$
בארץ

המבקר הפריט את ביקורת הדו"חות הכספיים של הח"כים

ל"כלכליסט" נודע כי רו"ח פרטיים שלחו בשם מבקר המדינה מסמך דרישות לח"כים שמבקש מהם לפרט את הוצאותיהם בפריימריז, את רשימת התורמים שלהם ועוד. המבקר שפירא: "הביקורת עצמה ומסקנותיה נערכות ומגובשות בידי עובדי משרד מבקר המדינה בלבד"

תומר אביטל 06:5907.03.13

מטעם משרד מבקר המדינה נשלחים בימים האחרונים מסמכי דרישות לחברי הכנסת שהתמודדו בפריימריז האחרונים, המבקשים מהם לפרט את הדו"חות הכספיים מתקופת הבחירות המוקדמות. על הח"כים להעביר את כלל ההתחייבויות, ההוצאות, רשימות התורמים והגופים הקשורים, תצלומי הצ'קים ופריטים נוספים, כולל מספרי הטלפון ששימשו אותם במהלך התקופה. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי גם נושא זה הופרט והועתק לבדיקת רואי חשבון חיצוניים.

לאחרונה התעורר דיון ציבורי סביב החשדות לעסקאות אסורות בפריימריז, שאותן קידמו לכאורה ח"כים מסיעות העבודה והבית היהודי. בעוד שהמשטרה יכולה להתערב בחשדות לפלילים, מי שאמון על הביקורת השוטפת של דוחות הפריימריז הוא מבקר המדינה יוסף שפירא. עם זאת, למרות שהפנייה שקיבלו הח"כים הגיעה בשמו של המבקר, דה פקטו היא נשלחה מאחד מ־20 משרדי רו"ח פרטיים, שקיבלו ממנו כתב מינוי לנושא - רובם המכריע משרדים גדולים, שלקוחותיהם לא אחת מחזיקים בעצמם באינטרסים צולבים מול בית המחוקקים.

 

שפירא. "המשרדים חתומים על הסכמי סודיות וניגוד עניינים" שפירא. "המשרדים חתומים על הסכמי סודיות וניגוד עניינים" צילום: עומר מסינגר

 

ל"כלכליסט" נודע כי כמה ח"כים אף פנו למשרד המבקר להבהרות. ח"כ אילן גילאון (מרצ) מסר ל"כלכליסט" כי "מפתיע שדווקא במשרד המבקר, בו מתריעים השכם והערב מפני ניגודי אינטרסים, מוציאים את הבדיקה לידי גורם חיצוני". לדבריו, "הכרחי שמוסד הביקורת יישאר בידיים האמונות על כך במשרד המבקר ולא יועבר כלאחר יד ויופרט לידי בעלי עניין מבחוץ".

 

מבדיקות "כלכליסט" בעבר עלה כי משרדי הממשלה כבר מעסיקים שורה של יועצי תקשורת ויועצים משפטיים חיצוניים, המחויבים ללקוחותיהם הפרטיים בזמן שהם מעורבים בנבכי המגזר הציבורי. כמו כן כבר ב־2007 הקים משרד המבקר מאגר המכיל כיום כ־150 משרדי רו"ח שהגישו את מועמדותם ועמדו בכללי הסף שנקבעו, והוא נעזר בשירותיהם מאז, בין היתר גם במערכות הפריימריז הקודמות. מבירור מול המשרד עולה כי בדעתו אף להקים מאגר חדש לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שיתקיימו באוקטובר 2013. זאת "מאחר שהמאגר הקיים גובש לפני כשש שנים, ובינתיים ייתכן שמשרדי רו"ח אחרים יהיו מעוניינים להיכלל במאגר".

 

משרד המבקר משלם לרו"ח לפי תעריף שקבע החשב הכללי - 241 שקל לשעה (לא כולל מע"מ), כאשר מספר שעות העבודה מוגבל לפי הערכות המשרד להיקף העבודה. מעיון בתקציב המשרד עולה כי ב־2009 הוצאו 1.45 מיליון שקל על ביקורת הפריימריז. במשרד המבקר הסבירו כי "בחלק ממערכות הבחירות משתתפים מאות רבות של מתמודדים. לפיכך, בשל ההיקף הרב והצורך לערוך ביקורת יסודית בפרקי זמן קצרים, נעזר משרד מבקר המדינה במשרדי רו"ח לבחינת התיעוד המהווה את הבסיס לדו"ח הכספי שהגישו המועמדים למבקר המדינה. זאת בהנחיה צמודה של עובדי המשרד העוסקים בנושא ובהתאם לחוק מבקר המדינה".

 

עוד הדגיש משרד המבקר כי "כל משרדי רו"ח נדרשים להצהיר על כל זיקה שיש להם למועמדים שאת חשבונותיהם הם בוחנים, והם חתומים על הסכמי סודיות וניגוד עניינים. הביקורת עצמה, מסקנותיה ודו"ח הביקורת נערכים ומגובשים על ידי עובדי משרד מבקר המדינה בלבד". לדבריהם, "בחירה פרטנית של משרדי רו"ח בכל מערכת בחירות היא רנדומלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x