$
דעות

מי לעזאזל מעוניין בירידת ערך הדירות?

הפוליטיקאים מימין ומשמאל מבטיחים להוזיל את הדירות - אבל שוכחים שמדובר בבומרנג שעלול לפגוע בחלקים גדולים מהאוכלוסייה

ברוך מבורך 13:3426.12.12
קמפיין הבחירות הנוכחי שם דגש על ההתמודדות עם עליית ערך הנדל"ן בישראל - זהו אחד ממוקדי היריבות הפוליטית בין המפלגות השונות. יש עתיד בראשות יאיר לפיד מציגה את עליית ערך הנדל"ן כפצצה מתקתקת, וראש הממשלה בנימין נתניהו מבטיח לנכס לעצמו, כשיבחר לקדנציה נוספת, את משרד השיכון ואת מינהל מקרקעי ישראל.

 

בואו נעמיד דברים על דיוקם: במדינת ישראל למעלה מ-70% מהדירות והבתים מצויים בבעלות הדיירים, ודירות ובתים אלו מהווים את עיקר העושר של בעליהם. דירות ובתים אלו מהווים את האמצעי העיקרי להבטחת עתידם הכלכלי של בעליהם בעידן שבו תוחלת החיים הולכת ומתארכת, והביטחון הפנסיוני הולך ומתערער בעקבותיה.

 

הפנסיה הממוצעת בישראל, העומדת על כ-4,400 שקל לחודש, מהווה כ-50% מהשכר הממוצע במשק. פנסיה בגובה שכזה אינה מסוגלת לממן חיי זקנה ראויים לפי כל קריטריון שהוא.

 

בעבודת הדוקטורט של אמיר הורקין, שנכתבה בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב, נמצא כי לעליית ערך הנדל"ן השפעה חיובית עקיפה על סיכויי בחירתו מחדש של ראש הרשות המקומית. בעלי דירות מרוצים מהעלייה בערך, הם מייחסים לפחות חלק מהעלייה לראש הרשות המקומית שלהם, ולכן ממשיכים לתמוך בו בבחירות המקומיות.

 

השוואה פשוטה ביו מחירי דירות מקבילות נס ציונה ורחובות, למשל, למול היציבות השלטונית בנס ציונה והתחלופה השלטונית ברחובות - ממחישה זאת.

 

רחובות. תחלופה שלטונית רחובות. תחלופה שלטונית צילום: צפריר אביוב

 

הרציונל ברור: ערך נדל"ן עולה מונע כניסת אוכלוסיות חלשות יותר לרשות ומהווה מעין "שסתום ביטחון" לתושבים שמונע פגיעה באיכות חייהם. מס השפתיים המקומי בדמות בניית דירות קטנות יותר, בנייה להשכרה והקצאת דירות לאוכלוסיות חזקות פחות - בכמותו המוגבלת ובאיטיות מימושו - רק ממחיש זאת ביתר שאת.

 

דאגת ההורים לדור הבנים לא מוסיפה אף היא לרצון בירידת ערך הנדל"ן. בעידן שבו אחד מכל שלושה זוגות נישאים מתיר את נדרי הנישואין במסדרונות הרבנות, עדיף אולי למנוע מדור הבנים סכסוכי רכוש מיותרים, ולקבל בהכנעה את תצורת השכירות כמועדפת יותר לטווח הקצר והבינוני.

 

ולכן לו אני יועץ הבחירות של לפיד וביבי, הייתי מציע להם להיזהר בהבלטת ההתמודדות עם עליית ערך הנדל"ן כמוטיב מרכזי בקמפיין הבחירות. לא בטוח שעובדה זו לא תחזור אליהם כבומרנג בסופו של דבר.

 

הכותב  הוא מרצה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ובאוניברסיטת תל אביב, והמנהל המדעי של מכון המחקר "מאגר מוחות"
בטל שלח
    לכל התגובות
    x