$
בארץ

מבקר המדינה: "שלושה עשורים אחרי שהוקם - טרם הוגדר התפקיד של איגוד ערים מפרץ חיפה"

השופט בדימוס, יוסף שפירא: "האיגוד ומשרד להגנת הסביבה לא הכינו תוכנית מסודרת לפיקוח על 120 מפעלים מסוכנים באזור"

חן פונדק 16:0125.12.12

שלושה עשורים אחרי שהוקם איגוד ערים אזור מפרץ חיפה - הגנת הסביבה, מבקר המדינה מצא לא רק ליקויים בתפקודו, אלא שעדיין לא הגדיר האיגוד את תפקידיו וסמכויותיו. גם המשרד להגנת הסביבה לא הסדיר את חלוקת העבודה בינו ובין האיגוד. כך למשל האיגוד אחראי לפיקוח על רמת התחזוקה של החומרים המסוכנים והיקף המלאי שלהם במפעלים. אולם כשמתגלות הפרות ותקלות סביבתיות, אין לאיגוד סמכות לאכוף את החוקים ולהורות למפעלים לנקוט את הפעולות הדרושות לדעתו, אלא באמצעות המשרד להגנת הסביבה.

 

תחנות הכוח במפרץ חיפה תחנות הכוח במפרץ חיפה צילום: אלכס קולומויסקי

 

כך גם שיתוף הפעולה בין האיגוד והמשרד אינו מוצלח: האיגוד לא הכין תוכנית עבודה או נהלים כתובים הקובעים את תדירות ביקורותיו במפעלים מחזיקי חומרים מסוכנים. כמו כן, אין לאיגוד נתונים על מספר הביקורות שנעשו בשנים 2008-2011. המשרד להגנת הסביבה, שאחראי לפיקוח על המפעלים, לא הכין ב-2009 ו-2010 תוכנית ביקורים סדירה, לא קיבל דיווחים תקופתיים ולא הכין הנחיות לאיגוד לביצוע תפקידו. רק במרץ 2011, בפגישה בין צוות מקצועי של המשרד ובין נציגי האיגוד, הוכנה תוכנית פיקוח ובה רשימה של 12 מפעלים גדולים ומועדי הפיקוח והבקרה לשנת 2011. לפי בדיקת המבקר חלק מהביקורים לא יצאו לפועל, ואחרים התקיימו במועד מאוחר מזה שנקבע בתוכנית. במועד סיום הביקורת טרם הכין האיגוד תוכנית ביקורים במפעלים ל-2012.

 

דוגמה נוספת היא ועדת חומרים מסוכנים המשותפת לאיגוד ולמשרד להגנת הסביבה, ומייעצת למהנדס העיר חיפה בענייני חומרים מסוכנים. בבדיקה נמצא שבשנים 2008-2010 התכנסה הוועדה פעמים אחדות בלבד בכל שנה וב-2011 לא התכנסה הוועדה כלל.

 

הדו"ח גם מצביע על בעיות ניהוליות בתוך האיגוד המונה 13 חברים: האיגוד אינו מנהל רישום מלא ועדכני של פניות הציבור במערכת ממוחשבת, אינו מאשר את תקציביו לפני תחילת השנה או תוך שלושה חודשים מתום שנת הכספים, בהתאם לחוק צו איגוד ערים, ולא מינה מבקר פנים וועדת ביקורת, על אף שהחליט על כך בעצמו לפני מספר שנים. תקציב האיגוד בשנת 2011 עמד על 6.7 מיליון שקל.

 

גם בתפקידו העיקרי הפגין האיגוד בעיות דומות: במפרץ חיפה פועלים כ-120 מפעלים הנדרשים להיתר רעלים. לפי החוק לכל מפעל אמור להיות תיק ובו רשימת החומרים המסוכנים והדרך לטיפולם. בביקורת נמצא ש-14 מכ-120 תיקים לא עודכנו במשך חמש עד עשר שנים. גם הדו"חות השנתיים על חומרים מסוכנים לא מעודכנים, ו-18 מתוך 120 המפעלים לא הגישו לאיגוד את הדוח השנתי ב-2010.

