$
בארץ

פרופ' ידידיה שטרן: "לא צריך לרצות את הציבור או החכים, אלא את הבנק"

חבר דירקטוריון בנק לאומי בראיון לגל"צ: "הדירקטוריון אחראי לא רק על קביעת המדיניות הכללית של הבנק, אלא גם על פיקוח מעשי המנכ"ל"

כלכליסט 12:0817.04.13

"החלטה של מנכ"לית הבנק על מחיקת חוב צריכה לעבור אישור של הדירקטוריון", כך אמר הבוקר פרופסור ידידיה שטרן, חבר דירקטוריון בנק לאומי בראיון לגלי צה"ל. לדבריו, "מדובר בסכומים גדולים, והדירקטוריון אחראי לא רק על קביעת המדיניות הכללית של הבנק, אלא גם על פיקוח על מעשי המנכ"ל".

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: גיא אסיאג
 
 
נוחי דנקנר
נוחי דנקנר צילום: גיא אסיאג

 

דבריו של שטרן מגיעים על רקע הכוונה של בנק לאומי לבצע מחיקת חוב משמעותית לנוחי דנקנר, עבור הלוואה על סך של כחצי מליארד שקל שניתנה לפני כ-10 שנים לחברת "גנדן" שבבעלותו. הבנק מתכון לבצע מחיקה של כמעט שליש מהחוב (150-200 מיליון שקל).

 

שטרן הוסיף שכדירקטור הוא רואה לנגד עיניו רק דבר אחד - איך להגדיל את ההחזר כתוצאה מהחוב. "צריך לעשות את כל מה שניתן לא בכדי לרצות את דעת הקהל, חברי כנסת כאלה ואחרים או את החייב לבנק - אלא בכדי לרצות את הבנק", אמר שטרן.

 

"אני מאוד אשמח אם דנקנר יכניס את ידו לכיס של חברה אחרת בבעלותו ויחזיר את החוב", אמר שטרן, "אך אנחנו חיים בתוך עולם משפטי, והחוזה הוא לא מול אדם אלא מול חברה". שטרן הסביר כי " יש מקרים, ויכול להיות שבעתיד נגלה שהמקרה הזה הוא ביניהם, בהם בית המשפט מאשר לזהות את האדם עם החברה החייבת ובכך ולרדת לנכסיו".

 

"התערב בדחיפות במחיקת חובות דנקנר ללאומי"

 

בתוך כך, יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', ויו"ר מרצ, זהבה גלאון, קראו היום למפקח על הבנקים ליזום דיון מיוחד בדירקטוריון בנק לאומי וכן להוציא הנחיות למערכת הבנקאית בדבר מדיניות מתן האשראי וויתור על חובות לבעלי שליטה בפירמידות עסקיות באמצעות חברות פרטיות. 

 

לדברי יחימוביץ', החלטת הבנק לוותר על החוב היא תקדים מסוכן של מדיניות אשראי בלתי אחראית וקיים חשש שויתור של הבנקים על חובות אלו עלול לפגוע ביציבות הפיננסית שלהם.

 

יחימוביץ' מצביעה על כך שהריכוזיות הקיימת בתחום ראיית החשבון, עליה התריעה בפני זקן בעבר מספר פעמים, קשורה להחלטתה של רוסק עמינח, נוכח מעורבותו של רו"ח גד סומך בנושא: "רו"ח גד סומך משמש בו בזמן גם רואה החשבון המבקר של קבוצת אי.די.בי, וגם של בנק לאומי (כמו גם של רוב הבנקים האחרים), שלו חבה הקבוצה כספים. הדבר מונע ממנו לבקר כראוי את הסיכונים הפיננסיים והיציבותיים הגלומים בהחלטתה של מנכ"ל לאומי ביחס למחיקת חובות של לקוחות המבוקרים על ידו".

 

ח"כ גלאון טענה בפנייתה למפקח, כי יש לקבוע כללים וקריטריונים קבועים שימנעו אפליה במערכת הבנקאית. "כידוע לך, ארבעת הבנקים הישראליים הגדולים – לאומי, הפועלים, דיסקונט ומזרחי טפחות, וכן הבנק השוויצרי קרדיט סוויס, חשופים לחובותיו הגדולים של דנקנר, המוערכים בקרוב למיליארד שקל. כוונת הבנקים לוותר על החובות, במקום לקחת מדנקנר את החברות ולעקל את נכסיו כפי שמקובל במקרים של אי עמידה בהחזר חוב, מעלה שאלות קשות אודות התנהלות המערכת הבנקאית בישראל".

 

עוד מציינת גלאון, כי "מעבר לאפליה הבוטה לטובת דנקנר, שנחשפת בכוונה זו של הבנקים למחוק את חובותיו, מדובר בתקדים מסוכן. כמי שאמון על יציבות המערכת הבנקאית ועל התנהלותה התקינה, אבקשך לתת את הדעת על ההחלטה ולדרוש מראשי המערכת להסביר את מניעיהם בקבלתה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x