$
בארץ

הממשלה אישרה: יוקם צוות לאסטרטגיה כלכלית בראשות רה"מ

המלצות הצוות לקביעת אסטרטגיה כלכלית-חברתית ארוכת טווח אושרו פה אחד. יוקמו כמה צוותים שיתכננו רפורמות וינסו לזהות משברים עתידיים

תומר אביטל 17:1604.11.12

יוקם צוות שרים לאסטרטגיה כלכלית בראשות ראש הממשלה, כך אישרה היום (א') הממשלה פה אחד במסגרת אישור המלצות הצוות הבין משרדי לקביעת אסטרטגיה כלכלית-חברתית ארוכת טווח, שנחשפו ב"כלכליסט".

 

מלבד צוות השרים, שישמש כ"מטבחון כלכלי", יוקמו צוותים מקצועיים של בכירי המשרדים עבור תהליך התכנון והביצוע של הרפורמות ארוכות הטווח.

 

כזכור, בעידודו של רה"מ בנימין נתניהו השיקו לפני כשנתיים ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל ומנכ"ל האוצר דאז חיים שני הליך לבניית תכנית כלכלית "שתסתכל 15 שנה קדימה". הוועדה הבין משרדית שהוקמה לצורך כך אף שכרה, במהלך מעורר מחלוקת, את שירותי חברות הייעוץ ראנד ושלדור.

 

הוועדה בחנה את הנעשה בעולם וחיפשה דרך להתגבר על אחד החסרונות המהותיים של הדמוקרטיה הישראלית: הסתכלות קצרת רואי של פוליטיקאים שצריכים להיבחר כל פעם מחדש. אחד מחברי הוועדה טוען כי "השיטה לא מזמינה עשייה. האחד נוטע עץ ורק הנכד אוכל את הפירות - אז אין הרבה עצים".

 

קנדל והצוות סקרו את תולדות הוועדות הישראליות כדי להבין כיצד למקסם את אחוזי ההצלחה שלהן. המסקנות: ככל שהטיפול בבעיה מתחיל בשלב מוקדם יותר, מספר השחקנים שאיתם צריך להגיע להסכמות קטן יותר, והסיכוי להצלחה גדל.

 

בפועל, הממשלות לאורך השנים הרבו לטפל בבעיות רק לאחר שהתפרצו, דוגמת מחירי מוצרי החלב. המאבקים העזים, טוענים בממשלה, ממסמסים את הדו"חות שמנפיקות הוועדות. "טיפול מראש יעיל וזול יותר", מסביר חבר בוועדה, "למשל הזניחו שנים את הטיפול בבדואים - וזה התנפח. טוב שהפסיקו לעצום עיניים, אבל עדיין הבעיה הוצפה מאוחר מדי, והפיתרון הפך למורכב ויקר".

 

יוג'ין קנדל. שינה כיוון יוג'ין קנדל. שינה כיוון צילום: אוראל כהן

 

הניתוחים, בתוספת עצות שחילקו בכירים במגזר הציבורי בדימוס ובהווה לחברי הוועדה, הביאו את קנדל ומחליפו של שני, דורון כהן, לשנות כיוון. השניים הכריעו שלא יסתפקו בכתיבת חובר אסטרטגיה, אלא יבצעו תמורה במבנה מנגנוני קבלת ההחלטות הכלכליות.

 

כך, מלבד ייסוד המטבחון הכלכלי יגובש פורום מקצועי שיתבקש לזהות מגמות וסוגיות אסטרטגיות. בין היתר הפורום יציג לממשלה הנכנסת תוך חודש ולאחר מכן מדי שנה הערכת מצב אסטרטגית.

 

צוות נוסף ל"ניהול אסטרטגי" ימליץ על תכניות מתאר אסטרטגיות לוועדת השרים. בצוות יהיו חברים הפקידים הבכירים במדינה: מנכ"ל משרד רה"מ (היו"ר), מנכ"ל האוצר, ראש אגף תקציבים וראש המועצה הלאומית לכלכלה.

 

כמו כן תוקם יחידה חדשה במשרד רה"מ שתכין את עבודת המטה של הפורומים החדשים. ביחידה, שאותה צפויים לאייש 10 מומחים, ינסו לחזות בעיות מראש ולזהות משברים והזדמנויות עתידיים. היחידה תיזום, בין היתר, מחקרי רוחב ותשתמש בשיטות חדשניות, דוגמת השאלת עובדי מדינה מהשטח לתקופת התייעצות,כדי לספק למטבחון ולפורום הסמנכ"לים זוויות ראייה נוספות. אנשיה יתבקשו לחשוב 15-5 שנה קדימה, ויוכפפו לראש המועצה הלאומית לכלכלה.

 

"הצורך נובע משיטת הממשל, קדנציות קצובות של הממשלות והיעדר תיאום מספק בין משרדי הממשלה השונים. דבר זה פוגע ביכולת מדינת ישראל להיערך מבעוד מועד לאתגרים בעלי חשיבות גדולה, כמו בתחום האנרגיה, משאבי הטבע, דמוגרפיה ועוד", הסבירו במשרד ראש הממשלה את ההחלטה היום.

 

"עלינו לחשוב קדימה כדי לתת מענה לצרכים האסטרטגיים של המדינה", הכריז היום נתניהו בעקבות אישור ההחלטה. אף שנתניהו נכשל בשינוי שיטת הממשל, הוא החמיא לתפקוד הממשלה שהוא עומד בראשה, והוסיף כי "למרות הקושי המובנה בארבע השנים האחרונות התחלנו לא מעט רפורמות, שמטרתן לתת מענה לאתגרים אסטרטגיים ארוכי טווח של מדינת ישראל בתחומי כלכלה וחברה".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x