 

המבקר אף מציין לגבי מיכל האמוניה הניצב במפרץ חיפה כי "טרם ננקטו כל האמצעים המתחייבים כדי למנוע סכנה לציבור בגינו", ומוסיף כי "נדרשות הרשויות לפעולה דחופה ונמרצת בנושא זה, ויפה שעה אחת קודם".

 

תגובת המשרד להגנת הסביבה: "הגוף האחראי על הגדרת תפקידי איגוד הערים וסמכויותיו הוא משרד הפנים. האיגוד אינו כפוף למשרד להגנת הסביבה ואין לנו הסמכות לפקח עליו ולהגדיר את אופן פעילותו. כבר בשנתיים האחרונות, עוד טרם פניית המבקר, נקבעה והופעלה תוכנית פיקוח רב שנתית על מפעלים גדולים במפרץ חיפה. בנוסף, בעקבות דרישת המשרד להגנת הסביבה, בימים אלה מכין איגוד הערים תכנית להפחתת זיהום האוויר מתחבורה באזור חיפה.

 

"גם דו"ח המבקר קובע כי המשרד להגנת הסביבה הפעיל את מלוא סמכויותיו בעניין מיגון מיכל האמוניה. מלבד אמצעי המיגון שהותקנו בעקבות דרישותינו, המשרד דרש כי במיכל יותקן גם מיגון עילי מפני פגיעה ישירה, אך פיקוד העורף שהוא המנחה המקצועי באירועי חירום, קבע כי אין צורך למגן את המיכל באופן זה.

 

"בעקבות החלטה היסטורית שקיבל השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, בשיתוף עם שר התמ"ת להוצאת מיכל האמוניה ממפרץ חיפה, הודיע המשרד לחיפה כימיקלים כי בתוך חמש שנים ייסגר המיכל, או עד להקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ, המוקדם מביניהם. טיוטת הצעת המחליטים לממשלה בדבר הקמת המפעל נמצאת בשלבי גיבוש אחרונים על ידי שני המשרדים. במקביל מתקיים דיון גם עם משרד האוצר בדבר ההיבטים התקציביים. בנוסף, המשרד כבר הפיץ הנחיות לתסקיר השפעה על הסביבה עבור מיקום המפעל החדש".

 

מאיגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה נמסר: "הערות דו"ח מבקר המדינה כבר יושמו בחלקן המשמעותי. אף כי בדו"ח קיימות מספר נקודות שאינן מתייחסות באופן ישיר לפעילות האיגוד, יש בכוונתנו להמשיך ולבחון את הדו"ח כולו, לעומקו, וליישם את הצעדים הנדרשים, תוך חתירה מתמדת לשיפור אופן ואיכות השירות שלנו לציבור. מספר נקודות שהועלו נמצאו בידינו כלא מדויקות, הערותינו המפורטות הועברו למבקר המדינה.

 

"כמו כן יצוין כי התנהלותו של האיגוד בשיתוף מול המשרד להגנת הסביבה הובילה להישגים מרשימים בתחום צמצום פליטות מזהמים לאוויר ולשיפור מצב איכות האוויר באזור.

 

"איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה נוסד בשנת 1983, עוד בטרם הקמת המשרד להגנת הסביבה. לפי צו ההקמה של האיגוד, הגדרת תפקידו הינה "לפעול להגנה על הסביבה, לשמירה על איכות הסביבה ולמניעת מפגעים סביבתיים" ואכן, במהלך עשרות שנות פעילותו, פעל ופועל האיגוד למניעת המפגעים הסביבתיים המשמעותיים ביותר באזור חיפה, ביניהם: זיהום האוויר, חומרים מסוכנים, קרינה בלתי מייננת, מניעת רעש וטיפול בפניות הציבור.

 

"הפעילות נעשית ותמשיך להיעשות לפי תקני איכות סביבה, תוך הקפדה על העברת דיווח כנדרש למשרד להגנת הסביבה ותוך שמירה על שקיפות לציבור והתייחסות לכל פניה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x