במוקד שביתת חברות התעופה הישראליות שתיפתח ב-5:00

מיקי פלד 21:0420.04.13

הסכם "השמיים הפתוחים" עשוי להוביל לקריסה של חברת אל על, כך עולה מדו"ח סודי של משרד התחבורה שנחשף הערב בערוץ 10. הדו"ח לא אמור היה להיות מוצג מחר לשרי הממשלה בישיבה בה הם אמורים היו להצביע על אישור הסכם השמיים הפתוחים, למרות שהוכן על ידי רשות התעופה האזרחית, גוף ממשלתי המהווה את הרגולטור האחראי על הנושא.

 

הדו"ח שהוסתר לכאורה מהשרים הדו"ח שהוסתר לכאורה מהשרים צילום: מיקי פלד

 

בדו"ח נכתב בין השאר כי בשל הסכם "השמיים הפתוחים" עשויה אל על לצבור הפסדים גדולים שיקשו על פעולתה עד למצב של חדלות פרעון. הדו"ח אף מפרט את התגובות האפשרוית של הממשלה למצב בו אין לישראל "חברת תעופה משמעותית לפרק זמן לא מוגדר", לשון הדו"ח. בין השאר, הדו"ח אף מציין כי אפשרות אחת היא לתת לכוחות השוק לפעול ללא התערבות ממשלתית ולקוות כי חברות התעופה הקטנות - ארקיע וישראייר - יחליפו את מקומה של אל על.

 

ישראל כץ ישראל כץ ציילום: אריאל בשור

  

בימים האחרונים שלח יו"ר מועצת המנהלים של אל על עמיקם כהן נייר עמדה לחלק משרי הממשלה, שם הוא מזכיר נתונים המצביעים לכאורה שפתיחת השמים לתחרות תמוטט את על אל מבחינה פיננסית.

 

כהן טען במכתב לשר האוצר ולשר התחבורה כי דבר נייר העמדה הוזכר בישיבה ב־13 במרס בין רשות התעופה האזרחית (רת"א) לדירקטוריון אל על אשר התקיימה על פי הזמנת יו"ר רת"א גיורא רום. לדבריו הוא ביקש לראות את נייר העמדה שדבר קיומו הוזכר בישיבה ע"י שאול מרידור, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אולם נענה בשלילה. כהן קבל על ניסיון שיטתי ועקבי להסתיר מאל על ומהציבור מידע רלוונטי בנוגע להסכם השמים הפתוחים.

 

גורמים במשרד התחבורה אמרו בתגובה כי לא מדובר בעבודה שנעשתה סביב השלכות הסכם השמים הפתוחים, אלא עבודה שנעשתה סביב השאלה מה יקרה אם אל על תודיע על חדלות פרעון. לדבריהם העבודה נעשתה בעקבות הצניחה בביצועים של אל על והחשש לעתיד החברה והגיעה לידי מספר גורמים מצומצם ומאותו רגע אכן הוכנסה למגירות.

 

"אל על מתנהגת כמונופול"

 

במשרד האוצר לעומת זאת החליטו גם הם להניח את נתוני אל על בצד ובדיקתם נסמכת על נתונים אחרים לגמרי. האוצר בחן את השפעת ההסכם לא רק על חברות התעופה אלא על תרומתו הכללית למשק לרבות ענף התיירות ושוק העבודה. הבדיקה, שטרם הושלמה, מציגה כבר היום נתונים לפיהם פתיחת השמים לתחרות לא רק תוריד את מחירי הכרטיסים בכשליש אלא תתרום למשק בין 180—400 מיליון דולר לשנה. התרומה למשק כוללת בחשבון תוספת של עד עשרות אלפי ידיים בשוק העבודה כתוצאה מגידול במספר התיירים שנכנסים לישראל.

 

לדברי גורם מקורב לאוצר "אל על מתנהגת כמונופול עם הסכמים ישנים שגילה שמישהו משנה לו את חוקי המשחק. הם יכולים וצריכים להתייעל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x