$
בארץ

פלסאון משלמת 15% מס בארץ ו־25% בעולם

חברת תעשיות הפלסטיק ממעגן מיכאל נהנית משיעורי המס הנמוכים שמדינת ישראל דורשת לשלם

הדר קנה 07:0011.04.13
חברת פלסאון תעשיות מקיבוץ מעגן מיכאל שילמה בישראל ב־2012 מס בשיעור של כ־15%, בעוד שיעור המס העולמי הממוצע של החברה (כולל ישראל) עומד על 25%. כך עולה מבדיקת הדו"ח הכספי של החברה שערך "כלכליסט".

זמן הכנת התקציב הוא העת לבדוק סדרי עדיפויות, במיוחד בתקופה של גירעון גדול בתקציב. אחד הנושאים שעומדים כיום על הפרק הוא הוויכוח בנוגע להעלאת מס החברות וכנגזרת שלו גם שינוי החוק לעידוד השקעות הון באופן שיבטל חלק מהטבות המס המפליגות שמקבלות היום חברות מייצאות. בשל כך "כלכליסט" החל בפרויקט לבדיקת שיעורי המס שמשלמות חברות ישראליות בחו"ל לעומת שיעורי המס בישראל.

 

פלסאון תעשיות מייצרת מחברים לצנרת מחומרים פלסטיים, מערכות אספקת מים והאבסה לתעשיית העופות ומכלי הדחה ביתיים. חלק גדול מתוצרתה (קרוב ל־90%) מיועד ליצוא. המפעל הראשי של החברה פועל במעגן מיכאל ואתר ייצור נוסף פועל מקיבוץ כברי על ידי החברה־הבת ריאון. בנוסף, לפלסאון חברות־בנות רבות ברחבי העולם, בין היתר באיטליה, גרמניה, ברזיל, ארה"ב ועוד.

 

 צילום: אלעד גרשגורן

 

29% בממוצע ללא ישראל

 

מבדיקת הדו"ח הציבורי של פלסאון עולה כי ב־2012 שיעורי המס הכוללים העולמיים של החברה עומדים על כ־9% בלבד. שיעור נמוך זה נובע משומות מס חד־פעמיות בשנים 2006–2010 שנסגרו מול רשות המסים ויצרו לחברה הכנסות מס נטו בגובה של 7 מיליון שקל - דבר שהקטין את שיעור המס המשוכלל ששילמה החברה בשנה.

בנטרול השפעת ההכנסה החד־פעמית יוצא כי המס המשוכלל העולמי של החברה עומד, כאמור, על כ־25% וחושף פערים משמעותיים בין שיעור המס שאותו משלמת החברה בישראל: כ־15%, לעומת שיעור המס שאותו היא משלמת בחו"ל (ללא ישראל) ממוצע של 29%.

 

כך לדוגמה על פי הדו"ח משלמת פלסאון בגרמניה 31.225%, באנגליה 24.5%, בצרפת 33.33%, בארה"ב 35%, באיטליה 27.5%, בברזיל 33%, באוסטרליה 30%, בפולין 19% ובספרד 30%.

 

זאת לעומת ישראל, שבה נהנית החברה משיעורי מס מופחתים לפי חוק עידוד השקעות הון. על פי הדו"ח פלסאון משלמת מס בגובה 15%, וחברת ראון 10% מס בלבד. יש לציין כי שתי החברות הן חברות־בנות של פלסאון תעשיות והיחידות הפועלות מישראל. הפערים הנחשפים בדו"ח מראים כי ישראל מעמידה שיעורי מס נמוכים מאוד ביחס לעולם.

 

פלסאון. האוצר טוען כי בלי ההטבות יברחו מישראל המשקיעים, החברות והמפעלים פלסאון. האוצר טוען כי בלי ההטבות יברחו מישראל המשקיעים, החברות והמפעלים צילום: ערן יופי כהן

 

ישראל תחרותית מספיק

 

ההפרשים המשמעותיים מלמדים על מדיניות המיסוי המקלה על חברות בישראל, הן באמצעות שיעורי מס סטטוריים נמוכים ביחס לעולם, כשמס החברות בישראל עומד על 25%, והן באמצעות הטבות מס גדולות עוד יותר לחברות שפעילותן (או חלק ממנה) נהנית מהחוק לעידוד השקעות הון, המאפשר לשלם מס חברות מופחת מאוד של 6% בפריפריה או 12% במרכז הארץ.

 

הנימוק המרכזי להמשך הענקת ההטבות במסגרת החוק לעידוד השקעות מגיע ממשרד האוצר, שטוען כי בלעדי ההטבות הללו יברחו מישראל המשקיעים, החברות והמפעלים. התומכים בטיעון זה מזכירים כי המטרה מאחורי מתן ההטבות היא להשאיר את ישראל תחרותית מול מדינות העולם, והטבות המיסוי משיגות זאת.

 

כפי שמשתקף בדו"חות החברה ישראל היא הרבה יותר מתחרותית בהשוואה לשיעורי המס שאותם היא משלמת ברחבי העולם, והיא אינה היחידה.

 

אתמול בדק "כלכליסט" את דו"חותיה של חברת האגרוכימיה (כימיה וחקלאות) מכתשים אגן וגילה כי ב־2012 החברה שילמה כ־10% מס ממוצע בישראל, לעומת מס אפקטיבי ממוצע בעולם בשיעור 24.2%.

 

לפני כחודש בדק "כלכליסט" דו"חות של חברות אחרות וחשף כי גם הן נהנות מהנחות: כיל שילמה מס חברות ממוצע של 15% בישראל לעומת כ־23% בעולם. פרוטרום שילמה בישראל מס חברות של 15%–17%, לעומת 22%–25% בעולם. אורמת, שגם כן פועלת בארץ ובחו"ל, שילמה מס בגובה 15% בלבד בישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x