$
סביבה

השרה יעל גרמן החליטה: סוף לחובת פלואוריד במי השתייה

כ-70% מתושבי ישראל צורכים כיום מים מופלרים ומשלמים על כך. משרד הבריאות יבחון דרך חלופית לסייע במניעת עששת ליישובים חלשים

חן פונדק 16:0211.04.13

שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה היום (ה') כי בעוד שנה תופסק חובת הפלרת המים בישראל. הסיבה לטווח הזמן היא חוקית – גרמן הייתה צריכה לחתום תחילה על תקנות המים החדשות שמאפשרות לסיים את החדרת הפלואוריד רק בעוד שנה. 

 

 

ב-2001 נכנס לתוקפו חוק המחייב להחדיר למי השתייה המובלים דרך מקורות פלואוריד, מלח הפלואור שהוכח במחקרים כי מסייע בהורדת עששת - וזאת בכל יישוב המונה מעל 5,000 תושבים.

 

"ועדת עדין" שהוקמה ב-2003 לבחינת איכות מי השתייה בישראל המליצה לבטל את חובת הכנסת הפלואוריד למים, ולבצע מחקר אורך על השפעת הפלואוריד בנוגע לששת. מנתונים ראשונים שפרסם משרד הבריאות מהמחקר, אכן נראה כי הפלואוריד מסייע במניעת עששת, במיוחד ביישובים חלשים. משרד הבריאות גם ממליץ להשתמש במשחות שיניים שאינן מכילות פלואוריד, על מנת למנוע חשיפת יתר.  

 

שרת הבריאות יעל גרמן שרת הבריאות יעל גרמן צילום: חיים צח

 

אולם מחקרים אחרים טוענים כי לפלואוריד תופעות לוואי קשות, כולל עלייה בגידולים סרטניים באזורים בהם הייתה חשיפה מוגברת אליו. מחקר חדש מאוניברסיטת הרווארד מצא (עפ"י 27 מחקרים שונים בסין) כי לילדים שגרו באזורים בעלי רמות גבוהות של פלואוריד יש IQ נמוך באופן משמעותי מאשר אלה שגרו באיזורים בעלי רמות פלואוריד נמוכות.

 

כ-70% מתושבי ישראל צורכים מים מופלרים

 

הפלואוריד מיובא לישראל מספרד. עד 2009 מי שסיפק את הפלואוריד הייתה חברת דשנים וחומרים כימיים של כיל, שהחליטה להפסיק את ההתקשרות עם משרד הבריאות המחייב את הפלרת מי השתייה, וזאת בגלל הוויכוח הציבורי סביב הנושא.

 

כיום, כ-70% מתושבי ישראל צורכים מים מופלרים, וההפלרה היא חלק מהעלויות המוכרות של מקורות, וכלולות בחשבון המים שלנו.

 

לפני חמישה חודשים הגישה עמותת "איזון חוזר" עתירה לבג"ץ נגד משרד הבריאות בתביעה להפסיק את הפלרת מי השתייה בישראל. לפי העתירה, הכנסת הפלואוריד מהווה למעשה כפיית טיפול רפואי ללא הסכמה. העתירה כוללת את חוות הדעת של המהנדס אהוד לשם, שתכנן ופיקח על עבודת מתקני ההפלרה במהלך שנותיו הרבות כמהנדס משרד הבריאות. כיום הוא אומר כי טעה וקורא להוצאת הפלואוריד מהמים. גרמן עצמה בתור ראש עיר לקחה חלק במאבק להפסקת ההפלרה בעירה, הרצליה.

 

גרמן הסבירה כי בתקנות המים שלאחר ועדת עדין שבדקה את איכות המים נכתב כי חובת ההפלרה תסתיים בתום שנה מחתימת התקנות. "בגלל סעיף זה ומפני שבמשרד הבריאות האמינו מתוך סיבות מקצועיות שהפלרה זה אחד הדברים הטובים – לא נטו לחתום על התקנות. קיימתי דיון ובסופו של דבר גיליתי שללא ההפלרה - העששת לא הייתה יורדת".

 

לכן החליטה גרמן כי במהלך השנה הזו מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו יבדוק כיצד ניתן יהיה לתת מענה לאוכולוסיות מוחלשות שיש להן קושי בחינוך לבריאות השן וצריכים את ההפלרה לכן.

 

גרמן מתכוונת לבחון מהן הדרכים החוקיות לצמצם את ההפלרה כבר השנה. בסיום שנה זו, כל יישוב בארץ יחליט לעצמו – האם להחדיר פלואוריד למים או לא.

 

התקנות נחתמו בעקבות עתירה שהגישה 'אדם טבע ודין' ב-2008 במטרה לעגן את מסקנות ועדת עדין בתקנות מחייבות.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין בירך את שרת הבריאות: "אישור התקנות נועד להביא לצדק סביבתי וחברתי, מאחר שאישורן מבטיח כי הזכות למי שתייה באיכות ראויה לא תהיה רק בהישג ידם של מי שמסוגלים לשפר את איכות המים אשר הם שותים באמצעות מתקני סינון ומים מינרלים, אלא כי מדינת ישראל תבטיח מי שתייה באיכות ראויה במים המסופקים על ידה לכלל תושביה".

 

ראשי האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' אלי סומך (יו"ר) וד"ר צחי גרוסמן (מזכ"ל) מביעים דאגה מקציבת מועד ההפלרה לשנה בלבד: "הפסקת ההפלרה הלאומית בעוד שנה עלולה לפגוע בבריאות השיניים של הילדים. באיגוד רופאי הילדים משוכנעים כי הפלרת מי שתייה היא השיטה הבטוחה, היעילה והשוויונית ביותר בעולם להורדת התחלואה בעששת. באיגוד מדגישים כי למעלה מ-400 מיליון אנשים ביותר מ-60 מדינות בעולם, נהנים מיתרונות של מים עם ריכוז פלואורי מיטבי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x