$
בארץ

פרסום ראשון

האוצר לוחץ על חברת החשמל למכור נכסים כדי לכסות הוצאות שוטפות

באוצר סבורים שהחברה יכולה למכור מחסנים או בנייני משרדים שונים שאינם נחוצים לחברה. באופן אירוני, שווי נכסי חברת החשמל מעולם לא נקבע באופן סופי

ליאור גוטמן 15:0201.11.12

משרד האוצר ידרוש מחברת החשמל למכור נכסים כדי לכסות עלויות תפעול שוטפות - כך נודע "לכלכליסט".

 

הערב (ה') תגיע משלחת של אגף החשב הכללי, אגף התקציבים ורשות החברות הממשלתיות להנהלת חברת החשמל בדרישה לממש נכסים שונים שעשויים להזרים כסף לקופת החברה עבור תשלום לדלקים ולספקים.

 

חברת החשמל מחזיקה נכסים שמוגדרים ככאלה שמשממשים באופן ישיר לייצור חשמל, אולם פרט לתחנות הכוח, תחנות המשנה וציוד משקי באוצר סבורים שהחברה יכולה למכור מחסנים או בנייני משרדים שונים שאינם נחוצים לחברה. באופן אירוני, שווי נכסי חברת החשמל מעולם לא נקבע באופן סופי וקיימות הערכות שונות לגבי השווי ההוגן של חלקם.

 

יצוין שבדו"חות האחרונים של חברת החשמל נקבע שווי של כ-65 מיליארד שקל, עם הערה שלגבי חלק מהמתקנים טרם נקבע שווי סופי.

 

הפגישה הערב נולדה לפני מספר ימים והיא באה בהמשך להחלטת דירקטוריון החברה לגייס עוד כ-3 מיליארד שקל עד סוף השנה. באגף החשב הכללי זעמו על הבקשה, כיוון שמתחילת השנה הם העניקו ערבויות מדינה לחברת החשמל בהיקף של כ-6 מיליארד שקל, כמעט רבע מסך ערבויות המדינה שמתוכננות לעבור לכלל המגזרים במשק.

 

מאחר ותקציב המדינה הבא טרם נקבע, ובהנחה שהוא יכלול קיצוץ רוחבי עמוק שעשוי להגיע ל-13 מיליארד שקל, באוצר לא ממהרים להעניק לחברת החשמל רשת ביטחון נוספת ומבקשים ממנה למעשה לפתור את הבעיות התזרימיות שלה בעצמה.

 

חברת החשמל כבר התכוננה לדרישה מראש, ובחודש הקרוב מתכוון יו"ר החברה אלוף (מיל.) יפתח רון טל להניח בפני הדירקטוריון בקשה למכירת נכסים שונים. המכירה תעשה לאחר אישור המדינה ותתבצע לאחר בחינה של שווי ונחיצות המתקנים. אחד הנכסים שעומדים על הפרק הוא שטחים שמסופחים לתחנת הכוח רידינג בתל אביב. התחנה עבדה במקור על דלקים מזהמים, אולם היא הוסבה לשימוש בגז טבעי. לפיכך, חלק משטחי התחנה אינם נחוצים עוד לאחסנת מלאי דלקים וציוד משקי תומך.

 

יפתח רון טל. מתכוון להניח בפני הדירקטוריון בקשה למכירת נכסים שונים יפתח רון טל. מתכוון להניח בפני הדירקטוריון בקשה למכירת נכסים שונים צילום: אלעד גרשגורן

 

לאף אחד אין אומץ להעלות את התעריף

 

דרישה נוספת שתעלה מכיוון האוצר היא משיכה של כספים מקרן הנאמנות של העובדים, שם הצטברו עד השנה כשני מיליארד שקל. הקרן משמשת למימון רכיבים לא קצבתיים במשכורות העובדים כגון מתנות או חשמל חינם, ועל פי הוראת ביהמ"ש המחוזי מפ"ת מלפני כחצי שנה ניתן היה למשוך ממנה עד 600 מיליון שקל. באוצר רוצים שחברת החשמל תרוקן את הקרן לטובת ההוצאות התפעוליות, אולם ההערכות הן שמדובר בבקשה שתגרור תגובה קשה של הוועד ותתגלגל לבית הדין לעבודה, מהלך שיעכב את שחרור הכספים חודשים ארוכים. דרישה נוספת שתעלה היא קבלת אשראי מספקים.

 

אפשרות נוספת שעלתה על הפרק היא העלאה של תעריף החשמל, אולם באוצר ובמשרדי הממשלה הנוספים מפעילים לחץ כבד שלא לבצע מהלך שכזה לפני הבחירות, מחשש שמא ההתייקרות תשמש את נציגי האופוזיציה לניגוח הממשלה הנוכחית. יצוין שמאוגוסט 2011 ועד היום זינק תעריף החשמל בכ-25%.

 

מדוע חברת החשמל זקוקה לכסף? בתחילת הקיץ שלח יו"ר החברה רון טל מכתב לאוצר בדרישה לעזור לחברה להשיג 3 מיליארד שקל למימון דלקים. הדרישה נולדה לאחר שהתגלה שחישוב עלויות הדלקים שנעשה באביב שעבר התגלה כלא ריאלי.

 

המדינה תמכה בחברת החשמל על ידי דחיית תשלומי מיסים והענקת ערבויות מדינה להנפקת אגרות חוב, אולם להתעת האוצר חברת החשמל פרסמה בסוף ספטמבר שחסרים לה עוד 1.5 מיליארד שקל. לאחר בדיקה שנייה, שכללה רו"ח חיצוני, התברר שהסכום נמוך יותר בעשרות אחוזים, וביום ראשון בערב תוגז לחברה חוות דעת כיצד אנשי הכספים פספסו את הפער. הגילוי הוביל בין השאר לפרישת סמנכ"ל הכספים זכריה קיי, שלא הואשם במחדל אולם החליט לסיים את תפקידו לאחר 36 שנות עבודה בחברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x