$
בארץ

ההסתדרות פועלת לעצירת הרפורמה בביטוח הסיעודי

יו"ר ההסתדרות עופר עיני נאבק בהוראת המפקח על הביטוח עודד שריג להפסיק את מכירת הביטוח הסיעודי הקבוצתי, ביטוח שממנו נהנים עובדי הוועדים הגדולים. בכיר בהסתדרות: "לקחו מקבוצה גדולה מאוד של אנשים את הביטוח שלהם"

הדס שפר ושאול אמסטרדמסקי 20:4530.10.12

יו"ר ההסתדרות עופר עיני מתערב ברפורמת האוצר לשינוי שוק ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים, קרי הביטוחים שנמכרים דרך מקום העבודה. ל"כלכליסט" נודע כי בחצי השנה האחרונה נפגשו בכירים בהסתדרות עם המפקח על הביטוח באוצר פרופ' עודד שריג, ועם המשנה לממונה שאחראית על ביטוחי הבריאות לי דגן, כדי להגיע להסדר בתחום ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים שיהיה מקובל גם על העובדים. זאת במקביל למשא ומתן ארוך בין האוצר לחברות הביטוח בניסיון להסדיר את הנושא.

 

באוגוסט 2011 הורה שריג לחברות הביטוח להפסיק לשווק את ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים, שהם ביטוחים שנרכשים מחברות הביטוח באופן קולקטיבי דרך מקום העבודה. הביטוחים מזכים את המבוטחים בהנחות מפליגות מחברות הביטוח, שחוסכות לעצמן הוצאות שיווק.

 

הסיבה להפסקת שיווק הביטוחים הללו היתה שמבוטחים בביטוח קבוצתי שהגיעו לגיל הפרישה, יצאו אוטומטית מהקבוצה שרכשה את הביטוח במקום העבודה ונותרו ללא כיסוי, אחרי ששילמו במשך שנים לחברות הביטוח. לרשותם עמדו שתי אפשרויות: הראשונה, לא לרכוש יותר ביטוח סיעודי ולהישאר ללא כיסוי. השנייה, לרכוש ביטוח סיעודי פרטי תוך שמירה על הזכויות שצברו בתקופת העבודה.

 

עודד שריג עודד שריג צילום: גיא אסיאג

 

אלא שהמעבר מביטוח קבוצתי לפרטי ייקר את התשלום בעשרות עד מאות אחוזים: תשלום של מאות עד אלפי שקלים בחודש במקום כמה עשרות שקלים.

 

הסיבה לכך טמונה במודל התמחור של הביטוח הסיעודי הקבוצתי - המחיר החודשי בביטוח זה נמוך מאוד, כך שבפועל העובדים הצעירים מסבסדים את העובדים המבוגרים. המחיר הנמוך לא שיקף כיאות את עלות הסיכונים שעולה ככל שהעובדים מגיעים לגיל מבוגר יותר, ואת עלות הטיפול בחולים סיעודיים.

 

ענף הביטוח מתנגד למתווה

 

בעיית ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים משפיעה אם כן על רבבות עובדים בגיל הפרישה שעלולים להישאר ללא ביטוח דווקא בזמן שבו הם נזקקים לכך.

 

שריג ביקש לתקן את המודל ואסר על מכירת הביטוחים הקבוצתיים. לאחר יישום הרפורמה יירכש הביטוח סיעודי באופן פרטי ויקר יותר, אך המבוטח לא יתמודד עם ייקור הפרמיה במידה ניכרת בעת הפרישה, כי העלות תיפרס על פני כל שנות הביטוח באופן שווה יחסית.

 

השאלה שנותרה פתוחה היא מה יקרה לעובדים שכבר שילמו במשך שנים על הביטוח הקבוצתי ועומדים לפרוש מהעבודה ולהישאר ללא מענה. לשם כך החליטו באגף שוק ההון ליצור מעין מתווה מעבר לעובדים מבוגרים מאוד — כאלה שעומדים לפרוש או שכבר פרשו.

