$
בארץ

התנצלות ישראל צפויה להחזיר את המיזמים עם טורקיה

תקרית המרמרה ב־2010 לא פגעה רק ביחסים הדיפלומטיים בין ישראל לטורקיה, אלא גם ביחסי המסחר בין המדינות. אף שהיקף הסחר המשיך להיות משמעותי, היוזמות החדשות נפגעו והצטמצמו ושיתופי פעולה הפסיקו. כעת הם עשויים לשוב

הדר קנה 23:4623.03.13

"חידוש היחסים עם טורקיה יעזור בכל התחומים הכלכליים, החל מתעשיות המים, התקשורת, החקלאות, התיירות, וכלה במזון. הטורקים הם שותפי סחר שלנו בהרבה מאוד תחומים וזה לא נפסק לחלוטין, אבל בדרך כלל כשיש יחסים פולטיים טובים יותר זה עוזר לכלכלה", כך אמר ל"כלכליסט" אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים.  

מזה כמעט שלוש שנים שוררים בין ישראל וטורקיה יחסים מתוחים שהחלו לאחר תקרית המרמרה במאי 2010, אז השתלט צה"ל על משט טורקי בדרך לרצועת עזה והרג תשעה פעילים שתקפו את לוחמי השייטת בזמן ההשתלטות. מאז צמצמו הטורקים למינימום את נציגותם בישראל וגירשו את השגריר הישראלי מאנקרה.

 

ארדואן ונתניהו ארדואן ונתניהו צילו: בלומברג

 

כעת, בעת ביקורו של נשיא ארה"ב ברק אובמה נערך פיוס בין הצדדים כשראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם ראש ממשלת טורקיה רג'יפ ארדואן והתנצל על תוצאות תקרית המשט. השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות.

 

על פי נתוני מכון הייצוא, היקף הסחר בין טורקיה לישראל המשיך להיות משמעותי גם בתקופת הסכסוך. בשנת 2012 הייתה טורקיה שותפת הסחר השביעית בגודלה של ישראל. על פי ניתוח אגף כלכלה במכון היצוא, היקף הסחר של ישראל מול טורקיה הסתכם בשנת 2012 בכ־3.5 מיליארד דולר, ירידה של כ־13% לעומת 2011, אז הסתכם היקף הסחר בכ־4 מיליארד דולר.

 

בתחילת 2013 נרשם גידול במסחר בין המדינות ובינואר–פברואר הוא הסתכם בכ־652 מיליון דולר , כ־8% יותר מבתקופה המקבילה אשתקד.

 

חייק מסביר כי עיקר הפגיעה ביחסים בין המדינות לא התבטאה דווקא בייבוא ובייצוא, אלא בעיקר ביוזמות החדשות שנפסקו כמעט לחלוטין: "אם יש שותפים לעסקים זה בדרך כלל ממשיך. יש יחסי גומלין שאי אפשר לנתק והסחר הקיים ממשיך, אבל מה שנפגע זה היוזמות החדשות. אני יודע על יוזמות שנעצרו ושיתופי פעולה בין חברות ישראליות לטורקיות שהפסיקו. אני מעריך כעת שחידוש היחסים הפוליטיים ייתן דחיפה ועידוד גם לכלכלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x