$
בארץ

נחשף בכלכליסט

עוד התייקרות בדרך: תעריף החשמל יעלה ב-6.5%

כפי שנחשף ב"כלכליסט", רשות החשמל ביטלה מימון של תוכניות הפיתוח של חברת החשמל, ולכן ההתייקרות תהיה נמוכה מהתכנון - מעל ל-10%

ליאור גוטמן 19:2020.03.13

מליאת רשות החשמל, בראשות עו"ד אורית פרקש הכהן, הוציאה הערב (ד') שימוע רשמי לכלל יצרני החשמל במשק, ממנו עולה שבכוונת המדינה להעלות את תעריף החשמל הכללי בשיעור של כ-6.5%.

 

 

המספר הסופי יקבע רק אחרי חג הפסח והוא תלוי בהקדמת הגעת הגז ממאגר תמר לתחנות הכוח של חברת החשמל.

 

הסיבה: השימוש בגז הטבעי מוזיל לחברת החשמל את עלויות הדלקים בהשוואה לשימוש בסולר, וכל חודש של הקדמה בלוחות הזמנים משמעו עוד אחוז בתעריף (כ-200 עד 250 מיליון שקל עלות דלקים בחודש). הצפי הנוכחי הוא שהגז מ"תמר" יגיע כבר בסוף מרץ, ובמידה וההערכות יתממשו ההתייקרות בתעריף תשאר על הרף שהוצג, ולהפך.

 

ביקוש לחשמל (ארכיון) ביקוש לחשמל (ארכיון) צילום: יוסי וויס

 

ביטלו את תכנית הפיתוח של חברת החשמל

 

מדוע בכלל תעריף החשמל עולה? ברשות הזכירו שבשנה החולפת סל הדלקים של חברת החשמל היה גבוה ב-8.5 מיליארד שקל מהתחזיות המקוריות, פועל יוצא של שימוש בדלקים יקרים (סולר, גז נוזלי) על פני דלקים זולים (גז טבעי).

 

הרשות הייתה אמורה להעלות את התעריף בכ-50% כבר באמצע 2012, אולם כדי למנוע פגיעה בציבור ובתעשייה היא פרסה את ההתייקרות לשלוש פעימות. הפעימה הראשונה נכנסה לתוקפה באפריל שנה שעברה אז עלה התעריף ב-8.9%. הפעימה השנייה - בהיקף של 4.4% במקור או 6.5% כרגע ולאחר עדכונים שוטפים - תכנס לתוקפה אחרי פסח. השלישית - בהיקף מקורי של 3.7%, ו-8% לאחר עדכונים - תכנס לתוקפה באפריל 2014.

 

 

במקור הזינוק הנוכחי בתעריפי החשמל היה אמור להגיע למעל ל-10%, פועל יוצא כאמור של שימוש מוגבר בסולר על ידי חברת החשמל במהלך 2012. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשבוע שעבר "הריצה" רשות החשמל סימולציות שנועדו למתן את ההתייקרות, כאשר זו שנבחרה כוללת ביטול מימון ישן של חברת החשמל שהוטל על הציבור.

 

מדובר בחוב ישן שיש לחברת החשמל כלפי הצרכנים שמקורו בעודף גבייה של כשני מיליארד שקל משנת 2010. כשהתגלה העודף רשות החשמל החליטה "להחזיר" אותו לצרכנים במנות של חצי אחוז לשנה ולאורך 15 שנה, זאת במטרה להשאיר את הכסף בידי חברת החשמל במטרה לסייע לה במימון הגדלת כושר הייצור בתחנות הכוח .

 

המהלך זכה לביקורת נוקבת של מבקר המדינה יוסף שפירא, ביקורת שלא נפלה על אוזניים ערלות ונקלטה היטב ברשות החשמל. התוצאה: על פי החלטת הרשות בשימוע שיצא, הצרכנים לא יאלצו לחכות 15 שנה על להחזר החוב אלא הוא יוחזר כולו - באמצעות ירידת התעריף - עד 2017. המהלך סייע למתן את ההתייקרות בתעריף החשמל בכשלושה אחוזים. קיזוז נוסף נרשם על ידי חישוב עדכני של נתוני צריכת הדלקים של חברתה החשמל מתחילת 2013, שהתבררו כנמוכים מהתחזית.

 

ברשות החשמל קוראים למדינה להוציא מחשבון הנאמנות של עובדי חברת החשמל, חשבון שמיועד למימון חשמל חינם ומתנות, את יתרת כספים שנצברה שם בהיקף של 1.4 מיליארד שקל. בית הדין לעבודה בפ"ת פסק בקיץ האחרון שאסור לגעת בכסף בטרם ההנהלה תמצא לעובדים מקורות חלופיים למימון תנאי העבודה שלהם, וברשות מפצירים במדינה להוציא משם את הכסף כדי לממן רכישת דלקים ולמנוע התייקרות נוספת ב2014.

 

כך או כך, עם השלמת ההתייקרות הנוכחית ירשום תעריף החשמל זינוק של כ-33% מאז אוגוסט 2011, והתעריף הנוכחי יתייקר מ-59.47 אגורות לקילוואט שעה לרף של 63.4 אגורות לקילוואט שעה. מדובר בנקודת פתיחה קשה לשר האוצר הנכנס יאיר לפיד, זאת כיוון את כלל מגזרי המשק לייצור סחורות ושירותים. לפיכך, ההתייקרות הקרובה תשפיע על תעריפי המים ומחירי המזון כבר בשנה הקרובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x