$
בארץ

בתי החולים הממשלתיים מפגרים בפיתוח פטנטים

תגמול נמוך יחסית וחוסר גמישות בשעות העבודה של הרופאים הביאו את בתי החולים הממשלתיים לנפק מעט פטנטים רפואיים, ביחס לתקציב המחקר הרב שלו הם זוכים

מיקי פלד 08:0814.11.12

בתי החולים הממשלתיים הם הכי פחות יעילים ביחס שבין ההשקעה הכספית במחקר רפואי למספר הפטנטים שהם רושמים, כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו אתמול. מנגד, המקור היעיל ביותר לפטנטים רפואיים הם דווקא בתי החולים המוגדרים עמותות, כמו שערי צדק והדסה בירושלים. ב־2009, השנה האחרונה שלגביה יש נתונים, עמד תקציב המחקר בכלל בתי החולים על כ־302 מיליון שקל.

 

רופאים באיכילוב רופאים באיכילוב צילום: תומריקו

 

הלשכה לא פרסמה כמה מכניסים בתי החולים ממסחור הפטנט, אולם מציינים כי בעוד בתי החולים הממשלתיים קיבלו ב־2011 כ־57% מתקציב המימון המחקרי, הם מוציאים רק 34% מהפטנטים - 74 פטנטים בשנה (מ־220). בתי החולים המוגדרים כמלכ"רים מקבלים רק 14% מתקציבי המחקר אך ניפקו 75 פטנטים. שאר המימון ורישום הפטנטים נעשה בבתי חולים של שירותי בריאות כללית.

 

משרד הבריאות מודע בשנים האחרונות לחוסר היעילות של המחקר והפיתוח בבתי החולים הממשלתיים, ולכן הוציא עוד ב־2010 הנחיות שקובעות כי הכנסות ממסחור פטנט בבית חולים ממשלתי יחולקו לפי מפתח של 35% לרופא, 55% לבית החולים ו־10% למדינה. בשאר בתי החולים החלוקה נעשית בהתאם לסיכומים נקודתיים בין הצדדים.

 

אולם, נראה כי הבעיה עמוקה יותר. מנהלי בתי החולים הממשלתיים מודים כי רוב המחקר נעשה על ידי רופאים שמתנדבים לכך על חשבונם או שעושים זאת ברבע משרה. בהדסה או שערי צדק יש למנהל גמישות גדולה בקביעת תקנים למחקר. מנתוני הלמ"ס עולה כי בבתי החולים הממשלתיים השקיעו רק כ־13% משעות העבודה לטובת מחקר, בעוד שבמלכ"רים הושקעו 17% משעות העבודה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x