$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מנכ"ל משרד רה"מ: "הממשלה לא יכולה לוודא שמחיר המים לצרכן הוגן"

במכתב ששלח הראל לוקר לפורום תאגידי המים, הוא ציין כי קיים עיוות בתעריף והטיל את האחריות למחדל על מועצת המים. הוא גם חשף כי הוקם צוות לבחינת התעריפים שגובה מקורות והעיוותים בהם. מועצת המים: "אנחנו קובעים את מחירי המים בכפוף להחלטות הממשלה"

חן פונדק 06:4717.01.13

הממשלה אינה יכולה לוודא שצרכני המים משלמים מחיר ריאלי והוגן, ובכל מקרה קביעת תעריפי המים אינה באחריות הממשלה אלא בסמכות מועצת רשות המים - כך טוען מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר במכתב שנשלח ביום שני האחרון והגיע לידי "כלכליסט". 

 

המכתב, שבו לוקר מטיל את האחריות על נושא התעריפים על מועצת רשות המים, נשלח בתשובה לפנייה שהעביר משה אשכנזי, יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, לראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כחודש וחצי. אשכנזי ביקש למנוע את עליית תעריפי המים ב־2.8% שבוצעה בחודש ינואר, וטען כי העלייה במחירים נובעת מעלויות חברת אספקת המים מקורות.

 

 

מועצת רשות המים אחראית בין השאר על ביצוע מדיניות הממשלה בתחום משק המים ועל קביעת תעריפים והיטלים לשימוש במים. המועצה כוללת כיום שמונה חברים: מנהל רשות המים, מנכ"ל משרד החקלאות, מנכ"ל משרד האנרגיה והמים, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, ממונה מחוז מרכז במשרד הפנים, סמנכ"ל במשרד להגנת הסביבה ושני נציגי ציבור שנבחרו על ידי שר האנרגיה והחקלאות. מכיוון שרוב חברי המועצה מייצגים את משרדי הממשלה, מעוררת תמיהה הטענה שמעלה לוקר במכתבו כי "על פי חוק, הסמכות בנושא קביעת התעריפים ועדכונם היא של מועצת רשות המים, ולא של הממשלה".

 

הראל לוקר, מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר, מנכ"ל משרד רה"מ צילום: אריאל בשור

 

הטענה שמעלה לוקר מפתיעה גם לאור העובדה כי היתה זו הממשלה שהחליטה על הרפורמה שנכנסה לתוקף בתחילת 2010, ובמסגרתה התייקרו התעריפים כדי לשקף את עלות המים האמיתית.

 

"נבחנו דרכים לתיקון העיוותים בתעריף המים"

 

לוקר ממשיך וכותב בתשובותו לאשכנזי כי "בחודשים האחרונים בחנו ביחד עם רשות המים, עם נציגי השלטון המקומי, איתך ועם אחרים מספר רעיונות ודרכים לתיקון עיוותים בתעריף המים", אך מנכ"ל משרד ראש הממשלה לא מפרט באילו עיוותים בתעריף מדובר. לפני כמה חודשים פרסם מבקר המדינה דו"ח חריף המתאר כמה בעיות בתעריף המים, כולל סבסודים צולבים, מספר מנופח של תאגידי מים ואי־עדכון של תעריפי מקורות. אולם בתגובות רשמיות שהעבירו רשות המים, הכפופה למשרד האנרגיה והמים, ומשרד האוצר בחודשים האחרונים נמסר כל פעם מחדש שמחירי המים משקפים את עלות הפקתם.

 

בהתייחס לטענתו של אשכנזי כי עליית מחירי המחים נובעת מעלויות מקורות, כותב לוקר כי מדובר "בנושא מורכב" ומציין כי הוקם צוות לבחינת תעריפי מקורות, שיגיש מסקנות למועצת רשות המים בחודשים הקרובים. הצוות המדובר הוא למעשה ועדת היגוי בראשות רם בלינקוב, לשעבר ראש אגף התקציבים באוצר, שמונתה לפני שלושה חודשים כדי לבחון בין היתר את הסכם העלויות בין המדינה למקורות. הוועדה אמורה לסיים את עבודתה בסוף השנה, והכללים החדשים שתקבע יחולו על תעריפי המים ל־2014.

 

"תהיה עליית מחירים נוספת על גבו של הצרכן"

 

תאגידי המים עתרו לבג"ץ נגד רשות המים בתחילת 2013 בדרישה להקפיא את עליית מחירי המים בתחילת ינואר. בשיחה עם "כלכליסט" הסביר אשכנזי כי גם התאגידים שמרוויחים כסף מהעלאת התעריף, כמו תאגיד מי מודיעין שבראשו הוא עומד, תמכו בהגשת העתירה. "מספרים לנו שהתעריף מבוסס על עקרון העלות אבל בפועל המצב שונה לגמרי. אני משלם מחיר אישי יקר מאוד, אבל צריך למנוע עליית מחירים חפוזה. זה לא יהיה סיכון להגיד שבשנה הבאה תהיה עליית מחירים נוספת על גבו של הצרכן", אמר אשכנזי.

  

משה אשכנזי, יו"ר פורום תאגידי המים משה אשכנזי, יו"ר פורום תאגידי המים צילום: מיקי אלון

 

ביחס לטענה כי יש לצמצם דרסטית את מספר תאגידי המים, אמר אשכנזי כי "הסעיף הזה קטן יחסית לדו"ח קשה מאוד שמבקר המדינה כתב על רשות המים. המבקר גם אמר שאיחוד התאגידים יביא לחיסכון קטן של 7% בתעריפים. נתפסו לתאגידים כי זה סיפור צהוב".

 

אשכנזי מפנה אצבע מאשימה למקורות ועלויותיה, וטוען כי "כל תאגיד קונה מים במחיר שונה ממקורות, והמחיר מבוסס על נוסחאות שלדעתנו אינן צודקות והגיוניות. בגלל שאנחנו קונים את המים במחיר יקר, אז חלק מהתאגידים לא יכולים להשקיע את ההשקעה הנדרשת מהם לשיקום תשתיות המים והביוב המיושנות. וזו בעצם המטרה שלשמה הם הוקמו".

 

בתגובה למכתבו של לוקר, נמסר מרשות המים כי "מועצת רשות המים קובעת את מחירי המים בכפוף להוראות החוק והחלטות הממשלה. נושא התעריפים והדרכים להפחתתם נבחנים עם משרד ראש הממשלה ובפורומים נוספים. בין החלופות שהוצגו כדי להפחית את תעריפי המים: הקטנת מספר תאגידי המים מ־55 לכ־15 תאגידים אזוריים והעברת הסבסוד הצולב של החקלאי מהצרכן הביתי לתמיכה תקציבית". בנוסף, טענו ברשות המים כי "התאגידים חייבים להתייעל, הן בפעילותם והן בהקטנת מספרם. אך במקום לפעול לכיוון זה, הם בוחרים לתקוף את העלאת התעריפים שהם עצמם אחראים לחלק גדול ממנה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x