$
בארץ

ליצמן: "פניי לתיק הבריאות גם בממשלה הבאה"

סגן שר הבריאות אמר בכינוס של ועדת סל הבריאות כי הוא שוקל להכניס את הרפורמה הסיעודית להסכם הקואליציוני; חברי הוועדה יבחרו אילו תרופות ייכנסו לסל

מיקי פלד 11:2511.10.12

"פניי לאחר הבחירות הבאות מופנות אל התפקיד הנוכחי במשרד הבריאות. השארתי הרבה נושאים שעוד לא סיימתי, כגון הרפורמה להחלת ביטוח סיעוד ציבורי, ולא מן הנמנע כי אדרוש את יישומו בהסכם הקואליציוני הבא", כך אמר הבוקר (ה') סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בכינוס הראשון של ועדת סל הבריאות.  

תפקיד הוועדה הוא לקבוע כל שנה אילו טכנולוגיות - תרופות, בדיקות וטיפולים - ייכנסו אל סל הבריאות, כלומר יינתנו בחינם או בתשלום השתתפות עצמית בלבד, לחולים הזקוקים להם. הוועדה תגיש לליצמן את מסקנותיה עד סוף השנה, והטכנולוגיות החדשות ייכנסו לתוקף בתחילת 2013.

 

כמו בכל שנה, גם הפעם תצטרך הוועדה לענות על הדילמה אם להוסיף מעט תרופות, בדיקות וטיפולים לכלל הציבור, במיוחד ברפואה מונעת, או להשקיע את עיקר המימון בטיפולים ייעודיים לקבוצות קטנות של חולים, כגון טיפולים לחולי סוג סרטן מסוים.

 

לטובת הוועדה עומד תקציב של כ-300 מיליון שקל, כחלק מההסכם התלת-שנתי בין משרדי האוצר והבריאות. הוועדה תצטרך לבחור אילו מההטכנולוגיות שהוצעו לה על ידי חברות התרופות וארגוני חולים היא תכניס אל הסל. הוועדה תבחן הצעות של 680 טכנולוגיות חדשות בשווי המוערך בכ-2 מיליארד שקל. בין השאר מדובר על טכנולוגיות המאריכות חיים ומשפרות רמת חיים לחולים קיימים, אך גם בטכנולוגיות לגילוי מוקדם של תסמונת דאון בבדיקת השקיפות העורפית לעובר בעת ההיריון.

 

הוועדה תצטרך להכריע בין 680 טכנולוגיות חדשות הוועדה תצטרך להכריע בין 680 טכנולוגיות חדשות צילום: shutterstock

 

על אופן עדכון הסל יש ביקורת רבה מצד ארגונים חברתיים, שכן העדכון אינו קבוע ותלוי במשא ומתן בין משרד האוצר למשרד הבריאות. בשנים האחרונות גם עלו הצעות חוק, בין השאר של ח"כ לשעבר חיים אורון (מרצ), לעדכון קבוע של הסל לפי הגידול באוכלוסיה. עם זאת, באוצר מתנגדים לכך, וגם במשרד הבריאות לא אוהבים את הרעיון, שכן לטענתם הגמישות הניתנת במשא ומתן היא חשובה, ומונעת מחברות התרופות להעלות מחירים אם הן ידעו מראש את אופן העדכון הדמוגרפי.

 

כוחן של חברות התרופות בא לידי ביטוי גם בלחצים מצד הלוביסטים שלהן על חברי הוועדה וגם באמצעות חברי כנסת. לשאלת "כלכליסט" ענה מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו כי "אנחנו מצפים מחברי הוועדה להתעלם ולהתמקד בנתונים ובמידע שנאסף בשנה האחרונה ומוגש להם על ידי משרד הבריאות באופן אובייקטיבי ולא מוטה. פעילות הלוביסטים היא מתוחכמת ולעתים נעשית אף באמצעות שאילתות של חברי כנסת, כמו שהיינו עדים לכך בשנים קודמות. הפעם, במובן הזה, יש לנו יתרון שהכנסת לא עובדת בזמן פעולת הוועדה". גמזו הוסיף כי אף שאין תקציב מדינה ל-2013, הסכומים המובטחים לפעילות ועדת הסל מובטחים.

 

בראש הוועדה עומד פרופ' יונתן הלוי, מנהל בית החולים שערי צדק. בשנים האחרונות עמד בראש הועדה פרופ' חיים ביאר, מנהל רמב"ם, אך לא מן הנמנע כי בשל סכסוך שהתגלה בינו לבין ליצמן על המחסור בתקציב לבתי החולים העדיף ליצמן את הלוי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x