 

טיוטת מתווה זה, שפורסמה ב"כלכליסט" ביולי האחרון, קבעה שהעובדים המבוגרים יוכלו לרכוש פוליסה יקרה יותר, שהכיסוי שלה נמוך ממה שקיבלו ועשוי שלא להספיק אם יהפכו לסיעודיים.

 

זו תהיה מעין פוליסת מעבר — לא יקרה כמו הפוליסה הפרטית, אבל גם ללא כיסוי רחב כמו בפוליסה הפרטית. עם זאת, הצעת האוצר לא היתה מקובלת על חברות הביטוח, שדרשו להתיר להן לקצץ בזכויות המבוטחים אם ביטוחי הסיעוד במתווה החדש לא יקיימו את עצמם.

 

עופר עיני עופר עיני צילום: עמית שעל

 

בזמן שבאגף שוק ההון מחפשים מודל שגם חברות הביטוח יסכימו לו, בהסתדרות לא שקטו על השמרים, שכן הוראת המפקח על הביטוח מאוגוסט 2011 פוגעת בבטן הרכה של ההסתדרות — הוועדים הגדולים, שמעניקים לעובדיהם ביטוח סיעודי קבוצתי. עיני, שישב עם הוועדים הגדולים, הבין את הבעייתיות בהפסקת הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים והורה לבכירי ההסתדרות לפעול מול האוצר למציאת פתרון.

 

לפני כארבעה חודשים נפגשו עם שריג יו"ר אגף פנסיה בהסתדרות זאב חושינסקי ויו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות אבי ניסנקורן, כדי למצוא פתרונות לסוגיה. "פעולת המפקח על הביטוח נכונה בעיקרון", אומר חושינסקי ל"כלכליסט", "הבעיה היא שהוא קודם כל עושה ורק אחר כך מחפש פתרון. עכשיו צריך לפתור את הבעיה של קבוצה גדולה מאוד של אנשים שלקחו להם את הביטוח".

 

יישום ההוראה נדחה בשנה

 

בתוך הוועדים הגדולים, המקרה של הסתדרות המורים בעייתי בפני עצמו, שכן הארגון כולל גם מורים שהגיעו לגיל הפרישה. כך, מבוטח בן 70 למשל שיועבר מביטוח קבוצתי לפרטי, ישלם מאות עד אלפי שקלים יותר בכל חודש.

"המקרה של הסתדרות המורים מיוחד, כי חברת הביטוח ממשיכה לכסות גם אחרי גיל 67", מסביר חושינסקי, "הצענו הצעות לשריג ודגן ואנחנו מקווים שזה יישא פרי". בהסתדרות טוענים כי גם האוצר יצטרך לשאת בנטל הכספי.

 

אחת ההצעות שהועלתה בפני האוצר, היא לנצל את ההנחה שקיבלו ארגונים גדולים ולהפנות אותה רק לעובדים המבוגרים כשהעובדים הצעירים ישלמו מחיר רגיל וכך יסבסדו את עמיתיהם. באוצר טענו כי ההצעה לא מוכרת להם.

כך או כך, בזמן שההסתדרות מחפשת פתרון, התנגדות חברות הביטוח למתווה המעבר שמציע האוצר הביאה את אגף שוק ההון להאריך בשנה את מועד כניסת ההוראה של המפקח על הביטוח לתוקף.

 

במקור, החלת ההוראה תוכננה לינואר 2013, אך לפני כחודשיים היא הוארכה עד סוף 2013, כך שרק מינואר 2014 עובד לא יוכל לחדש את הביטוח הסיעודי הקבוצתי, והביטוחים יסתיימו בהדרגה.

 

מהאוצר נמסר כי "אנו נמצאים בשלבים אחרונים של גיבוש חלופה עבור מבוטחים מבוגרים בפוליסות קבוצתיות קיימות. אנו סבורים שחלופה זו תיושם תוך שיתוף פעולה של חברות הביטוח". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x